Co vše může způsobit odpojení vody u jiných technologií?
Jiří_Hrubý:
Citace: Žvak Petr 02.01.2020, 17:07
Jak se vám osobně líbí první řešení - fiedler?
Vím o několika kouscích provozovaných v JZD, protože je to výrobek takřka průmyslových kvalit, nejsou s ním problémy, pouze u jednoho využití, coby snímání hladiny v kejdové jímce, dochází občas k přicpání snímače částicemi a zkreslení měření, to ovšem jednou, dvakrát do roka...
Tak nějak jsem se odnaučil řešit cenu, jedná-li se o výrobky s lepší konstrukcí několikanásobn ou životností a spolehlivostí oproti levným s obdobnou funkcí, podle hesla kdo levně kupuje, dvakrát kupuje. Tím neříkám, že MAVE je špatný výrobek, naopak, v dané cenové kategorii je to jeden z těch dobrých výrobců.
Martin Kurka:
Citace: David Hruda 02.01.2020, 17:18
Proti MAVE je to (nejen cenově) úplně někde jinde.
To je fakt, zejména spolehlivostí. Ač v MAVE zapracovali na kritickém místě - uchycení sondy ke kabelu, pořád vodivostní princip způsobuje elektrolyticko u korozi elektrod a podle typu vody je nutné povrch elektrod periodicky oživovat. Jinak způsobují kritické selhání detekce hladiny. Zejména je-li pro detekci použito malé DC napětí (což je nejlevnější obvodová metoda) a ne AC.
Kdežto tlakové sondy jsou analogové, a případné přicpání znečištěnou kapalinou nebo pulcem je vidět na úrovni hladiny a nezpůsobí havarijní stav, jen chybu úrovně. A hlavně požadované hladiny nastavíte knoflíkem v suchu a teple a nemusíte čarovat se závěsy nosných lanek elektrod, které bývají v zimě namrzlé.
Základní jednotka i se sondou stojí u Fidlera 5000Kč, to je podle mne slušná cena za spolehlivost. Někde se to tu už řešilo a dával jsem sem odkaz na mírně levnější jednotku https://cz.farnell.com/sunx/dp-101a-e-p/pressure-sensor-1to1bar-2m/dp/1373703
ale zde je tlakový senzor v jednotce, musí se měřit tlak vzduchu v kesonu (potápěčském zvonu) a snímací hadičku dobře těsnit.
Zatím mám zkušenost že snímání hladiny tlakově je druhé nejspolehlivěj ší, První je ultrazvukem, nebo radarem. Ale ultrazvuk začíná někde na 6t jen za sondu, a k tomu potřebujete komparátor se vstupem 4/20mA.
https://www.enika.cz/ua30cad35ngti-ultra-m30-4-20ma-npn-3-5m_z18080/
Tomas M.:
Citace: Martin Kurka 02.01.2020, 18:34
Zatím mám zkušenost že snímání hladiny tlakově je druhé nejspolehlivěj ší, První je ultrazvukem, nebo radarem. Ale ultrazvuk začíná někde na 6t jen za sondu, a k tomu potřebujete komparátor se vstupem 4/20mA.
Ultrazvuk je fajn, ale v hluboké a úzké studně bude problém s odrazem od stěn.
Rovněž mám velmi dobré zkušenosti s ponornými tlakovými senzory, primárně na čistírnách odpadních vod, kde i při přes agresivní kalové vody s vysokým obsahem pevných látek drží a stabilně měří i po několika letech
K těm vodivostním sondám používám HRH5 relé od Elka, měří to při 10kHz AC tuším 3V
Martin Kurka:
Co se týče ochrany vlastního čerpadla, které je jak jsem pochopil odstředivé s dlouhým sáním, pak je dobré použít tzv. ochranu čerpadla - modul na DIN lištu, který měří příkon, nebo cosfí nebo proud motorem. Jde v podstatě o standardní hlídací relé (příkonu, cos fí nebo proudu v jedné fázi) s nastavitelným časovým zpožděním vypnutí a s ručním nebo automatickým resetem.
Při poklesu nastavené hodnoty typické pro minimální příkon po nastavitelném časovém zpoždění čerpadlo zablokuje, což zachrání spálení ucpávek a zadžení či kousnutí se čerpadla. Restart ohrany proti běhu na sucho je pak podle zapojení ochrany automaticky nebo ručně.
Základní ohrana elektromotoru proti zakousnutí a přetížení přidíráním by měla být nastavena na standardní tepelné ochraně motoru, nebo stavitelném spouštěči motoru.
Pro správné nastavení proudového relé je nezbytné změření proudu motoru na horní a dolní hladině (větší proud).
Jak tepelná ochrana, tak ochrana proti běhu na sucho je zařízení pracující v suchu a v teple, takže řádově s vyšší spolehlivostí než snímání hladiny.
Snímání hladiny by sloužilo jako varování před poklesem hladiny vody pod hygienické minimum chodu domácnosti a jako zdvojení ochrany čerpadla.
Žvak Petr:
Citace: Martin Kurka 02.01.2020, 19:52
Snímání hladiny by sloužilo jako varování před poklesem hladiny vody pod hygienické minimum chodu domácnosti a jako zdvojení ochrany čerpadla.
V tuto chvíli jde o řešení hlídání hladiny.
Jak jsem psal studna je v objektu a kolem plovoucí podlaha. Spadla hladina a nastaly problémy.
Možnost přizvat vrtnou soupravu je nulová. Na jaro novou studnu, ale teď vyřešit problém s likvidací čerpadel.
Hledám citlivý systém, cena nerozhoduje. Podmínkou je jednoduchá montáž ve studni a citlivost
zařízení. Hladina bývá nízko nad košem.
Jednofázový motor je připojen jen přes tlakový spínač do obyčejné zásuvky pro technickou místnost.
Chtěl bych veškeré jištění a chránění čerpadla umístit do samostatného rozvaděče.
Na čerpadle je závislý provoz celého domu a je nedořešené a sprase....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana