Jak utlumit rázy od transformátoru 30kW?
MichalD5:
Mám kovoobráběcí dílnu s CNC stroji. Dílna je přípojena přes 63A jistič charakterictik a C.
Mám problém s jedním strojem kde napájecí transformátor občas při spuštění vyhodí zmíněný jistič a tím pádem mi nejde celá dílna. Je to hodně nepříjemné, pomalu se bojím stroj spouštět.
Potřeboval bych nějak utlumit startovací rázy od tohoto transformátoru a vůbec nevím jak to mám udělat a zda to vůbec jde? Případně kolik takové řešení stojí.
Jde pouze a jen o ten strotovací impulz, stroj nikdy neprovozujeme, tak aby žral oněch 30kW. Transformátor je hodně nadimenzovaný.
Jan Bocek:
Je zde málo technických informací.
Doporučuji nechat odborníky provést revizi tohoto stroje s analýzou daného problému a následným návrhem. Tam by již mohla být i cenová nabídka řešení.
Teprve při této revizi prohlédnu dokumentaci a provedu měření rozběhu, záběrové proudy
a porovnám s technickými daty od výrobce. Často to lze vyřešit jen seřízením vhodného režimu při rozběhu. Jen pár otázek.
1) kdy máte naposledy udělanou revizi elektrického zařízení stroje?
2) kdy máte poslední roční kontrolu stroje podle NV 378/2001 Sb.
3) máte výchozí revizi stroje při uvedení do provozu podle NV 176/2008 Sb. ?
4) máte k disposici technickou dokumentaci stroje a protokoly o měření?
Tyto dokumenty by mne zajímaly dříve, než s Vámi uzavřu smlouvu o technické pomoci.
Bez těchto dokumentu to dovedeme také vyřešit, ale je to náročnější a dražší.
Jiří Schwarz:
Tady je důležitá jedna věc, kterou jsem z popisu nevyčetl:
spouští se transformátor naprázdno a až pak se připojují jednotlivé zátěže, nebo se spouští už s nějakou zátěží?
První varianta dává jisté možnosti "ve stylu SoftStartu", ale bez znalostí mnoha podrobností je jakýkoliv konkrétní návrh "vařením z vody"
Jan Bocek:
Citace: MichalD5 31.12.2019, 09:18
Potřeboval bych nějak utlumit startovací rázy od tohoto transformátoru a vůbec nevím jak to mám udělat a zda to vůbec jde? Případně kolik takové řešení stojí.
Jde pouze a jen o ten strotovací impulz, ....edit. ano jde jen o takovou maličkost
Sám to neuděláte. Na to jsou fundování odborníci elektro v oblasti strojního zařízení .
Kolik vy účtujete za hodinovou sazbu odborné práce na CNC stroji. Případně kolik účtujete za určitou zakázku. Připočítejte k tomu cestovní náklady.....
Citace: MichalD5 31.12.2019, 09:18
Mám kovoobráběcí dílnu s CNC stroji.
Pak máte nasmlouvaného i údržbu elektro a revizního technika. V prvé řadě se obraťte na ně, případně aby dali kvalifikované zadání do poptávky. Tak je to diskuse opravdu o ničem. Na odborném fóru jsme zvykli na odborné termíny a odborný popis. Jinak se nelze domluvit. Domýšlet se můžeme ledaco....třeb a i jaká byla historie toho stroje a jak byl připojen k síti dříve. Proto jsem napsal, že je málo informací stejně jako kolega.
Václav Třetí:
Pokud tazatel má problém doopravdy pouze při spouštění napájecího trafa, možná by pomohla jednoduchá věc organizačního charakteru. Spustit trafo jako první, poté teprve další stroje. Jistič C63A by si se samostatným spuštěním trafa 30kW (30kVA?) měl poradit. Samozřejmě záleží také na využívání stroje po celou dobu směny, nebo zda jde možné práce na tomto stroji posunout v čase. Pokud se trafo zapíná odlehčené, mohlo by být řešením i vykompenzování jaloviny, třeba jen částečně, aby pak při činnosti stroje nebylo překompenzován o - stejně není asi využíván plný výkon. Toto ovšem není problém vhodný na řešení po internetu nebo telefonu, navíc chybí mnoho podstatných informací.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana