Kde sehnat toho, kdo lokalizuje poruchu topné rohože?
Jakub andrlik:
Do nove koupelny mi nainstalovali topnou rohoz.
Po pripojeni k termostatu vybavuje proudovy chranic.
Zkousel jsem izolacku mezi opletem a L vodicem a bohuzel 0 ohm, znamena to, ze mi pri montazi, pravdepodobne pri sterkovani prorizli kabel?
Pokud ano, vite o nekom kdo by to dokazal lokalizovat, aby se nemusela rozebrat cela kouprlna? Thermokamera, VF tester nebo neco podobneho?
Jiří Schwarz:
Omlouvám se, ale v tomto případě jsem dost pesimista.
Ano, kabeláři mají techniku, pomocí které dokážou lokalizovat poruchu s přesností srovnatelnou nebo lepší než je hloubka kabelu pod povrchem. Ale jakmile jsou tam nějaké smyčky nebo jsou v zemi jiné vodivé předměty, už je to horší.
A pokud by se místo poškození podařilo najít, asi bych nebyl nadšený z nějaké provizorní opravy topné rohože v koupelně, kde může prosakovat voda...
Tohle je typická ukázka jak je dobré mít jednu oficiální smlouvu s nějakým subjektem, který zastřeší i práci subdodavatelů.
Pak by to nebyla vaše starost.
František Šohajda:
Citace: Jakub andrlik 23.12.2019, 23:11
Do nove koupelny mi nainstalovali topnou rohoz.
Po pripojeni k termostatu vybavuje proudovy chranic.
Zkousel jsem izolacku mezi opletem a L vodicem a bohuzel 0 ohm, znamena to, ze mi pri montazi, pravdepodobne pri sterkovani prorizli kabel?
Pokud ano, vite o nekom kdo by to dokazal lokalizovat, aby se nemusela rozebrat cela kouprlna? Thermokamera, VF tester nebo neco podobneho?
Taková závada je na vysekání celé rohože z betonu a instalace nové.
Nějaká oprava vzhledem k topnému drátu a vhlkosti jsou zbytečně vyhozené peníze!!
David Hruda:
Právě z tohoto důvodu se dělá zkouška a měření před pokládkou a po pokládce podlahy. Pokud je před OK a po již ne, je zřejmé, kdo za to může a kdo uhradí náklady na opravu.
Jak píše Jirka S., taky doporučuji komplet výměnu, do nějakých oprav bych se nepouštěl.
Chápu, že se vám do toho nechce, ale každý kompromis je riziko do budoucna.
Lukáš Láryš:
Fluke 2042 by to teoreticky mohl najít, ale záleží na hloubce uložení a na stavu toho místa přerušení.
Pokud se bude jednat o tvrdý zkrat (nebo úplné přerušení) na topné rohoži, tak se to najít dá, ale pokud je to místo poškozeno jen lehce, tak to už bude problém.
Největší komplikace je právě to opletení, které znemožňuje správnou detekci místa poškození.
Zkuste ještě změřit odpor (klasicky, ne izolační stav), to by mohlo napovědět jak daleko je to poškození od studeného konce (přívodu).
Při pokládce topných rohoží vždy předáváme majiteli (investorovi) dolklad o funkčnosti rohoží, (měření probíhá za jeho přítomnosti!). Je to totiž docela běžná věc, že obkladač poškodí rohož. Už se nám dokonce stalo, že nám podlaháři usekali konce čidel na podlaze, protože to tam je přece úplně zbytečně, když to nikam nevede. (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana