František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #126 kdy: 06.01.2020, 10:18 » |
|
Mírně probijející pračka bude bez chrániče uživatele masírovat leta. Několik takových "brnících" praček jsem řešil (a to v měli mladýho elektrikáře) vždy byl problém s PE vodičem, vadný spoj, přeseklý v omítce , nezapojený a pod.....Po nalezení vadného místa a opravě byli vždy bez "brnění"!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Peter Lovacký
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #127 kdy: 06.01.2020, 10:21 » |
|
Mírně probijející pračka bude bez chrániče uživatele masírovat leta. Pamatuji poskakující tatramatky s programem ždímání, to ji držely na místě celé rodiny..... Ponorná čerpadla zas kolikrát "ionizují" vodu. Napař.žehličky - odhaduji že 10% z provozovaných bez PCH by tento okamžitě vybavilo. Vánoční osvětlení - vlhkost, či kousek Al řetězu v objímce. Toto je všetko pravda čo píšete, a myslím že to by mohol byť jeden z dôvodov prečo sú chrániče pre laikov povinné hlavne tam kde sa nerobia revízie. Lenže čo ja mám skúsenosti, tak práve také zhoršovanie stavu spotrebičov bez revíznych kontrol je takmer furt postupné, a teda kým taká práčka nekope aspoň s 20mA tak je chránič na ochranu pred úrazom od takého spotrebiča furt nanič. Bo si myslím, že ani takých 15mA, a to nielen v mokrom prostredí nemôže byť do človeka dovolených s tým že namontujeme chránič a potom to už môže kopať Toto by mi potom prišlo jak veľký nedostatok v normách a to sa mi zas dajak nevidí. Keby toto bol dôvod na chránič, tak by bolo lepšie vyrábať chrániče 5mA s povinnosťou na každú zásuvku, ale normy nič podobné nechcú Myslíte si, že vadný spotrebič stačí nato, aby sa dala inak vyhovujúca inštalácia v TN-S vyhlásiť za nebezpečnú len preto bo nemá chrániče?
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #128 kdy: 06.01.2020, 13:27 » |
|
Myslíte si, že vadný spotrebič stačí nato, aby sa dala inak vyhovujúca inštalácia v TN-S vyhlásiť za nebezpečnú len preto bo nemá chrániče?
Tak čistokrevnou síť TN-S, jsem ještě neviděl. Jo síť TN-C-S, to už je jiné kafe. Apropo co si mám pod tím dotazem představovat? Síť TN-C-S, se používá docela dlouho. Povinost na proudové chrániče, třebas v koupelně, je tuším od roku 1997.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #129 kdy: 06.01.2020, 13:41 » |
|
Toto je všetko pravda čo píšete, a myslím že to by mohol byť jeden z dôvodov prečo sú chrániče pre laikov povinné hlavne tam kde sa nerobia revízie. Lenže čo ja mám skúsenosti, tak práve také zhoršovanie stavu spotrebičov bez revíznych kontrol je takmer furt postupné, a teda kým taká práčka nekope aspoň s 20mA tak je chránič na ochranu pred úrazom od takého spotrebiča furt nanič. Bo si myslím, že ani takých 15mA, a to nielen v mokrom prostredí nemôže byť do človeka dovolených s tým že namontujeme chránič a potom to už môže kopať Toto by mi potom prišlo jak veľký nedostatok v normách a to sa mi zas dajak nevidí. Keby toto bol dôvod na chránič, tak by bolo lepšie vyrábať chrániče 5mA s povinnosťou na každú zásuvku, ale normy nič podobné nechcú Myslíte si, že vadný spotrebič stačí nato, aby sa dala inak vyhovujúca inštalácia v TN-S vyhlásiť za nebezpečnú len preto bo nemá chrániče?
Těch 20mA ovšem teče cestou fáze - porucha-kostra-PE vodič. Těžko bude lidské tělo konkurovat odporu vodiče coby paralelní odpor.
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #130 kdy: 06.01.2020, 14:00 » |
|
Tak čistokrevnou síť TN-S, jsem ještě neviděl. ...
Lokální sítě napájené za samostatného zdroje zapojené jako TN-S nejsou žádnou vyjímkou (např. na dráze)
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #133 kdy: 06.01.2020, 16:04 » |
|
Několik takových "brnících" praček jsem řešil (a to v měli mladýho elektrikáře), vždy byl problém s PE vodičem, vadný spoj, přeseklý v omítce, nezapojený a pod. ... Po nalezení vadného místa a opravě byli vždy bez "brnění"!
Častěji než vadná instalace bývá problém v přívodním kabelu nebo v pračce samotné. Ukorodované zemnící spoje na karoserii, uklepaný nebo přelomený přívodní vodič (a jako na potvoru L a N je v pořádku, přeruší se PE!). Jenže potom brní potvora většinou stejně i s chráničem. Pokud unikající proud kolem 20 až 24 mA projde člověkem, tak to není již brnění, ale pořádný kopanec, než chránič zareaguje. Čisté sítě TN-S jsou vzácné. Vím o jakési výrobě s dovezenou technologií, kde vše běží v TN-S, samozřejmě od vlastního trafa 22/0,4kV. Co jsem před časem zjišťoval, tak ani ve světě nebo Evropě nejsou sítě TN-S v bytové výstavbě běžné.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Peter Lovacký
|
|
« Odpověď #134 kdy: 06.01.2020, 17:41 » |
|
Těch 20mA ovšem teče cestou fáze - porucha-kostra-PE vodič. Těžko bude lidské tělo konkurovat odporu vodiče coby paralelní odpor.
Hej, toto bude platiť v tejto vami opísanej situácii, keď chránič vlastne zafunguje jak keby strážič izolácie. Keď všetkých unikajúcich 20mA potečie cez dobré pripojený PE, tak taka práčka nebude kopať ani v TN-C. Som reagoval na to jak ste napísal, že práčka bez chrániča môže dlhodobo brnieť do človeka. Môže, no podľa môjho tam už zas tá cesta L-porucha-kostra-PE nebude v poriadku. Častěji než vadná instalace bývá problém v přívodním kabelu nebo v pračce samotné. Ukorodované zemnící spoje na karoserii, uklepaný nebo přelomený přívodní vodič (a jako na potvoru L a N je v pořádku, přeruší se PE!). Jenže potom brní potvora většinou stejně i s chráničem. Pokud unikající proud kolem 20 až 24 mA projde člověkem, tak to není již brnění, ale pořádný
Na takú situáciu som myslel, keď chránič vlastne ani nechráni. Je možno na debatu koľko mA do človeka je ešte tak akurát, ale podľa môjho keď už cez dajaký spotrebič tečie do človeka viac jak 1mA (čo ani poriadne nepocíti), tak už ten spotrebič nebude celkom v poriadku A chránič to naozaj nemusí furt poriešiť
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #137 kdy: 07.01.2020, 06:00 » |
|
Na takú situáciu som myslel, keď chránič vlastne ani nechráni.
Tak to je samozřejmě nesmysl. Právě v těchto případech PCH velmi významně zvedá šanci na přežití. Navíc si všimněte že nepíši 100%, ale významně zvedá. Když si v normě najdete velikost "bezpečného proudu", tak to snad pochopíte. Dokonce jsou zde v diskusích k dohledání tabulky s velikostí proudu a jak tyto velikosti na působí na lidské tělo. Tedy od jakého proudu pocítíte brnění, kde už to trochu kopne a kdy vás to může už schodit ze žebříku. Těch 30mA bylo stanoveno odborníky jako kompromis mezi bezpečností a spolehlivostí instalací, včetně přihlédnutí na ekonomiku. V případě 5mA PCH by se museli nasazovat na každý okruh samostatně, jinak by PCH padaly pořád. To je to čemu se pořád bráníte a najednou by to nebyl problém? Jinak třeba ve zdravotnictví jsou zcela běžné PCH 10mA.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Peter Lovacký
|
|
« Odpověď #139 kdy: 07.01.2020, 09:29 » |
|
Tak to je samozřejmě nesmysl. Právě v těchto případech PCH velmi významně zvedá šanci na přežití. Navíc si všimněte že nepíši 100%, ale významně zvedá. Když si v normě najdete velikost "bezpečného proudu", tak to snad pochopíte. Dokonce jsou zde v diskusích k dohledání tabulky s velikostí proudu a jak tyto velikosti na působí na lidské tělo. Tedy od jakého proudu pocítíte brnění, kde už to trochu kopne a kdy vás to může už schodit ze žebříku. Těch 30mA bylo stanoveno odborníky jako kompromis mezi bezpečností a spolehlivostí instalací, včetně přihlédnutí na ekonomiku. V případě 5mA PCH by se museli nasazovat na každý okruh samostatně, jinak by PCH padaly pořád. To je to čemu se pořád bráníte a najednou by to nebyl problém? Jinak třeba ve zdravotnictví jsou zcela běžné PCH 10mA. Sa nechcem naťahovať, ale prečo je nezmysel keď chránič nevypne pri 20-24mA jak napísal Václav Tretí že práčka bude brnieť aj s chráničom, ale napríklad že vypne až pri 28? Neporadíte mi v ktorej norme nájdem hodnoty bezpečných prúdov? Som našiel len literatúru kde sa píše, že je to 10mA, a k tomu mi 30mA bars nepasuje A aj to ešte píšu že je to hranica znesiteľnosti, čo asi nebude to isté jak hranica bezpečnosti A tú tabuľku o účinkoch prúdov som videl, len ona je o účinkoch na človeka pre rôzne prúdy a maximálna dovolená hodnota bezpečného prúdu v nej nie je označená. Rád by som v tom mal jasnejšie že jaký prúd do človeka je dovolený podľa normy O tom že chránič výrazne znižuje riziko smrti by sme jak odborníci asi ani nemuseli debatovať, tu je to myslím že dosť jasné každému
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #141 kdy: 07.01.2020, 10:14 » |
|
Rád by som v tom mal jasnejšie že jaký prúd do človeka je dovolený podľa normy
Šance na přežití klesá nejenom s proudem, ale i s dobou průchodu proudu. Z přiloženého grafu lze vyčíst následující: Zelená - bezpečí Žlutá - nepříjemné Oranžová - riziko křečí (a posun do červené oblasti) Červená - riziko smrti - Proud do 0,5 mA je zcela bezpečný, může protékat trvale. - Proud do 5 mA je bezpečný, může být nepříjemný, ale může protékat trvale - Proud do cca 30 mA může způsobit křeče, život ovšem neohrožuje. - Nad cca 30 mA je riziko smrti závislé na době vypnutí. Pokud dojde k vypnutí do cca 200 ms, ohrožení je výrazně nižší, než při delší době působení. Souvisí to se srdečním cyklem. - Nad 0,5A začíná reálně hrozit smrt pro všechny časy vypnutí. Průměrný proud člověkem při zásahu je asi 150 mA (5x Idn).
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
|
|