Co vše se může stát, pokud si vyrobím rozvaděč sám?

<< < (2/7) > >>

Lukáš Rotrekl:
Však tu máme úplný kryt dle ČSN EN 60670-24. Legisaltivně mám prostor do 125A a 400V a 10kA zkratového proudu. Je to málo?

Jan Franěk:
Přiznávám že úplně nechápu smysl dotazu, protože tuto možnost nyní máme. Stačí dodržet jen pár pravidel a jste výrobcem rozvaděče. Bohužel se ukazuje že mnoho elektrikářů nedodržuje ani těch pár pravidel.

Tak tedy co je potřeba znát

- umístění rozvaděče
- velikost včetně rezervy
- přístroje včetně jejich ztrátového výkonu a ověřit že to "rozvaděč zvládne"
- pak samozřejmě je pár pravidel jak to udělat. Od popisů vodičů, jističů, po koncovky na propojovacích lištách a podobně. Vše je v podstatě v postupu kusového ověření
- vytvořit dokumentaci (cca 20-30minut)
- vyrobit štítek a nalepit

Je to jen ve zkratce co je potřeba znát a umět. Není to ale žádná velká věda. Mnoho výrobců k tomu připravuje školení kde  tyto postupy učí a poskytují k tomu i potřebné sw nástroje. Proto stále méne chápu ty co to neudělají a dokáží zkur...t i obyčejný malý rozvaděč.

Pavel Horský:
Úplným krytem byl všem poskytnut dost velký prostor k legalizaci rozvaděče jako výrobku. Přesto na to 80% elektrikářů nechce slyšet a dělají, že se jich to netýká.
A proč se tak děje?

Důvodů je docela dost

- neznalost " co je to vlastně ten úplný kryt?"
- neznalost nebo min. znalost práce s PC
- vědomí, že již nebudu moci použít komponenty China Export
- zdražení výsledné ceny zakázky
- nedostatek času k administrativn í činnosti

Melouchář si mimo své zaměstnání skočí na melouch a nemíní se zabývat nějakými "kravinami".

Tomu všemu ještě nahrává skutečnost, že je spousta zakázek předána majiteli bez výchozí revize a když už se reviduje, zreviduje se rozvaděč bez jakékoli dokumentace a certifikace.

S úplnými kryty to byl velice dobrý nápad, ale co dál?
Nic se tím vlastně nevyřešilo.

Myslím si, že ani výrobci nečekali takový nezájem.
Mělo to být tak, že si od Hager koupím Voltu a tu naplním jejich výrobky.
Na základě toho pak zcertifikuji jako úplný kryt.
"Skutek utek" ....... je to tak, že si koupím Voltu a náplň bude v v Noark.
A je po krytu, po certifikaci, po všem.
Já pak přijdu jako RT a i když bude rozvaděč ukázkově vyroben, musím do revize vypsat závady s verdiktem o nevyhovující bezpečnosti el. instalace. Nebo mám brát ověření rozvaděče na sebe? Proč?
Přijde přece jiný RT, který vše zreviduje bez mrknutí okem. On bude za hrdinu, já za hajzla, který si vymýšlí jen blbosti. A podobné je to s hromosvody.
Ještě, že nejsou revize mým hlavním příjmem, jinak bych si moc nevydělal  :-[

Je to začarovaný kruh, ze kterého bez certifikace není cesty ven.

Milan Hudec:
Můžem si tu brblat jak chceme, ale praxe je spravedlivý rozhodčí a pokud mohu soudit, tak rozvaděčů byť bez papírů zas tolik nehoří aby to společnost vnímala coby rizikovou oblast.
Dokáži ovšem pochopit výrobce a zastánce papírové cesty, že by těch skutečných prů.viděli rádi více.

František Šohajda:
Citace

ak rozvaděčů byť bez papírů zas tolik nehoří

Nehoří ,  je to promile..!Zatím jsem takový (malý) rozvaděč neviděl !
Ale s papíry (větší) už jsem viděl několik!

Nejsem proti řádné a úplné dokumentaci, praxe hovoří za vše!! Ať si každý "mudruje" jak chce!
Dokumentace ještě není záruka kvality!!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana