Co vše se může stát, pokud si vyrobím rozvaděč sám?
Jan Franěk:
Citace: Lukáš Rotrekl 10.12.2019, 08:12
Vždyť je to celé jen o tom, kdo je ochoten na sebe vzít jakou zodpovědnost a do jaké míry ji "alibisticky" přenést na legislativce a normotvůrce, ne?
Proč alibisticky? Nebo ty jsi ochoten na sebe převzít zbytečná rizika, když řešení je tak snadné a navíc za minimální odměnu? Já třeba ne a nevidím v tom žádný alibismus, jen opatrnost. Z vězení se rodina velmi špatně živí, stejně jako během splácení půlmiliónové škody.
Lukáš Rotrekl:
Proto jsem to dal uvozovek. ;)
Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk 10.12.2019, 07:42
A jak si to prosím představuješ? Jako že přijdu na revizi a řeknu si že nebudu buzerovat a dám kladnou revizi i když najdu podobné rozpory? A ještě protože se blíží vánoce, udělám to jen za 500Kč? To snad ne Milane. A až to náhodou vyhoří, nebo dojde k jiným škodám (třeba upadne N)
v klidu to zaplatím. Vždyť 500kč je v pohodě a riziko je přijatelné, protože to hoří jen málokdy. Hlavně abych se choval lidsky.
Nic :-X . RT tady není aby se choval lidsky, ale aby vyhledával možná rizika a rozpory s platnými předpisy. Jak se k tomu pak majitel/provozovatel postaví je na jeho odpovědnosti a mne to už dál nezajímá. Prostě jen odvedu práci která byla objednána, dle daných postupů. Tedy sepíšu nalezené závady a rozpory a dle jejich závažnosti nebo počtu, samozřejmě i na základě nějakých zkušeností, vystavím verdikt. Schopno, nebo neschopno. Nic jiného se od RT nečeká.
Nevím Milane co si mám o některých tvých příspěvcích myslet. :-\ :-X :-[
Mám nástroj, který mi navíc dává každý výrobce rozvaděčů zdarma. Věnuji 1 den na školení, abych věděl jak to mám správně dělat. To není taková investice abych toleroval bordel a stále přivíral oči. Pokud někdo není schopen věnovat 1 den svému dovzdělání, stejně si nezaslouží abych přebral na sebe velkou část jeho odpovědnosti.
Ty Milane takové rozvaděče (myšleno bez štítku a dokumentace) reviduješ bez závad s lidským pohledem na věc? Čekám na odpověď.
Lidsky - s nadhledem dle pohledu majoritní části společnosti a tu nějaké štítky moc netrápí, bo jak jsem uváděl rozvodničky zas tolik nehoří.
Každý má nějakou hranici odpovědnosti nastavenou indiv., stejně jako nerozumím tomu proč bych měl vyžadovat lejstro na pidirozváděček třebas ve sklepě pro několik málo přidaných okruhů se třemi kombíky, nerozumím tomu, když na sebe jiný vezme odpovědnost za skříň rozvaděč 1000A.
Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec 10.12.2019, 08:32
......stejně jako nerozumím tomu proč bych měl vyžadovat lejstro na pidirozváděček třebas ve sklepě pro několik málo přidaných okruhů se třemi kombíky, nerozumím tomu, když na sebe jiný vezme odpovědnost za skříň rozvaděč 1000A.
Na tom není nic k neporozumění.
Jako RT se musíme řídit platnými zákony, vyhláškami a ČSN.
Ty jasně definují co je třeba pro uvedení rozvaděče do provozu a je naprosto jedno, zda má tři kombíky, nebo třicet.
Jak psal Honza. Jako RT máme jasně dané noty a bez těch bysme neměli hrát.
Jestli někdo přimhouří oko, je to jeho rozhodnutí v části jeho životního běhu a je jen na něm, kam hodlá takto doběhnout.
Nedávno byla diskuse na FB o přivření oka při překlenutí chrániče u jednorázové akce pro atrakce komediantů. Jeden borec nás osočil z toho, že jsme nelidové, že on by ten chránič klidně na dobu konání akce překlemoval, když padá a nazval nás všechny "chytráky" s tím, že před dobou chráničů vše fungovalo i bez nich.
To by mě vždy pomalu trefil šlak!
Doufám, že je to jasné.
Michal Řehořka:
Co se může stát, pokud si vyrobím sám rozvaděč ?
Provedení je jedna věc, co se týká legislativy, tak za mne takto :
a) vyrobím jej bez štítku a dokumentace - nedostanu revizi - neuvedu do provozu. Pokud revizi dostanu, stává se to podle mne problém revizního technika.
b) vyrobím jej bez podpory výrobce, bez ověření návrhu, s "nějakým" štítkem a "nějakou dokumentací". Revizi dostanu, v případě průšvihu jde odpovědnost za mnou.
c) vyrobím jej s podporou výrobce, legální dokumentací a štítkem. V horším případě vyrobím úplný kryt. U třetího takto vyrobeného rozvaděče přestávám mít špatný pocit nad "zbytečně" stráveným časem a naopak se těším z dobře odvedené práce. Já i revizní technik můžeme klidně spát.
U mne za c)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana