Objasní mi někdo provoz motoru s frekvenčním měničem?
Lukáš Rotrekl:
Na motoru jsou dva štítky, na jednom je výkon 30kW.
Na druhém potom podle frekvence různé výkony s maximem 22,5kW.
čerpadlo si dodali technologové. Kdo jim ho navrhl nevím.
Mám tedy chápat, že maximální výkon motoru při provozu s frekvenčním měničem je 22,5kW?
Tedy mě bude stačit FM do 22,5KW? Ten si pak uhlídá aby do motoru nepustil více?
Není potom chyba, že je motor usazen u čerpadla, které má minimální výkon motoru uvedený 25,8kW?
ACEOF ACES:
S1 provoz při konstantním zatížení, který je dostatečně dlouhý pro dosažení ustálené teploty
S9 provoz s neperiodickým zatěžováním a změnami otáček (typický provoz s frekvenčním měničem)
Podle mého názoru by při provozu s frekvenčním měničem při plném zatížení, mohlo vlivem velkých nebo rychlých změn otáček dojít k přehřátí motoru.
Já bych použil frekvenční měnič určený pro motory o výkonu 30kW. Nebudou-li změny otáček velké a rychlé, tak bych ten měnič nastavil podle obrázku stitek 1 a nastavil bych závislost napětí na frekvenci podle obrázku stitek 2.
Jirka Údržbář:
Je to elektromotor v provedení do nebezpečí výbuchu plynů a par, zóna 2. Zajištěné provedení Ex e. Vyžádejte si od něho dokumentaci, kde by měla být aplikace s frekvenčním měničem popsána, protože elektromotor v zajištěném provedení Ex e se certifikuje zároveň s frekvenčním měničem.
Lukáš Rotrekl:
Info budu muset sehnat. Hlavně mě zarazil až tak velký rozdíl ve výkonu bez a s FM.
Stejně jako to, že s FM je uveden max. výkon pod úrovní výkonu požadovaného pro čerpadlo.
Jirka Údržbář:
Ponížení výkonu elektromotoru v provedení Ex e s frekvenčním měničem je dané teplotní třídou elektromotoru. Žádná část motoru svou teplotou nesmí být schopná zapálit okolní hořlavou atmosféru (například rotorová tyč).
Zkuste se poptat po dokumentaci u výrobce motoru (pokud ji nebude mít provozovatel), výrobky v provedení do zóny 2 si atestuje přímo výrobce (v FTZÚ se atestují až výrobky do zóny 1 a 0).
Osobně bych s frekvenčním měničem raději použil elektromotor v pevném závěru (Ex d nebo Ex de) s přímým měřením teploty vinutí ( je s tím méně starostí).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana