Kde se v elektrotechnice využívá 3D tisku?

<< < (2/5) > >>

Matyáš Stach:
Citace: Peter Munka  18.11.2019, 16:50

To ma prekvapuje, vid znama mantra "stat sa vyrobcom". Nahrada krytu zivych casti bude mat vzdy neurcite IP, mechanicku odolnost, material ... Kvalita moze kolisat podla tlaciarne (teplota tavenia, rychlost tlace). Profi 3D tlac priamo vyrobcom - ano. Domace bastlenie len pre bezpecne napatie a vlastne pouzitie (roboticke hracky a pod.)

V domácích podmínkách se dá relativně snadno dosáhnout "kvality". Základem je určitě kvalitní tiskárna, resp. s kvalitní elektronikou pro hlídání teploty a přesné tavení materiálu. Nevím jak jsou na to číny za 4-6000 Kč, ale pokud to někdo myslí vážně, neudělá vedle třeba s Průsou "jenom za dvacku". Doporučuji užívat jen kvalitní filamenty. Stojí jen o 200Kč/kg více než nejlevnější filament na trhu. Dále je dobré mít při tisku stálé mikroklima. Já třeba využívám velkou krabici, kterou celo tiskárnu zakryji. Samozřejmostí je vycházet i z fyzikálních vlastností materiálu (smrštivost/roztažnost, teplota křehnutí/tání). A podle toho upravit jmenovité rozměry než u originálu. Při dodržení těchto základních pravidel a trochou gumového těsnění si myslím, že se podaří dosáhnou stejných "kvalit" krytí jako u klasických elekro instalačních krabiček. Otázkou je, jak ji zaručíte. ;)

Miroslav Minařík:
Někde jsem napsal, že zamýšlený 3D tisk uvažuji s domácím bastlením?
Nevím o tom.

A vidím, že to někdo hned doplňuje. 3D tisk doma v kuchyni může být kvalitou od nuly různý výše. Víděl jsem i téměř neuvěřitelný domácí provoz.

Domluvme se prosím, že toto téma je o využití 3D tisku v profesionální úrovni, ano? Proto jsem uváděl, že vidím uplatnění např. při servisu nebo údržbě.

Citace: Peter Munka  18.11.2019, 16:50

To ma prekvapuje, vid znama mantra "stat sa vyrobcom". Nahrada krytu zivych casti bude mat vzdy neurcite IP, mechanicku odolnost, material ... Kvalita moze kolisat podla tlaciarne (teplota tavenia, rychlost tlace). Profi 3D tlac priamo vyrobcom - ano. Domace bastlenie len pre bezpecne napatie a vlastne pouzitie (roboticke hracky a pod.)

Na Strojírenském veletrhu v podstatě každý dodavatel 3D tiskárny uvádí "široké využití v elektrotechnic e". Další podrobnosti už popsat neumí a tak se ptám zde, zda máte někdo představu o tom "širokém využití".

Jiří Schwarz:
U profesionálníh o využití si umím představit především využití při tvorbě nějakého prototypu, protože u sériové výroby bych čekal technologii, která více kusů "vysype" podstatně rychleji.

Pavel Horský:
No tak není to uplně náš obor, ale např. můj velký kamarád, známý výrobce baskytar Honza Růžička z Brna, vyrábí na 3D tiskárně snímače na jeho mistrovské nástroje. Tiskárna od Průši - parádní věcička.

Vít Rotrekl:
Já si umím představit, že si pomocí 3D tiskárny vyrobím nějaké udělátko, které mě pomože při práci, například nějaká fičůra, na tvarování/svazkování kabelů, nějakej rovnák na vohejbák nebo něco podobnýho.

Mirkova myšlenka s vyrobením něčeho co už nelze sehnat - nějaký kryt, klapka, něco...,  k čemu má člověk takříkajíc citový vztah a nechce se toho zbavovat, ale chce aby to fungovalo a bylo bezpečné. Proč ne.

Co se týče vloženě nějakého výrobku, jistě vyrobit půjde cokoliv, ale je otázkou jestli to vyrobím levněji než výrobce, který na to má linku a chrlí toho tisíce. Nicméně, asi by šlo vyhovět každému zákazníkovi s čímkoliv, pokud to bude ochoten zaplatit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana