Jak se řeší v Mosaicu proporcionální řízení hlavice C-HC-0201F-E?

(1/3) > >>

S. Vins:

Jaký funkční blok z které knihovny v MOSAICU se používá pro proporcionální řízení hlavice
C-HC-0201F-E?  nebo jak se její ovládání řeší?

Tomáš Martinek:
Připíchnu se do diskuze...

Za mě ale otázka nezní čím řídit ventil, protože předpokládám, že k řízení mi stačí jediná hodnota REAL, která určí požadovanou polohu ventilu...

Spíš by mě zajímalo, jak nejlépe řešit výpočet této hodnoty v pokojích bytu, který je součástí bytového domu s ústředním topením. Mám požadovanou a aktuální teplotu v pokoji, mohu snímat teploty na vstupu a výstupu radiátoru, teplotu radiátoru, teplotu venku atd.. Na druhou stranu nemohu řídit spínání kotle a ani neovlivním teplotu na přívodu topné vody.

Asi by šel použít PID regulátor. Nějak nevím jak nejlépe do toho...

Další otázkou by mohlo být, jak často má smysl s ventilem hýbat a na kolik "cyklů" je konstruován, abych ho za dva roky neodrovnal  ::)

Postránecký Petr:
Pro ovládání hlavice vám opravdu stačí stačí analogová hodnota (REAL) 0-100%

U řízení hlavice, kde nemůžete regulovat zdroj bude asi problém s tím, že neovlivníte energii aktuálně dodávanou a požadovanou. Tedy v principu by to měl být nějaký vzorec z teploty na vstupu do bytu - přívodu  a rozdílu teploty požadované a aktuální. Jen dodám, že rozdíl teploty o 1°C v prostoru je potřeba o cca 2,5°C teploty více na vodě. Z toho už by šel odvodit vztah.

Určitě bych ventil v případě studeného přívodu neotevíral na 100% a ani nezavíral na 0%

S. Vins:
tak je mi jasné, že stačí jedna hodota REAL 0-100%.

Jde mi o funkční blok, který na základě aktuální teploty v místnosti a zadané žádané teploty bude tuto výslednou hodnotu 0-100 řídit.
Bez ohledu na teplotu kotle, ten se řídí solo - (ekviterm) ,  přeci každá hlavice nebude ovlivňovat teplotu kotle!

Nad použitím PID jsem také přemýšlel, nicméně myslím, že by mohl být jednodušší způsob. A již vymyšlený funkční blok pro použití konkrétně k této hlavici.

Tomáš Martinek:
Nevím o žádném takovém funkčním bloku. Třeba si ho jednou napíšu, až se rozhodnu, jak chci řídit tento ventil, resp. na základě čeho ho chci řídit...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana