Udrží nový 3f jistič 63A B rozběh motoru 15kW bez Y-D?

<< < (5/7) > >>

Josef Batrla:
Citace: Václav Třetí  15.11.2019, 06:26

Pokud má motor na štítku D 380V a šest vývodů z vinutí na svorkovnici, znamená to Y 660V i když to tam není napsáno, na starých motorech se to neuvádělo.

Je třeba motor na svorkovnici přepojit do Y a zkusit, zda se s kompresorem dokáže bez obtíží rozběhnout. Pokud ano,  máte vyhráno a můžete použít samočinnou stykačovou sestavu pro přepínání D/Y s časovým relé. Je třeba správně nastavit dobu rozběhu v Y a přepínací prodlevu mezi Y a D, aby nedocházelo ke zbytečným proudovým rázům a poškozování stykačů při přepínání.

Popravdě řečeno, pokud nemáte vlastní trafo 22/0,4kV, tak bych nechtěl být vaším sousedem. Proudové rázy při přímém rozběhu motoru 15 kW jsou silné a tím způsobené kolísání napětí v síti bude poškozovat citlivé spotřebiče.

A
Áha tak s touto možností jsem nepočítal a beru údaje ze štítku. Nedělám se starými motory a nemám k ruce zkušenějšího staršího kolegu co by tohle pamatoval a poradil mi. Proto píšu zde.
Přípojka do areálu je 500A a jsem na to sám.
Ten kompresor tam pouštěli běžně natvrdo. Jen na jiném místě.
Pokud ovšem lze udělat rozběh Y/D tak  (poklona)  všem. Opravdu jsem nevěděl, že se to kdysi neznačilo.

Josef Batrla:
Citace: Rozvodak  15.11.2019, 07:32

Tazatel už dostal hodně odborných rad, ačkoliv očividně není elektrikář a hledá cesty jak ušetřit na svém problému.
Proto mu dám tu nejlepší radu, vyhledejte odborníka který vám to dá do pořádku. Sám se v tom nešťourejte.

Hledám tu nejvhodnější cestu. Nasypal jsem do dílny velké peníze a musím pracovat a nakupovat s rozmyslem.
Elektrikář jsem, ale nevím vše a nikdy vědět nebudu. Už ani komunismus jsem nezažil.
Je více možností jak tohle vyřešit.

Jan Bocek:
Udrží nový 3f jistič 63A B rozběh motoru 15kW bez Y-D?

NEUDRŽÍ......

Velký Bobeš:
Přímo je možno spouštět motory do 11 kW (napojené na distribuční síť, ne průmyslový rozvod).  :)

Josef Batrla:
Aha tak to jsem netušil, že je na to nějaké omezení, protože jsem našel tabulky na přímé spuštění motorů až do mnoha desítek kilowatt a k tomu příslušná pojistka.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana