Jaký byste doporučili průřez vodiče v závislosti na proudu?
Jan Franěk:
Citace: Jiří_Hrubý 31.10.2019, 18:58
No dobře, chápu že chcete spasit svět, ale ono v konci úplně stačí zásuvky na smyčce pro všeobecné použití jistit 10 nebo 13A a ty samostatné okruhy 16A. ........
Ono je prostě samotné jištění kolikrát zbytečně naddimenzvané v kontrastu s využitím.
O tomto jsem psal už někde okolo příspěvku 49 ;)
ALe ono je to o tom proč to vlastně řešit. Spasitelského syndromu jsem se naštěstí už zbavil a nyní se starám jen o to co se týká mne. Tedy něco doporučím a rozhodnutí je na tom kdo nese odpovědnost. Pak je taky nějaký projekt a nevidím důvod proč ho nedodržet pokud je v souladu s platnými předpisy. Například v hotelích a penzionech jsou často vyžadovány na zásuvky jističe maximálně 6A, aby hosté nepoužívali to co nemají.
Navíc 16A jistič na CYKY 2.5mm je v pořádku a i z hlediska těch zásuvek to není problém. Vždy se počítá s nějakým běžným způsobem využití a nějakou soudobostí. Osobně nehodlám řešit zda nějaká lama nastrká do zásuvek víc spotřebičů a zničí si zásuvky, nebo jestli vyhoří od nebezpečných prodlužováků z akce za 50kč. TO nikomu z nás nepřísluší a tedy není důvod to více řešit.
Peter Lovacký:
Citace: Jiří_Hrubý 31.10.2019, 20:40
To zase halt, já uvažuji snížení jištění při zachování průřezu 2,5mm2, 1,5 pro zásuvky je zoufalství, lenost, lakota, či fuš.
Z pohľadu 2130 je to tak bez diskusie, ale o tom ja ani nediskutujem že treba 2130ku zmeniť :)
Neviem či ste už počul niečo o "berlínskom" zapájaní zásuviek Vraj sa tam v bytoch dáva 3(5)x2,5ka iba do kuchyne a kúpeľne, a zbytok je v 1,5ke. A navyše je vraj napríklad do obývacej miestnosti do krabice vypínača dotiahnutá 5x1,5ka, ktorá sa v nej delí na jeden svetelný a dva zásuvkové okruhy pre jednu miestnosť.
Mám to síce len z počutia, ale ak sa mi taký projekt dostane do ruky, určite ho tu zverejním.
Ja s realitou "iný kraj - iný mrav" zas až taký problém nemám, pre mňa ostáva na prvom mieste vždy bezpečnosť inštalácie a tá keď je vôľa sa dá dosiahnuť aj s kombináciou 10(13)/3x1,5.
Pekný večer a pokojné dušičky všetkým :)
Václav Třetí:
Citace: PetoL 31.10.2019, 17:57
... dvojzásuvka mi aj pri normálnom používaní jednoducho riziko požiaru z dlhodobého hľadiska zvyšuje viac jak jednoduchá...
Stále nechápu, co vás vede k tomuto tvrzení. Běžné využití dvojzásuvky je:
- stolní lampička + nabíječka mobilu
- televizor + DVBT receiver
- počítač + tiskárna
Dalo by se vymyslet mnoho dalších kombinací, ale toto mi připadá nejčastěji viděné a používané.
Pokud nebude použita dvojzásuvka, ve většině případů tam bude vložena rozdvojka a to považuji za daleko větší zlo. Klasická rozdvojka, jak ji známe asi tak již 60 let zpátky, poškozuje strojek zásuvky svojí váhou a váhou připojených vidlic a kabelů. Pokud nejsou spotřebiče připojeny trvale, dochází k poškozování strojku zásuvky tím, že většina uživatelů zasouvá vidlice do rozdvojky již zapojené v zásuvce, čímž je strojek zásuvky namáhám ve směru, na který není konstruován a dochází k uvolňování spojů vodičů, rozvolnění pružin kontaktů a lámání samotného těla strojku. Takových zásuvek jsem už vyměňoval mnoho, a předpokládám, že jich ještě pár bude.
Václav Třetí:
... 1,5 pro zásuvky je zoufalství, lenost, lakota, či fuš...
V 80. a první polovině 90. let se zásuvky běžně zapojovaly průřezem Cu 1,5qmm, bylo to v souladu s normami i při jištění 16A a mám mezi svými zákazníky takové rozvody a nevykazují při běžném používání nějaké zásadní problémy. Před tím, při používání hliníkových vodičů, se též běžně používalÿ vodiče Al 2,5qmm a nebyl s nimi problém s ohledem na průřez. Vycházelo se z poučky použití vodiče Al o stupeň vyššího průřezu než u Cu.
U některých dovozových typů zásuvek je průřez 2,5 qmm spíše problém, než výhoda, je vidět, že strojky jsou výrobcem uvažovány zejména pro použití s průřezem 1,5qmm.
... jsem zastáncem klasiček...
Klasická žárovka s wolframovým vláknem je také prevít, co dělá proudový ráz a to až desetinásobný oproti běžnému provoznímu proudu, jen je poněkud kratší doba trvání ve srovnání s nabíjením kondenzátorů spínaných zdrojů. Já považuji za všestraně přijatelné jištění světelných okruhů v domácnostech pomocí jističů B6A.
Milan Hudec:
Nojo, v té době byla 1,5 tak na úrovni dnešní dvojky, pokud by tedy existovala :)
On je dnes rozdíl nejen v síle izolace ale i průměru vodičů u novodobé cyky a novodobé NYY.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana