Jaký byste doporučili průřez vodiče v závislosti na proudu?
Peter Lovacký:
, ale skúsme prosím diskutovať len o jednej veci, bo už teraz je z toho kus hokej :)
Vy sa vyznáte v distribúcii isto lepšie jak ja, tak sa vás opýtam na jeden príklad:
Spoločenstvo 40 bytov si odhlasuje rekonštrukciu prípojky a stúpačiek, bo už si časť vlastníkov prerobila byty na 3x25, nakúpila šporáky 7kW, a staré stúpačky z vodičov AY70 už pomaly nestačia
Projektant teda navrhne nový prívod z RISky tak, že pôvodný kábel 4x70 cez nožovky 100A nechá vymeniť za nový 4x185 cez nožovky 3x200A, aby si postupne každý mohol prerobiť byt na 3x25A, bo každý chce šporák na 400V
Vy myslíte že také navýšenie v RISke distribúcia schváli každému spoločenstvu, ktoré si toto zmyslí schváliť na dajakej domovej schôdzi?
Ja myslím že nie, ale keď sa v tomto kardinálne mýlim, budem rád keď mi to vysvetlíte. Bo čo viem, tak keď niekto požiada napríklad o prípojku k domu na 3x25, tak aj tam mu elektrárne napíšu do vyjadrenia, že zo stĺpa mu povoľujú max 3x40 (to len jak príklad)
Ja si myslím, že prerábka bytov v panelákoch z 1x25 na 3x25 je síce technicky možná, ale nie je technicky správna voči celému bloku.
A že by to spoločenstvo ani nemalo dovoliť keď sa chce zodpovedne správať k svojmu majetku
Ja len, že keď som raz obmedzený na chodbe na 1x25A :(, tak načo mi prerábať byt na spôsob rodinného domu :o
Preto tu píšem že byt nie je dom
Peter Munka:
Na domovej schodzi nie je problem schvalit prerabku stupaciek, pripravu na 3 x 25A pre kazdy byt a zodpovedajuci prierez podla projektu. To nemoze nik zakazat, navyse to bude aj pri zachovani existujuceho istenia krok vpred. Ci to nasledne prejde aj u distribucnej spolocnosti a ta umozni vymenit poistky za vyssiu hodnotu, je druha vec.
Peter Lovacký:
Citace: Peter Munka 09.11.2019, 13:33
Ci to nasledne prejde aj u distribucnej spolocnosti a ta umozni vymenit poistky za vyssiu hodnotu, je druha vec.
Jjj, no a o tej druhej veci tu točím :)
Kebyže sa spoločenstvo bloku postaví k svojmu majetku zodpovedne, tak si najprv zistí na elektrárňach či pre svoj blok dostane navýšený príkon. S najväčšou pravdepodobnos ťou to zamietnu, no a potom môžu uvažovať o zmysluplnej rekonštrukcii stúpačiek a rozmýšľať o tom, či zo svojich rozvodov povolia niektorému z obyvateľov rekonštrukciu na 3f.
A keď majú rozum, tak si to dajú prepočítať, a možno im vyjde, že si môžu dovoliť navýšenie pre jeden byt maximálne na 1x40A, alebo 3x13A. A to pre všetkých rovnako, bo dneska kto prvý príde, ten prvý berie >:( a na ostatných zvysoka s...
A pri maxime hlavného ističa 3x13A pre jeden byt už aj rekonštrukcia zásuvkových obvodov v kombinácii CYKY3x1,5/13A sa môže javiť v inom svetle.
Šak toto už hádam každý chápe, že sa môže prikrývať len s takou perinou na jakú má ;)
David Hruda:
Citace: Vlado Konrád 09.11.2019, 06:28
Poznámka 4 Zvýšenie z 1x16(25) na 3x25 u existujúcich inštalácií hrozí len ojedinele
Nevím jak u vás, ale 90% rekonstrukcí bytů, které jsem viděl, měly v projektu( mimo jiné) indukční desku a navýšení hlavního jističe na 3x25A.
Jiří_Hrubý:
Citace: PetoL 09.11.2019, 14:15
Jjj, no a o tej druhej veci tu točím :)
Kebyže sa spoločenstvo bloku postaví k svojmu majetku zodpovedne, tak si najprv zistí na elektrárňach či pre svoj blok dostane navýšený príkon. S najväčšou pravdepodobnos ťou to zamietnu, no a potom môžu uvažovať o zmysluplnej rekonštrukcii stúpačiek a rozmýšľať o tom, či zo svojich rozvodov povolia niektorému z obyvateľov rekonštrukciu na 3f.
Je panelák a panelák, nebo činžák a jezedácká bytovka.
V některých byly vyprojektovány byty kategorie A, jinde B a někde i C. Tomu odpovídá koncepce stoupaček i rezervovaný příkon.
Pokud vyjde teoretický výpočet soudobosti, bývá rozumné osadit na měsíc záznamový měření, pak se ukáže, že je třeba některá fáze moc přetěžovaná (poměrně běžný jev) a další sotva z třetiny. Když si SVJ uklidí tenhle bordel, najednou se zjistí, že není třeba navyšovat, nebo jen minimálně.
DTS v sídlištích mají zpravidla dostatečné rezervy a vzhledem k relativně malým vzdálenostem není problém ani s dimenzací kabelů v HDSS.
V praxi 2 vchody na smyčce AYKY 4x95, aniž by se zapotila. Byty byly koncipovány jako kat.B.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana