Proč má helikoptéra ve vzduchu jiný potenciál a vyrovnává ho?
Peter Munka:
Vzhladom na striedave napatie vo vacsine dialkovych vedeni by som o vyrovnani potencialu nehovoril, ten lieta voci zemi v rytme 50Hz o desattisice voltov. O tom by sa dalo hovorit, ak by bolo vedenie DC.
Napatie na vodici voci zemi je take velke (napriek IT sieti, kedze parazitne kapacity), ze pripadne dalsie velke predmety ako helikoptera sa stanu sucastou jednej elektrody kondenzatora = vodica so sprievodnym efektom prietoku jaloveho prudu v rytme 50Hz, to je ono iskrenie na konci tycky pre pospojenie, nez ju pripnu na vodic.
Pracovnik udrzby by inak mohol byt sucast obvodu parazitnej kapacity a uz nejakych 10mA by pekne citil. Vid "pokusy", ked mladez drzi v ruke trubicou ziarivku a stoji pod VVN.
novy2:
Citace: Peter Munka 28.09.2019, 13:29
Vzhladom na striedave napatie vo vacsine dialkovych vedeni by som o vyrovnani potencialu nehovoril, ten lieta voci zemi v rytme 50Hz o desattisice voltov.
Máte to vysvetlené v úvodnom videu. Vyrovnaný potenciál znamená, že potenciál na helikoptére je ten istý ako na vodiči diaľkového vedenia a pracovník potom môže prestúpiť z helikoptéry na vodič.
novy2:
Citace: novy2 28.09.2019, 15:47
Máte to vysvetlené v úvodnom videu. Vyrovnaný potenciál znamená, že potenciál na helikoptére je ten istý ako na vodiči diaľkového vedenia a pracovník potom môže prestúpiť z helikoptéry na vodič.
Lastovička si môže sadnúť na vodič, lebo jej hmota predstavuje nevodič, dielektrikum, ktoré sa vždy dokáže prepolarizováv ať v rytme 50 Hz. Helikoptéra naberá potenciál a elektrický náboj prostredia v ktorom letí. Preto to vyrovnávanie potenciálu cez tyč.
Peter Munka:
Lastovicka je nevodiva ? O tom vazne pochybujem. Cim sa lisi od dravcov, ktorym roztahovanie kridiel pri sedeni na konzole izolatora 22 kV nerobi dobre ?
Fuk Tomáš:
Liší se od dravce, natož pak od helikoptéry, velikostí - tedy i kapacitou, tudíž velikostí vyrovnávacích proudů. To roztahování křídel bude asi taky souviset s potenciálovým spádem v elektrickém poli - delší křídla znamenají větší rozdíl potenciálů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana