Jaké jsou termíny revizí v objektech kde jsou předměty vysoké hodnoty?
Peter Lovacký:
Citace: Vít Rotrekl 16.09.2019, 18:43
Pánové a co takhle kouknout do ČSN 33 1500 z roku 1990, stále platná. Tabulka 1.
Kde se v druhé části tabulky pod číslem 1, mimo jiné píše o kulturních zařízeních, což muzeum je. A lhůta se udává 2 roky. viz výstřižek.
U nás chápeme priestor na zhromažďovanie ako jedno velké priestranstvo v budove a nie jak celú budovu. Tak to berú aj inšpektori pri úradnej skúške. Napríklad že v hypermarkete je to priestor kde sa nakupuje ale už nie sklady, alebo v športovej hale je to ihrisko s hľadiskom ale už nie šatne a chodby.
A ešte je dôležité v norme aj to slovo že určený. To že sa dakde natlačí 200-300 ľudí ešte neznamená že sa to tak aj naprojektovalo a bezpečnostne vybavilo.
To mi raz inšpektor vysvetlil na telocvični v škole, že normálne je to priestor pre vyučovaciu hodinu jednej triedy s 20-25 deťmi, a že nech sa nedám pomýliť s učiteľmi čo tam na koniec roka navláčia pre rodičov stoličky z celej školy
Kebyže som ja bol zodpovedný za elektriku v muzeu, tak radšej nechám elektrikára dva razy do roka kontrolovať inštaláciu a doťahovať spoje a revíziu podľa normálneho prostredia jak napísal -upm- že tam majú.
Pre kultúrnu pamiatku mi pasuje priestor na zhromžďovanie viacej v divadle jak v múzeu
Honza Veselý:
Filozoficky podotek: Obcas se zapomina,ze Norma reprezentuje pouze minimalni zakonny pozadavek. Cas od casu,asi vsichni, narazime na situaci: Dostatecne. Same ctyrky,ale pustit to musim. Pritom tak malo by stacilo a pekna trojka a nekdy i za jedna udelat by se byvalo bylo udelat dalo, jenom znalosti a vule. U hromosvodu a ochrany proti prepeti zcela bezne. (Resp.vim ze to dobre neni,ale nelze(neumim) normou dokazat ze to je nedostatecne.)
Tahani kabelu,to remeslo je. Kazdej dratotahac paragraf 6 s tahakem,by mel mit sveho mistra. Tecka.
Ale vybornej provozak/revizak/projektant ten uz musi mit talent od prirody. Schopnost odcitovat normu je podminka nutna,ale v dnesnim provazanem svete docela urcite ne postacujici.
Vim ze dratotahaci/podpisovaci/ jsou casto z tohoto webu otraveni, ale... .
H.
Tohle pisi z mobilu.
Jan Bocek:
Citace: Honza Veselý 20.09.2019, 15:46
Filozoficky podotek: Obcas se zapomina,ze Norma reprezentuje pouze minimalni zakonny pozadavek. Cas od casu, asi vsichni, narazime na situaci: Dostatecne. Same ctyrky,ale pustit to musim. Pritom tak malo by stacilo a pekna trojka a nekdy i za jedna udelat by se byvalo bylo udelat dalo, jenom znalosti a vule.
Protože UPM se již neozval, tak se mi ten "filozofický podotek" moc líbí. A je to velice blízko reality, kdy odpovědné osoby za elektrické zařízení nemají znalosti ani vůli. A když se to sejde ještě s podobnými vlastnostmi dodavatele, tak je to opravdu na hranici dostatečná/nedostatečná. Prostě na hranici průseru.....a RT uvažuje zdá pustit nebo nepustit.
Anebo také odejít. Zvláštní doba, zvláštní společnost. A termíny revizí? RT jen doporučuje, odpovědný je provozovatel. Někdo je nedělá vůbec a klidně jde do rizika. Jiný je dělá každý rok, nemůže si dovolit výpadek, anebo zhoršení bezpečnosti. Termíny v normách jsou doporučené na základě letitých zkušenosti jako "dostatečné" prostě ještě na čtyřku.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana