Jaké máte zkušenosti s ověřováním proudových chráničů typu B?
Jirka Š. Svejkovský:
No já nevím, ale při pokusech na několika AC chráničích (měření půlvlnou) dotyčný vybavil tak 1x ze tří pokusů. Měřeno 1,4 násobkem jmenovitého proudu.
Milan Hudec:
Citace: Radim Strycharski 16.09.2019, 07:52
Jenomže to uspání, respektive začátek uspávání, které trvá nějakou dobu, se týká případu, kdy stejnosměrná složka prochází jen jedním pólem chrániče. Bezporuchový provoz diodových spotřebičů by tedy na správné vybavení chrániče AC neměl mít vliv. Když potom dojde k poruše za diodou a velikost poruchového proudu bude dostatečná, tak chránič AC má hned vybavit. Teprve kdyby poruchový proud byl pod hranicí vybavení, dojde k uspání chrániče. Aby však mohl téci pouze malý DC proud jedním pólem, muselo by dojít k hodně specifické poruše, která se bude týkat jen omezeného okruhu spotřebičů. Sám pro sebe si zatím ani nedokážu vyhodnotit, jestli je taková porucha pravděpodobná u nabíjecích stanic.
Uspáváš proti PE, o tom žádná.
Nicméně AC chránič rozhodíš i při pulsním proudu L-N, sice ne tak tvrdě, ale .....
Teoreticky by to vadit nemělo, prakticky to vypadá na výrobní nepřesnost, pokud mohu vyjít ze svých poznatků, tak čím levnější křáp, tím větší projevení této nectnosti.
Jan Franěk:
Citace: Radim Strycharski 16.09.2019, 07:52
Jenomže to uspání, .....
Berte kolego můj příspěvek trochu s rezervou. Byl adresován Jaroslavu Jonášovi, který se pravděpodobně prozatím nesetkal s touto nectností některých typů PCH. Snažil jsem se vyjádřit tak trochu polopaticky, aby to chápal nejen čtoucí odborník, ale i případný laik a dokázal si představit některá možná úskalí.
I proto se již nepoužívají PCH typu AC, ale v drtivé většině případů u VO zakoupíte PCH typu A.
Nicméně toto téma se týká PCH typu B. Tak za OEZ krátká definice.
Proudové chrániče typu B je nutné použít u spotřebičů, které mohou generovat DC reziduální proud. Reagují totiž jak na střídavé, stejnosměrné pulzující, tak i na stejnosměrné reziduální proudy. V domovních instalacích může jít o nabíjecí stanice pro elektromobily apod.
Proudové chrániče typu B+
Reagují na stejné reziduální proudy jako proudové chrániče typu B. Jejich frekvenční charakteristik a je ale upravena tak, že na vysokých frekvencích vypínají při nižších násobcích reziduálního proudu než proudové chrániče typu B. Jsou tak schopné bezpečně vypnout reziduální proudy v řádech desítek kilohertzů. Většinou je lze nalézt v průmyslu.
Jen pro představu vkládám výřez z článku časopisu elektro, který se problematikou PCH vzhledem k jednotlivým typům věnoval. Jde o článek vydaný 29.04.2019, z které jsou i vložené popisy PCH B a B+
Radim Strycharski:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 16.09.2019, 08:02
No já nevím, ale při pokusech na několika AC chráničích (měření půlvlnou) dotyčný vybavil tak 1x ze tří pokusů. Měřeno 1,4 násobkem jmenovitého proudu.
Právě jsem vyzkoušel RCBO OEZ Minia OLI B 16/1N/003 AC na čas při 5 x Idn. Musím potvrdit, že při jedné půlvlně nevybavil a při druhé ano.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana