Jaké máte zkušenosti s ověřováním proudových chráničů typu B?

<< < (4/5) > >>

Jaroslav Jonáš:
Zkušenosti s PCH typ B nemám žádné, dosud jsem ho neviděl ani na obrázku. Nepotkal jsem se s ním ani za 25 let ve velké Fakultní nemocnici a nejspíš na něj nenatrefil ani nikdo další z diskutujících. Proto nerozumím jakémusi připojení nějakému přímotopu "přes diodu" za PCH typ B, jak na to kdo přišel? To předepisuje onen výrobce přímotopu?

Jan Franěk:
Má osobní zkušenost s PCH  B je ještě "horká",cca 3 týdny.  64m dva kabely CYKY 16mm v těsném souběhu do dvojité nabíjecí stanice. Každá větší zátěž = vybavení PCH. Jednoho, nebo druhého, případně i obou. Protože můj starý MP neumí PCh tybu B, provedl jsem jen pár pokusů a nakonec přendal tyto PCH přímo do nabíjecí stanice. Prozatím bez problémů. Těším se na další pokusy. Zatím se k tomu připravuju nákupem nového vybavení.

Milan Hudec:
Citace: Jaroslav Jonáš  13.09.2019, 16:13

Proto nerozumím jakémusi připojení nějakému přímotopu "přes diodu" za PCH typ B, jak na to kdo přišel? To předepisuje onen výrobce přímotopu?

Pane kolego, nerozumím spíše vám, přímotop, fén....atd. na "polovinu" výkonu mají diodu z výroby v sobě.

Jan Franěk:
Citace: Jaroslav Jonáš  13.09.2019, 16:13

Zkušenosti s PCH typ B nemám žádné, dosud jsem ho neviděl ani na obrázku. Nepotkal jsem se s ním ani za 25 let ve velké Fakultní nemocnici a nejspíš na něj nenatrefil ani nikdo další z diskutujících. Proto nerozumím jakémusi připojení nějakému přímotopu "přes diodu" za PCH typ B, jak na to kdo přišel? To předepisuje onen výrobce přímotopu?

Chrániče mívají často problém se stejnosměrnou složkou, kdy průtok stejnosměrného proudu jejich vnitřkem, "uspává" jejich bezpečnostní funkci. Této vlastnosti se dokonce využívá v některých měřících přístrojích k dočasnému "uspání" ,  aby bylo možné měřit velikost impedanční smyčky za PCH.
Jenže některé spotřebiče, často právě fény a některé přímotopy, jsou regulovány na 50% výkonu zapojením za diodu, která "oseká" jednu z půlvln. CHráničem tak prochází pulzní proud jen jedné polarity, což je právě stejnosměrná složka. Díky ní mnoho PCH nevypíná v předepsaných časech a vybavovacích proudech. Protože podobných spotřebičů které "oblbují" PCH stále přibývá, zlepšují se vlastnosti PCH v ruku v ruce s rostoucími potřebami trhu a nároky na bezpečný, ale zároveň spolehlivý provoz el. zařízení. Nyní to jsou například nabíjecí stanice, kde jsou PCH typu B například přímo předepsány jejich výrobci. Proto věřím že mnoho elektrikářů se s tím již setkalo, nebo brzo setká. I z tohoto pohledu beru dotaz kolegy Hudce za perfektní osvětu a jeho testy za báječné seznámení s vlastnostmi a možnými úskalími nynějších i budoucích revizních měření.  Rád s ním i provedu nějaký pokus, kdy mám přístup ke dvěma PCH typu B instalovaným v jedné z nabíjecích stanic. Měření mám už povoleno od provozovatele a výrobce této stanice.

Radim Strycharski:
Citace: Jan Franěk  15.09.2019, 08:48

Chrániče mívají často problém se stejnosměrnou složkou, kdy průtok stejnosměrného proudu jejich vnitřkem, "uspává" jejich bezpečnostní funkci. Této vlastnosti se dokonce využívá v některých měřících přístrojích k dočasnému "uspání" ,  aby bylo možné měřit velikost impedanční smyčky za PCH.

Jenomže to uspání, respektive začátek uspávání, které trvá nějakou dobu, se týká případu, kdy stejnosměrná složka prochází jen jedním pólem chrániče. Bezporuchový provoz diodových spotřebičů by tedy na správné vybavení chrániče AC neměl mít vliv. Když potom dojde k poruše za diodou a velikost poruchového proudu bude dostatečná, tak chránič AC má hned vybavit. Teprve kdyby poruchový proud byl pod hranicí vybavení, dojde k uspání chrániče. Aby však mohl téci pouze malý DC proud jedním pólem, muselo by dojít k hodně specifické poruše, která se bude týkat jen omezeného okruhu spotřebičů. Sám pro sebe si zatím ani nedokážu vyhodnotit, jestli je taková porucha pravděpodobná u nabíjecích stanic.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana