|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 05.09.2019, 19:22 » |
|
Teď jsem to řešil u sousedky. Po oškrabání nešlo povolit ani kleštěma s dlouhými čelistmi. Nakonec nezbylo, než víčko urvat, dal jsem nové plastové s křidélky. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 05.09.2019, 23:02 » |
|
A dovod preco bez poskodenia ? Vnutri toho plechu je ako izolant dechtovy papier, vodice budu poskrucane a omotane ciernou hnusnou textil izolackou ... Preco nevysekat celu krabicu a nenahradit plastikom ? Mam pochybnosti o stupni izolacie medzi pracovnym vodicom a krabicou nepripojenou na PE. Rovnako o odolnosti voci sireniu plamena. Plech nehori, ale ten papier vnutri asi ano.
No, někteří mě asi sežerou, či aspoň nahlodaj... Nicméně, pokud mohu soudit, tak v mnoha případech zabránila požáru vrstva omítky/ sádry na víčku. Není tedy i u nových krabic výhodnější víčko utopit a předejít požáru i za cenu horšího nalezení krabice? Např.zrušená zásuvka za nábytkem, tam, kde zůstane alespoň trochu mezera dávám přes víčko vždy obkladačku, ale pokud je nábytek úplně na stěně, asi bych se nebránil kdyby byl na trhu k dispozici "špunt", zastrčený do krabice a přesádrován. Samozhášivost dnešních materiálů je dosti placebo, sice "nehoří ale prohoří".
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 05.09.2019, 23:52 » |
|
Teda, Milane to bych snad ani nečekal!!! V instalaci je možné se vyhnout odbočovacím krabičkám. Snad ani nepoužíváš kvalitni svorky. Nevěš čerta na zeď, ani obkládačku.... 
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 06.09.2019, 09:15 » |
|
No, někteří mě asi sežerou, či aspoň nahlodaj...
Tak nevím co s tebou Milane  Zamatlat krabici sádrou jen proto, že by mohl hořící spoj projít víčkem? To jako preferuješ skrytý problém, který se vyřeší jen sekáním a pravděpodobně i dlouhým hledáním, před jasně definovanou krabicí, která tě navede k provedeným spojům, případně zahnědnutím přímo k místu problému? Jo, není to vzhledově hezké, ale každé lezení do krabice je mnohem snadnější a bez zbytečného sekání s následnou opravou a potřebou vymalovat. To samozřejmě nemluvím o spojích přístupným kontrolám, revizím, ......... a tak dál. Však víš o čem píšu. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 06.09.2019, 09:35 » |
|
Co mám zkušenost s opravami el. instalace, naopak když je víčko (PVC)na omítce je lepší, protože uvolněný spoj začne ohřívat vzduch v krabici a víčko se začíná deformovat-udělá se na víčku hrbolek! Bez dlouhého hledání neprve projdu očima krabice a poruchu naleznu bez vekých obtíží na cca 80% oprav!! 
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Rozvodak

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 06.09.2019, 10:45 » |
|
No, někteří mě asi sežerou, či aspoň nahlodaj... Nicméně, pokud mohu soudit, tak v mnoha případech zabránila požáru vrstva omítky/ sádry na víčku. Není tedy i u nových krabic výhodnější víčko utopit a předejít požáru i za cenu horšího nalezení krabice? Např.zrušená zásuvka za nábytkem, tam, kde zůstane alespoň trochu mezera dávám přes víčko vždy obkladačku, ale pokud je nábytek úplně na stěně, asi bych se nebránil kdyby byl na trhu k dispozici "špunt", zastrčený do krabice a přesádrován. Samozhášivost dnešních materiálů je dosti placebo, sice "nehoří ale prohoří".
Ve většině případů reaguje jistící prvek na následný zkrat mezi vodiči dostatečně rychle.. Pro klid duše je dobrá pasta und wago.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 06.09.2019, 11:13 » |
|
Teď jsem to řešil u sousedky. Po oškrabání nešlo povolit ani kleštěma s dlouhými čelistmi. Nakonec nezbylo, než víčko urvat, dal jsem nové plastové s křidélky.  Obvykle pomáhá rozumné poklepání kladívkem, hrana krabičky a víčka bývá od malování orezlá a zalepená malbytem.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 06.09.2019, 13:29 » |
|
Obvykle pomáhá rozumné poklepání kladívkem, hrana krabičky a víčka bývá od malování orezlá a zalepená malbytem.
Ano v případech kde máme XX vrstev barvy, nebo vápna a krabice není mnoho k nalezení. Ale osobně se nedokážu moc srovnat s tím, že bych jakýkoliv rozebíratelný spoj schválně zasádroval tak, že by nebyl vidět a musel by se hledat. To se týká především hliníku. Navíc ve starých bytech bývá i "odfouknutá" omítka a tedy ne vždy je poklepávání snadné a úspěšné. Někdy to stojí i více děr do omítky, než se krabička objeví. Tam kde je takto stará instalace, mi je úplně jedno že vidím na zdi víčko. Pro mne je to jen další důvod navrhnout rekonstrukci. Pak, pokud rekonstrukci provádím, není mnoho míst kde bych umístil krabici s víčkem. Často není v domě žádná taková. Navíc možnost požáru od nedokonalého spoje v případě Wagovek a Cu vodičů, je velmi nepravděpodobn á a tedy se těchto spojů nebojím. V případě Al vodičů bych naopak uvítal každý spoj přístupný. To že je před víčkem skříň je blbý, ale za 2 měsíce tomu může být zase jinak. Navíc "smrad" z doutnajícího spoje, nebo tavícího se plastového víčka, mne včas upozorní na vznikající problém. Mnohokrát jsem byl takto volán a poruchu mohl zavčasu odstranit, než se problém projevil uhořením vodiče ve spoji a následným nefungováním zásuvky, kopající ledničkou a podobně. Schovat spoj přesádrováním víčka a pak oťukávat zeď v celé místnosti abych objevil krabičku, považuji za bastlení a zbytečné ztěžování i prodražování následných oprav.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jan Franěk

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 06.09.2019, 14:41 » |
|
Ved urobite projekt, kde bude vsetko pekne zakreslene vratane polohy krabice. Majitel objektu musi zo zakona mat platnu dokumentaciu, ci ako to znie tunajsia oblubena mantra.
Prd..l si dělejte z někoho jiného https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,41172.0.htmlTO jen namátkou - norma praví - spoje přístupné kontrolám, opravám revizím.... Pořád to samé a pořád dokola. Nic nového se na tom nevymyslí. Pro mne toto téma končí.  a žádné coby kdyby mě nazajímá.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 06.09.2019, 20:21 » |
|
to kol. Franěk: Já jsem nepsal o úmyslně přesádrovaných krabičkách, já jserm dokonce nepsal ani o hledání krabiček oklepáváním, já jsem psal o tom, jak povolit víčko tohoto starého typu krabičky, pokud o ni víme, ale nejde uvolnit běžným pootočením.
Schované krabičky nemám rád. Pokud je krabička použita, má být viditelná, nemusí doslova řvát, ale pozornému oku by neměla uniknout. V nových instalacích je krabiček minimum, což je dnes "společenská objednávka", ale úplně se jim bránit také nedoporučuji.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 07.09.2019, 18:53 » |
|
Důkladně odstraňte zalepení štukem po obvodu. Do těch výřezů , které jste vyhnul příliš a tím jste krabici dost poničil vložte něco jako rozevřené kleště. Otočte víčko doleva - proti směru hodinových ručiček a ono vám vypadne.
Často stačí ostrým šroubovákem "zaseknout" po obvodu ostrým úhlem a poklepat proti směru hodinových ručiček tak, až víčko vypadne ze zámku. Tak obvykle "odšroubujeme" i plastová víčka až povolí v závitu a zalepeným štukem po obvodě. Když jsem strčil do těch otvorů kleště, tak se někdy stalo, že se víčko zdeformovalo až do zničení.....
|
|
|
Zaznamenáno
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|