Opravdu nezemnit anténní stožár?
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 03.09.2019, 15:12
Honzo nerozumíme si.
Myslím že rozumíme. Chápu tvoji připomínku a dokonce s ní i souhlasím. Nicméně nepředpokládám že odborníci (mezi které se v tomto zaměření nepovažuji) toto nebrali v potaz a navrhli by nefunkční řešení, nebo takové kde by riziko přeskoku, nebo úderu mimo strojený (přednostní) jímač, bylo příliš vysoké. Navíc ten potenciál země tam bude stejně, jak už jsem jasně napsal. Možná o malinko horší, ale přece. Tedy tím že ten stožár přizemním, nenabídnu blesku lepší cestu (přednostní oproti jímači), ale takovou aby naindukované napětí, či případný přeskok a podobný nebezpečný potenciál, mohl odejít snadněji strojenou a lepší cestou, než je přívodní kabel, stínění kabelu, potrubí klimatizace a podobně. Samozřejmě stále všichni chápou že ani to není 100% ochrana, ale prozatím nevím o lepším způsobu, než kterým je oddálený jímač. Pokud tento názor nesdílíš, je to v pořádku. Ale pak napiš jasně a polopaticky jaké navrhuješ řešení, proveditelné v praxi. Ne teoretické. To taky dokážu navrhnout Faradayovu klec s oky 1x1m , ale to není v tomto případě do praxe přenositelné. Už víš co po tobě chci? Ne manipulaci s čísly, kdy navrhneš jímač jen o 30cm vyšší než je chráněný objekt a pak na tom simuluješ že blesk snadno přeskočí na klimabednu. Vždy jsem viděl tyto jímače v podobných případech minimálně o metr vyšší. Hraní s hraničními hodnotami v tvém případě fakt považuji za manipulaci nehodnou tvých schopností a znalostem v oboru.
Milan Hudec:
Však to píši, vyšší jímače a lepší svorky......
Nikde jsem neuvedl, že se onen objekt nemá přizemňovat, jsem zastáncem.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 03.09.2019, 15:55
Však to píši, vyšší jímače a lepší svorky......
Nikde jsem neuvedl, že se onen objekt nemá přizemňovat, jsem zastáncem.
Heuréééka (dance)
Pak nechápu proč tolik příspěvků kde to vyznívá jako "celé špatně už od základů", s nemožností to provést správně.
Tedy tazatel nyní jasně vidí že si musí dát pozor na dostatečnou vzdálenost S, na to aby jímač byl tak dlouhý aby chráněné zařízení spolehlivě chránil a blesk udeřil přednostně do něho a že stožár je potřeba dodatečně přizemnit, aby se eliminovaly případné přeskoky, indukce a podobně. Jasně také vidí že jeho provedení tomuto zcela neodpovídá a projektant není zcela v obraze, co se této ochrany týká.
Uff, ale byla to fuška ;D ;D ;D ;D
Jiří Schwarz:
Citace: Pavel Horský 03.09.2019, 08:28
... doufejme, že ten blesk ví, co je to valivá koule ...
Já si myslím, že blesku je úplně jedno, jestli jsme něco nazvali valivou koulí.
Ale jsou nějaké principy chování velmi vysokých napětí, aplikováno na blesk to teoreticky nějak funguje, pomocí nějaké fiktivní koule se dá odhadnout co by se mohlo nebo mělo stát, k jakému přeskoku by mělo dojít, když se 2 potenciály přiblíží na vzdálenost, kdy nevydrží izolační pevnost prostředí...
Nechci polemizovat o 95 nebo 99%, ale nikdy nemám na 100% zaručeno, že mi déšť, kouř nebo jiný vliv nevytvoří vodivější prostředí směrem ke chráněné části... To bychom to museli mít schované proti "valivé kouli" ne o nějakých 20cm, ale o několik metrů...
Peter Lovacký:
Myslím že počítanie chráneného priestoru s guľou sa robí od 20m vyššie ale v princípe je to jedno a guľa mi príde ešte o dačo prísnejšia. Ja chránený priestor beriem vždy tak, že norme na dovolené riziko stačí aj keby sa stožiar dotýkal vnútornej hranice zóny.
Ja dakedy laikom vysvetľujem bleskozvod na streche tak, že nech si predstavia imaginárny lievik čo prečnieva cez celú strechu a že každá dažďová kvapka predstavuje možnú cestu blesku do objektu až kým jej ten lievik nezmení jej pôvodný smer. A to kebyže aj z boku fúkalo, bo lievik má kus presahovať. Že ten lievik pred dopadom usmerní všetky cesty kvapiek do úzkeho priestoru podobne jak zachytávacia tyč usmerní všetky možné cesty blesku cez seba do zvodov. Myslené samozrejme len v okruhu toho lievika :)
Stožiar určite treba uzemniť, presnejšie povedané pospojiť bo uzemňujú sa zvody a to zas nie je pre technika celkom ten istý výraz. A ešte myslím si že ho treba pospojiť aj preto, lebo asi málokto má presnú predstavu o tom čo sa deje keď pri poriadnom lejaku priletí na tyč 100kA, a čo všetko sa z tej mokrej tyče po vode na streche porozlieza kadetade.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana