Opravdu nezemnit anténní stožár?
Jirka Š. Svejkovský:
Hromosvod navrhujeme proto, abychom snížili pravděpodobnos t škody na nějakou definovanou hodnotu. Nikoliv abychom škody úplně vyloučili.
Jestli existuje nějaká lepší možnost, sem s ní.
Milan Hudec:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 03.09.2019, 08:03
Hromosvod navrhujeme proto, abychom snížili pravděpodobnos t škody na nějakou definovanou hodnotu. Nikoliv abychom škody úplně vyloučili.
Jestli existuje nějaká lepší možnost, sem s ní.
Jsem přesvědčen, že pokud ona vzdálenost nebude kolem dvou metrů a zároveň jímací soustava nebude mít alespoň maximální odpor srovnatelný s CYA 25 (což po několika letech oxidace hromosvorek mít nebude) je to trochu dosti placebo.
Takže pořádná vzdálenost a pořádné svorky a drát.
Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk 03.09.2019, 07:48
To je v pořádku Pavle že se nebojíš. ;) Problém je ale v tom, že i na té anténě je potenciál země, i když o pár Ohmů "zkažený" a především tam hrozí riziko přeskoku a nebo indukce. Přizeměním toho stožáru riziko škod znatelně snižuješ.
Honzo, ale všimni si, že jsem ve svém příspěvku záměrně neuváděl termín "anténa" nebo "anténní stožár". Je spousta dalších vodivých součástí stavby, které se dnes připojují na zem a mě se zdá, že je to kolikrát bez rozmyslu...pro stě norma uvádí......a ámen tma.
Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec 03.09.2019, 08:13
Jsem přesvědčen, že pokud ona vzdálenost nebude kolem dvou metrů a zároveň jímací soustava nebude mít alespoň maximální odpor srovnatelný s CYA 25 (což po několika letech oxidace hromosvorek mít nebude) je to trochu dosti placebo.
Takže pořádná vzdálenost a pořádné svorky a drát.
Milane, naprosto s Tebou souhlasím.
Na druhou stranu........ valivá koule, ochranné úhly atd. ......předpokl ádejme, že jsou to výsledky dlouhodobých výzkumů v oblasti ochrany před bleskem a tak mu tedy asi "musíme" věřit. Já to beru tak, že se při návrhu ochrany musím držet normativních požadavků a doporučení.... .i když některým věcem tak úplně nevěřím.
Jirko, doufejme, že ten blesk ví, co je to valivá koule a že se nám nikdy nebude cpát do té vzdálenosti "S", jak píše Milan, délky výbavy dospělého - poupravím - afroameričana a nebo pralesního muže.
Jirka Š. Svejkovský:
Kdejaká vzduchna na střeše je připojena na zem kaničkou 2,5mm2. Přesto jí považujeme za chráněnou, pokud je v bezpečné vzdálenosti od hromodrátu. A dva metry to rozhodně nejsou. Na to si pán postavil moc malej dům.
Hromosvod je dílem kompromisu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana