Jaká je životnost rozvaděčů?

<< < (2/3) > >>

Jan Bocek:
Citace: Jan Franěk  29.08.2019, 17:56

Jak směšně pak vypadá když se ve vedlejším vlákně brání na koleni svařené bedýnky, naplněné jističi ITV a podobnými, navíc doplněnmými jističi jiné konstrukce, vlastností, velikosti,  s jiným upevnovacím systémem,  rozdílu stáří i 40 let a podobně.

vypadá to opravdu směšně, když není žádný plán oprav a údržby.
V průmyslu byly tradičně plánované běžné opravy ,  střední opravy a generální opravy.
Lhůty byly různé, ale obvykle  1/2/5, anebo 1/5/10 roků.

Na životnost rozvaděčů bude působit hodně vlivů. Již počáteční návrh a výběr prvků má podstatný vliv na životnost. Pak to bude způsob provozování a údržby. Ve starých provozech jsem občas našel rozvaděče z roku 1920. Ano, jsou to rarity. Takové rarity jsem našel i v RD v pohraničí. Jsou to ale výjimky.  Těch 25 roků životnosti prvků v rozvaděčích je asi taková hranice.

Jan Franěk:
Jasně Honzo-
V průmyslu existuje údržba a pravidelné revize. Nehledě na to že technologie jsou neustále obměňovány a tedy rozvaděče stále měněny, nebo renovovány. Vždy je dokumentace skutečného provedení a to i díky údržbě.

V bytové výstavbě se dělají maximálně revize společných prostor. Byty rodinné domky zůstávají tak na skryté, nekontrolované a tedy zdrojem potenciálního rizika. Obzvlášť pokud do nich bylo neodborně zasahováno. Z tohoto pohledu může být v některých přípdach i 25 let mnoho.

Vidím velkou shodu v pohledu na tuto problematiku.

Jan Bocek:
Citace: Jan Franěk  30.08.2019, 10:24

Jasně Honzo-
V průmyslu existuje údržba a pravidelné revize. Nehledě na to že technologie jsou neustále obměňovány a tedy rozvaděče stále měněny, nebo renovovány. Vždy je dokumentace skutečného provedení a to i díky údržbě. ( ed. KÉŽ BY...)

Vidím velkou shodu v pohledu na tuto problematiku.

Dnes jsme hodnotili stav elektro ve velkých firmách. Přibývá za posledních 5 roků závad a stav se zhoršuje. Hlavní příčinu jsme našli v tom, že nejsou řádné přejímky nových zařízení. U přejímek nejsou odborníci, provozy něco převezmou bez údržby. Není ani systém a nějaký řád na přejímky. Nějaké NV 118/2016 Sb. skoro nikdo nezná a nedodržuje.  MNOHÉ DODAVATELSKÉ FIRMY TOHO VYUŽÍVAJÍ. A za rok za dva při pravidelné revizi je problém....a ne jeden. Údržba řeší prioritně poruchy a závady u nových věcí neodstraňuje. Neodstraňuje často žádné závady.
Ano jsou výjimky, ale v malém procentu. Ti moudřejší přizvou "svého" RT již v průběhu akce k revizi a následně k přejímce.

To píši jen proto, že čas udržování a preventivní údržby je i v průmyslu věcí minulou.
Také heslo firmy K&M "zabuduj a zapomeň" je velkou minulosti. Jak potom se dívat na životnost elektrického zařízení, kde podstatná část je rozvaděč.

Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk  30.08.2019, 10:24

Obzvlášť pokud do nich bylo neodborně zasahováno. Z tohoto pohledu může být v některých přípdach i 25 let mnoho.

Jjj, to hej, sú umelci čo prerábajú už hneď po kolaudácii  (dance)
Čisto teoreticky by rozvádzač pri správnej prevádzke údržbe a opravách mohol vydržať toľko čo dom kde je osadený, keď už je jeho skolaudovanou súčasťou.
Píšem že čisto teoreticky  :D

Jan Franěk:
Citace: PetoL  31.08.2019, 22:23

Jjj, to hej, sú umelci čo prerábajú už hneď po kolaudácii  (dance)

Ale mě jako RT je to úplně jedno. Z každé revize si vezu mnoho fotek a snadno dokáži že během revize byl stav jiný. Nicméně opět opakuji že odpovědnost za instalaci včetně rozvaděče, nese v každém případě provozovatel. Tedy jestli provede neodborný zásah (jakýkoliv zásah) bez dokumnetace či následné revize, má problém zase jen on, bez ohledu na to zda to provedl kuchař ze závodky, nebo pozvaný elektrikář.

Citace: PetoL  31.08.2019, 22:23

Čisto teoreticky by rozvádzač pri správnej prevádzke údržbe a opravách mohol vydržať toľko čo dom kde je osadený, keď už je jeho skolaudovanou súčasťou.
Píšem že čisto teoreticky  :D

Osobně bych v tom taky nespatřoval až takový problém, kdyby rozvaděč "chodil" pravidelně na "technickou kontrolu" jako je to třeba v případě automobilů, ale vlastně i dalších elektrických zařízení, která jsou pravidelně revidována.

Citace: Jan Bocek  31.08.2019, 00:11

Dnes jsme hodnotili stav elektro ve velkých firmách. Přibývá za posledních 5 roků závad a stav se zhoršuje.

Nyní jsem dělal revizi pro Čínskou firmu, která provádí montáže ve Škoda auto. Z projektové dokumentace v tradiční čínštině jsem toho fakt mnoho nevyčetl. SEznam závad znamenal návrat dvou předáků (běhm dvou dnů) zpět do země a jejich nahrazení novými. Pak si konečně najali místní techniky, kteří jim pomohli s uvedením do stavu dle našich platných předpisů. 14 dní dřiny(včetně víkendů - 10-12h každý den)  asi 8 elektrikářů při odstraňování závad a linka je konečně předaná. Děkoval jsem v duchu údržbě že trvali na dodržování norem a především jejich vnitřních předpisů, protože tlak na vyhnutí se norem, nebo získání vyjímek, byl dost velký. Je jasné že čím lépe to je udělané, tím méně s tím pak mají práce oni a o to lépe se jim dělá pravidelná údržba.

Má zkušenost z TPCA v Kolíně a některých hal Škoda auto, je spíš dobrá a proto mě tvá slova Honzo docela překvapují.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana