Jaká je životnost rozvaděčů?
Zdeněk Mazač:
Automobilový průmysl si žije vlastním životem a v průmyslu jsou vyjímky vyjímečné, moje zkušenost je taková, jako jí popisuje Honza Bocek
Jan Bocek:
Citace: Jan Franěk 01.09.2019, 07:52
Má zkušenost z TPCA v Kolíně a některých hal Škoda auto, je spíš dobrá a proto mě tvá slova Honzo docela překvapují.
Pro upřesnění.
Čím je větší firma, podnik tak jsou větší problémy. Takové firmy mají obvykle obchodní oddělení, dále útvar investic a údržba je dosti oddělená od provozní složky. A přejímky dělají investoři, někdy i bezpečáci a obchoďáci jen v kanceláři. A údržba je postavena do role až je to uvedeno do provozu. Jsou pak stroje i linky, které údržba nepřevzala a přesto se provozují. Je to všechno o postavení odpovědné osoby za EZ. Pokud se taková osoba sama nezařadí do tohoto procesu a nechá se vytlačit investory, obchoďáky i provozními pracovníky, tak je to problém. Mnohé firmy mají svůj vnitřní předpis, který dovoluje porušování zákonů. Nedávno jsme dávali podklady pro hlavního inženýra velkého podniku, aby vyvolal audit pro přejímky vyhrazeného elektrického zařízení. Pochopil to, protože 90 % závad v PRZ byly právě z titulu špatných přejímek a mizerných VRZ. Ale v principu špatně nastavené smlouvy. Stačí uvést, že VRZ bude provádět vlastní RT a přejímku pracovník s §8 . Případně jmenovaná komise. A fakturace až po řádné přejímce. A to funguje. Na externí kontroly a peníze všichni slyší, hlavně když je to podmínka fakturace.
František Šohajda:
Citace
Je to všechno o postavení odpovědné osoby za EZ. Pokud se taková osoba sama nezařadí do tohoto procesu a nechá se vytlačit investory, obchoďáky i provozními pracovníky, tak je to problém.
Ta osoba se ani zařadit nikde nemůže, má svého vedoucího (i když nemá elektro obor) a ten ji nepozve na přebírku a nudělá nic, ani kdyby se na hlavu postavila!!
Není to všude, ale jsou takové firmy i větší!
Je to špatně, ale je to vžité a nic se nenadělá....Pa k údržbě nastane problém při další PRZ.
Hromada závad, většinou pocházející z doby od stavby!
Honza Veselý:
Pan František Šohajda to za mě vyjádřil naprosto pregnantně.
V minulém zaměstnání jsem se vypracoval do pozice:
Šéf(byl o generaci starší a počítal měsíce do důchodu): "Honzíku, budeme mít místní šetření, přebírka/předávka."
Já: "Mno, a je už dokumentace, abychom se na to pořádně připravili?"
Šéf: "Já spíše myslel na to, že máš naděláno, vzal by sis volno, já bych tam vyjímečně šel sám."
...nebylo to kvůli případným úplatkům, ale věděl že já příliš hlasitě otravuji i v okamžicích kdy všichni, tedy mimo mě, respektují že přejímané dílo je být bez vad a nedodělků. (Finanční šéfové zápis podepsali již brzy za úsvitu, cestou ze šantánu.)
...pak jsem po něm přebral funkci, myslel si co všechno změním, ale a přestali nás/mě zvát úplně.
František Šohajda:
Už jsem se setkal i s tím, že montážní firmy ignorují závady uvedené v zápisu (stanovisku) od TIČRu!!Předají to i se závadami ! Nic je nezajímá!
Novou montáž.
Což je vrchol !!
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana