Jak měříte přechodový odpor ochranného pospojování?

<< < (3/6) > >>

Jiří_Hrubý:
Citace: slower  21.08.2019, 09:46

norma ale uvádí že odpor u spojů musí být max 0,1 ohmů.

Která?
Vím jen, že hodnotu 0,1Ω uvádí 330360, ale v poněkud jiné spojitosti, tak se rád přiučím.

Peter Lovacký:
Ja mám pan Strycharski Unimer08 z Prešova a ten meria od miliohmu po kiloohm, to aby som mu kalibroval šnúry na nulu každých 5 minút a to sa mi nechce. Mne keď na šnúrach ukáže 0,014 a na spoji hneď nato 0,016 ja som spokojný.
Viem že dobré spoje nemajú 0,1 ohmu, a preto som už raz napísal že taká hodnota nemôže byť v norme schválená pre jeden spoj jak dovolená. Podľa môjho je to strašne veľa a ani mi to nedáva zmysel keď dobrý spoj je v bežnej praxi nemerateľný. Preto mne stačí zmerať hroty a hneď nato spoj a porovnám rozdiel. Ja aj keď zmerám iba hroty 5x za sebou tak mám 5x niečo iné  :D
Rozdiel medzi impedanciou a odporom je, to hej, AC nie je DC, ale má ten fakt nejaký zásadný vplyv na ochranu automatickým odpojením?
Na takej HOPke je dobré merať prechodový odpor, to hej aspoň občas, i keď napríklad doplnkové pospájanie kontrolujem iba vizuálne keď mi predtým vyšla dobrá slučka na pospájanom spotrebiči.

Jan Bocek:
Citace: Jaroslav Jonáš  22.08.2019, 19:18

Měřit přechodový odpor spoje? Jakou naměřenou hodnotu přechodového odporu spoje byste očekával? Dotaz bych viděl takto: jak změřit odpor ochranného pospojování?

Také to tak vnímám....
V té otázce je slovíčko "přechodový" trochu zavádějící. Proč přechodový?
Přechodový by možná platil pro jeden spoj.
V elektro hantirce se přechodový odpor, neboli přechoďák považuje jako špatný,
nestálý spoj. Ale to my měřit nechceme, jedině při poruše ( 5x a vždycky jinak...)

Obvod ochranného pospojování má celou řadu spojů a vodičů a ten odpor nemá být větší než 0,1 ohmů. Kdo se ptá na normu, tak to může vyhledat za domácí úlohu.
Když to nakreslíme, máme v serií celou řadu odporů v milohmových hodnotách.
Do takového obvodu pouštíme proud a měříme úbytek napětí na celém obvodu a to dvouvodičově, nebo čtyřvodičově. Pak to měřák trojčlenkou přepočte na miliohmy.
Vždyť jsou to zákony pana Ohma a Kirchhoffa.

Citace: PetoL  22.08.2019, 20:13

Unimer08 z Prešova a ten meria od miliohmu po kiloohm, to aby som mu kalibroval šnúry na nulu každých 5 minút a to sa mi nechce. Mne keď na šnúrach ukáže 0,014 a na spoji hneď nato 0,016 ja som spokojný.
Viem že dobré spoje nemajú 0,1 ohmu, a preto som už raz napísal že taká hodnota nemôže byť v norme schválená pre jeden spoj jak dovolená. Podľa môjho je to strašne veľa a ani mi to nedáva zmysel keď dobrý spoj je v bežnej praxi nemerateľný. Preto mne stačí zmerať hroty a hneď nato spoj a porovnám rozdiel. Ja aj keď zmerám iba hroty 5x za sebou tak mám 5x niečo iné  :D

Jakým proudem asi ten Unimer tu smyčku s malým odporem měří?
Dříve dávno jsme také měřili Omegou III malé odpory, ale......to není dobrá cesta.

Milan Hudec:
Na přechoďáky nemám lepšího rozhodčího nežli hrot trafopájky, jsou obrovské rozdíly např.ve wago svorkách kterou jednoduše hrot propojím, sice bez hodnot, ale viditelně na ochotě tavit cín.
Toto "nijakým" měřákem nedáte.

Peter Lovacký:
Citace: Jan Bocek  22.08.2019, 22:53

Jakým proudem asi ten Unimer tu smyčku s malým odporem měří?
Dříve dávno jsme také měřili Omegou III malé odpory, ale......to není dobrá cesta.

Minimálne 200miliohm. Si myslím že podľa nejakej normy to tak majú všetky meráky.
Ja to chápem tak, že tak sa meria spojitosť v inštaláciách kde sa nemeria celý odpor ochranného vodiča. To by fakt trebalo strašne dlhé káble jak ste napísal.
Odpor ochranného vodiča keď treba meriam iba na spotrebičoch prúdom 10A a na toto zas mám z Prešova Unitester 07.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana