Existují třífázové spínací časové hodiny?
Václav Třetí:
Původně jsem ani neuvažoval, že se vyjádřím k tomuto tématu, ale nakonec mi to nedalo, protože šroubový kompresor 10kW není nějaké jednoduché home-made zařízení.
Připojovat k němu amatérsky spínací hodiny ještě v třípólovém provedení a přímo jimi ovládat zařízení s poměrně velkým příkonem není vhodné z více hledisek. Zejména není vhodné je předřadit celému zařízení, pokaždé když sepnou, bude elektronika stroje nejspíš startovat jako po výpadku sítě. Pokud zařízení obsahuje elektronický soft starter nebo frekvenční měnič, nelze odpojovat zátěž (motor), protože hrozí poškození této elektroniky. Takže nyní již víme, že třípólové provedení hodin nepotřebujeme.
Pokud si neví rady váš servisman s naprogramování m ovládání, bude nejlepší sehnat jiného, třeba od jiné firmy.
Pokud náhodou váš stroj nelze na požadovaný režim naprogramovat, stačí najít správné svorky v ovládacích obvodech a použít jednoduché jednopólové spínačky, jen musí být zajištěno, že kontakty jsou oddělené od napájení hodin - nemůže to tedy být žádný zásuvkový adapter s hodinami, vyhoví téměř každé provedení hodin určených pro montáž do rozvaděče.
Martin Procházka, Slaný:
Já jsem bohužel nenašel návod na konkrétní kompresor, ale dle tohoto prospektu:
http://www.mark-kompresory.cz/download/brozury/prospekt-rma.pdf
má ten kompresor řídící jednotku ES4000. K ní jsem našel návod zde:
https://revupcp.com/wp-content/uploads/2015/06/Chicago_Pneumatic_ES4000_Instruction_Book_EN_2946700209.pdf ;)
Filip O.:
(poklona)
dovolím si navázat na toto téma, protože vycházím z obdobného požadavku - potřebuju pomocí raspberry pi odpojovat a připojovat 3f jistič (teď je tam toto https://www.tme.eu/cz/details/pl6-b16_3/nadproudove-spoustece/eaton-electric/ ) resp. generátor páry za ním (parní sauna).
Rovnou upozorním, že elektrice nerozumím, jde teď o řešení konceptu a co je k tomu potřeba, samotnou instalaci a propojení atd. by už samozřejmě dělal profík.
Co jsem pobral z diskuze výše, asi nejlepší řešení budou nějaké spínací hodiny (které bude ovládat Raspberry Pi) a stykač, který daný obvod sepne. V našem případě možná i přímo stykač ovladatelný pomocí Raspi (pokud takový existuje?) Je to tak?
Nějaké tipy k tomuto problému, příp. přímo odkaz na možný výrobek byste někdo prosím nebyl schopný sdílet?
(poklona) !
Filip O.:
resp. oprava - počítám, že by mohl stačit nějaký pomocí raspberry pi ovladatelný spínač/jistič, který potom sepne stykač toho 3f okruhu... každopádně zhruba zde mé ponětí končí :-\
Martin Kurka:
Navázání tématu je plevelné, založte nové vlákno.
Každý elektrikář vám složí kaskádu relé-stykač-jistič. Stykač s cívkou 230VAC pomocné relé s cívkou 5V DC, jistič cívky stykače 230V AC.
Stykač Hager ERC325, relé Weimüller TOS 5VDC 230VAC1A nebo Jablotron RB-524-DIN, jistič cívky Eaton 286516 PL6-B2/1. Z režijního materiálu, nějaké svorky, rozvodnička, propojovací vodiče a návlečky, průchodky, kabely, lisovací kleště atd....
Sám si to jako laik nedělejte, musí se zohlednit reálný příkon generátoru a bezpečnost jeho provozu při dálkovém bezobslužném sepnutí a bezpečné prostorové oddělení 5V od sítě (svorky, typ kabelu, stínění na PE).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana