Jaká jsou napětí u toridního transformátoru?

<< < (2/4) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Průřez vodiče?

Václav Třetí:
U vinutí traf se používají průměry.

Já si myslím, že trafo má zalitý střed a pán to spočítal na obvodu, ale uprostřed jsou vodiče překřížené, takže po obvodu nejsou ve správném pořadí.

Jirka Š. Svejkovský:
Je fakt, že 10 Ohm na odbočku je hodně.

Jan Bocek:
Citace: karel Stibor  12.06.2019, 14:52

Potřebuji objasnit toto: '
Velké toroidní trafo, pro zjedndušení, na sekundáru je 100 závitů, naměřené napětí 100V, sekundár navinut v jedné vrstvě. přerušil jsem sekundár po 30-tém závitu, naměřené napětí 30V. Poté přerušení po dalších 30-ti závitech, na tomto novém odděleném vinutí naměřeno 50V ! Na zbylých 40závitech naměřeno 20V!!. Podotýkám, že jsem jednotlivá oddělená vinutí zatížil cca1A, nejde tedy o naindukovaná napětí do multimetru.

Umí to někdo vysvětlit?

Citace: Václav Třetí  13.06.2019, 10:57

Jenže klasický transformátor ošálit nelze,  počty závitů a napětí jsou v přímé úměrnosti. Střed trafa je volný nebo zalitý?

Protože tajíte mnoho informací, budeme také jen předpokládat.
A zkusím to hypoteticky.
Napětí primeru bude 230 V
Napětí sekundáru jste naměřil 100 V

Rozdělil jste to na obočky, kde
U1= 30 V, U2= 50V, U3= 20 V
Sečteno dohromady se rovná 100 V

Převod napětí bude 230/100= 2,3
Pak mi vychází na primeru 530 závitů/ 0,8 a na sekunderu 230/0,8 závitů
Předpokládám trafo 350 VA

Proto vaše "zjednodušení" neodpovídá realitě....

Každé trafo má štítek, kde jsou technické údaje.
Zde není co vysvětlovat, jsou to jen fyzikální zákony.
Někde děláte chybu v počtech závitů.....

Na neznámém trafu obvykle změříme odpor jednotlivých vinutí, převod napětí,
případně ztráty nakrátko nebo impedanci trafa. Ostatní umíme spočítat.

Václav Třetí:
 Vyjdu-li ze sdělených informací tazatelem, mohlo by to být asi následovně: Průměr sekundárního vodiče 3,2mm odpovídá sekundárnímu proudu asi 20A, to by znamenalo při 100 V trafo 2kVA. K tomu by odpovídal i zhruba 1 záv. na 1V a také vnější průměr toroidu by odpovídal 2kVA.

Součet napětí jednotlivých částí sek. vinutí dává původních 100V, takže je jednoznačné,    že došlo k mýlce při rozpočítávání závitů. Na vině může být mnou již zmíněný zalitý střed trafa. To nám musí sdělit tazatel.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana