Lze dohledat původní elektroinstalaci paneláku nebo ji raději vypípat?
priserka:
Jak si mohu "vypípat" původní elektroinstala ci, co mam v paneláku (Brno).
Chtěl bych jinde světla (nyní na stěně, nově bych chtěl na stropě do podhledu), tak má idea byla, že zjistím, kde je původní kabel, ten se pak spojí s novým a prodlouží se až na strop.
Tak jsem si půjčil detektor BOSCH Truvo, zapnul vypínač a rozsvítil tak světlo, aby kabelem šla šťáva - a nic nenašel. Jediné, kde to něco vidělo, tak bylo přímo na vypínači a přímo na světle, ale trasu jsem nenašel nikde ani v okruhu 5 cm od vypínače či světla samotného.
Tak jsem koupil lepší detektor BOSCH GMS 120, ale zůstal jsem u stejného výsledku. Kov v panelu najdu, ale elektřinu nikde. Takže mi byl na nic.
Máte nějaký tip, čím a jak tu původní trasu v klasickém panelu najít? Nechci kupovat BOSCH D-TECT 150 za skoro 20k, abych pak třeba zase nic nenašel.
Jiří Schwarz:
A tam nejsou na zdi vidět krabice?
Když už ne z rozvaděče, tak bych nové vedení k přeloženému světlu tahal z krabice nebo od vypínače, rozhodně bych se nesnažil to někde "ve zdi" napojovat.
BOSCH D-TECT 150 toho najde hodně. Ale ve stropě z hurdisek, kde jsou zalité železné dráty, jsme měli problém vedení najít, hlásilo to nějakou chybu, která nebyla ani v manuálu, něco v tom smyslu, že je tam přiliš odrazů, že to nejde vyhodnotit.
Nechci být pesimista, ale v panelu by to mohlo být podobné
priserka:
Na zdi je jen vypínač (a pod ním je krabice s dovedeným drátem) a u světla trčí jen drát ze zdi, nic více.
Takže spíše tedy radíte vyřezat drážky "vypínač->světlo" a do nich dát nový kabel, než to u původního umístění světla napojit a prodloužit?
Tomu jsem se chtěl zkusit vyhnout :-/
Peter Munka:
Este sa to da riesit bezdrotovym systemom, kde staci mat v mieste svetla trvalo 230V a zapojit tam akcne cleny ovladane z bezdrotoveho vypinaca / vypinacov.
V panelaku je privod k spinacu na 99% zvislo a nad nim kdesi pri strope krabica, kde to je to spojene, moze byt po omietkou a malbou.
Peter Munka:
Pisete "podhlad", cize stare svetla na stene a vypinac by som zrusil uplne, bezpecne odpojit, do podhladu novy privod 230V a dalej bezdrotovo ako pisem vyssie. Ziadne drazkovanie a vrtanie.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana