Uzemnit sloupek (s elektronikou) plotu k zemi domu ano, či ne?

(1/4) > >>

Karloss:
Situace - novostavba, hromosvod dle projektu, přepěťová ochrana DEHN Ventil.

10m od domu kovový plot s kovovými sloupky zabetonovanými do nezámrzné hloubky. Výška domu 8,5m, střecha jehlan.
Prakticky ověřeno, že je vše funkční. Ověřeno tím, že před pár dny proběhl přímý úder blesku do jímače.

Uvnitř domu na spotřebičích žádné škody až na jednu cestu a to switch v datovém rozvaděči -> interkom na sloupku plotu.
Ano zde jsem zcela nesprávně neměl žádnou ochranu, interkom ještě nebyl finálně zapojen do switche, pouze kabel vedený po zemi v tech. míst. V rámci projektu nebyla tato část řešena, protože se nevědělo jak to přesně bude.... Prostě přišel rozkaz z velení, rychle jsem to zapojil s tím, že to co nejrychleji finálně dodělám, vyřeším ochranu atd.... Blesk byl rychlejší...

Teď tedy řeším ochranu jak něčemu podobnému zabránít. V první řadě mě napadlo vyřešit to pomocí ochran do vedení. Když jsem to začal nyní řešit více, tak myšlenka vede následujícím směrem:
1. Ochrana uvnitř budovy (na rozhraní zón). Ochráním switch, obětuju vybavení sloupku.
2. Ochrana uvnitř jako v bodě 1. a stejná ochrana i ve sloupku uzeměná k tělu sloupku.
3. Ochrana uvnitř jako v bodě 1. a sloupek připojit na uzemění domu.

Problém je, že s ochranou věcí mimo objekt nemám zkušenosti a nerad bych připravil smrtící past. Podle mě by žádný z bodu 1, 2, 3 neměl být více nebezpečný než stav bez ochrany, protože se bleskový proud na sloupek prostě dostane, jde jen o to kudy.

Jan Hájek:
Propojit uzemnění domu s plotem a pokud by to bylo možné, tak v místech na plotě, kde bude technologie, tak udělat uzemnění.

Vít Rotrekl:
A ten svodic na to UTP od interkomu pochopitelne taky osadit.

Ps:Ale asi uz to nikdy nebude potreba, vzhledem ke statistickym udajum uz do toho domku nikdy neuhodi :) Ale nespolehal bych na to.

Žvak Petr:
Citace: Vít Rotrekl  09.06.2019, 17:08

A ten svodic na to UTP od interkomu pochopitelne taky osadit.

Ps:Ale asi uz to nikdy nebude potreba, vzhledem ke statistickym udajum uz do toho domku nikdy neuhodi :) Ale nespolehal bych na to.

Nemusí udeřit do domku. Znám případ, kdy dům stál kousek od stožáru VVN a při větších bouřkách to do sloupu pralo pořád.
Na jímačích se naindukovalo napětí, které než se daly svodiče pravidelně likvidovalo, co se dalo.

Jan Hájek:
Ještě bych ten propoj provedl ve stíněném provedení a na obou koncích uzemnil.
Plot je kovový a tak slouží jako velká smyčka na kterou se indukuje vše, co se kolem šustne.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana