Je zapojení stykače blokování bojleru, který je stále pod napětím správné?

<< < (2/5) > >>

Jan P:
Situace je přesně taková:
- venku před plotem je el. rozvaděč od Esty ER212 (kontroloval jsem na jejich stránkách zapojení a jistič 2A pro HDO je zapojen před elektroměrem. Potom by z něho neměl být zapojen stykač v domě, ne?),  v rozvaděči je jistič 2A pro HDO a 3x25A pro dům, samozřejmě elektorměr a hdo.
- z el. rozvaděče vede kabel 4x16 a 3x1,5 do domu
- v domovním rozvaděči jsou fáze kabelu 4x16 na hlavní vypínač (ne chránič ani jistič)
- vodiče z kabelu 3x1,5 vedu na stykač blokování bojleru a kotle - zde tedy bude asi první chyba - chybějící jistič pro napájení stykače, jestli chápu správně
- stykač cvaká s tarify jak má, tj. během VT se kotel a bojler odpojí, během NT mhou topit.

Jan P:
Hlavní jistič v el. rozvaděči jsem nezkusil - zkusím dnes odpo.

Pochopil jsem tedy správně, že pokud hlavní jistič shodí i stykač, tak je to za podmínky doplnění chybějícího jističe pro stykač, ok? A pokud hlavní jistič stykač nevypne, tak rychle nechat opravit?

Vít Rotrekl:
Zapojení asi bude jak píše kolega Rozvodak.
Není to dobře.
Ovládání by mělo být zapojeno takto:
 v ER před hlavním jističem B 2A/1 pro napájení HDO,
 V domovním rozvaděči za Hl. vypínačem - jistič B 2A/1 pro ovládá HDO, z něj napojeny cívky stykačů TUV (bojler) a relátko/stykač pro PV (kotel)
z ER do domovního rozvaděče by měly být připojeny 2 vodiče z HDO, v elektroměrovýc h rozvaděčích od ESTA jsou to svorky které jsou označené "TUV" a "PV". A tyto vodiče by měly být připojeny každý zvlášť TUV na stykač TUV, PV na stykač/relátko PV.

Rozvodak:
Citace: Jan P  28.05.2019, 13:35

....a jistič 2A pro HDO je zapojen před elektroměrem. Potom by z něho neměl být zapojen stykač v domě, ne?)...

Dle dnešních připojovacích podmínek ne. Ale je provozu spousta stávajících instalací kde je to tak zapojeno.

Od toho se ustoupilo z důvodu snadného zřízení NO.

Sám se pamatují když jsem byl tovaryš, na instalací kde to měli. Bylo v plánu vyměnit bytový rozvaděč a starý chlapi se smáli že si chci ověřovat beznapěťový stav při vyplém hl. jističi.
Pak zírali že je tam přítomná stále jedna fáze...

Citace: Jan P  28.05.2019, 13:35

Situace je přesně taková:
- venku před plotem je el. rozvaděč od Esty ER212 (kontroloval jsem na jejich stránkách zapojení a jistič 2A pro HDO je zapojen před elektroměrem. Potom by z něho neměl být zapojen stykač v domě, ne?),  v rozvaděči je jistič 2A pro HDO a 3x25A pro dům, samozřejmě elektorměr a hdo.
- z el. rozvaděče vede kabel 4x16 a 3x1,5 do domu
- v domovním rozvaděči jsou fáze kabelu 4x16 na hlavní vypínač (ne chránič ani jistič)
- vodiče z kabelu 3x1,5 vedu na stykač blokování bojleru a kotle - zde tedy bude asi první chyba - chybějící jistič pro napájení stykače, jestli chápu správně
- stykač cvaká s tarify jak má, tj. během vt se kotel a bojler odpojí, během nt mhou topit.

Pošlete fotku rozvaděče s/bez krytu. Mělo by být vidět kde je chyba.

Jiří Mudra:
Situace, kterou popisuje Rozvoďák je opravdu reálná, můj dům jest toho důkamzem. Protože jsem se s tím setkal poprvé až s pořízením domu, měl jsem podezření, zda to nemůže být chybné zapojení, tedy potenciální NO. Naštěstí mi kamarád-"rozvoďák" od ČEZu vysvětlil, že je to starý způsob zapojení a alspoň zde na divokém západě stále celkem běžný stav

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana