Může být TČ společné pro dva byty?
Lukáš Rotrekl:
1. Jen pro info, od 1.1. 2016 neplatí a je nahrazena 408/2015, řeší to příloha 7
2. Ok, pokud chcete chytat za slovo, tak prosím: Ne tepelné čerpadlo se nemusí blokovat, proto není třeba ani jeho blokaci zmiňovat do RZ.
Mařík Pavel:
Pane Tesař, možné to jistě je, ale jak budete řešit rozdílné teploty v samostatných bytech, nebo částech RD (zadání je zavádějící). Bude mít TČ dostatečný výkon? Bude s ním řešen i ohřev TUV? Ve finále stejně dojedete na rozdělení plateb, nebo budete řešit např. výpočet z průtoku a teploty vody?
Za mě, řešil bych to samostatně pro každou jednotku zvlášť.
To Lukáš: do RZ píši provedena příprava pro HDO tak a tak, co je na druhé straně drátu a co si pak s dodavatelem energie dojedná vlastník, je konec konců jeho věc. Beru revizi RE.
Pro všechny k zamyšlení, zkoušeli jste někdy u TČ hodit do kalkulačky, kolik ušetříte za NT, když je vysoká platba paušálu za tarif? Při minulé faktuře jsem tak učinil, po pravdě, byl jsem hodně zklamán.
Rozvodak:
Citace: Lukáš Rotrekl 25.05.2019, 22:54
1. Jen pro info, od 1.1. 2016 neplatí a je nahrazena 408/2015, řeší to příloha 7
2. Ok, pokud chcete chytat za slovo, tak prosím: Ne tepelné čerpadlo se nemusí blokovat, proto není třeba ani jeho blokaci zmiňovat do RZ.
1. Ano, máte pravdu - proběhla novelizace.
Pro nové instalace tepelných čerpadel je určena sazba D57d (případně C56d). U bytového domu ale není možné, aby využíval sazbu s 20hodinovým nízkým tarifem pro tepelné čerpadlo i pro jednotlivé domácnosti. Domácnosti musejí mít smlouvy vlastní a zvýhodněná sazba D57d jim nepřísluší. Slušný dodavatel vám proto nikdy neslíbí, že sazbu napsanou na bytový dům budou moct využívat i jednotlivé bytové jednotky pro vlastní spotřebu.
Důležité je také vyjasnit, jakou sazbu získá bytový dům jako celek. Jsou totiž možné dvě varianty. Sazby „D" jsou určeny zpravidla pro domácnosti. Bytový dům na ně (v případě tepelného čerpadla na sazbu D57d) má nárok v případě, že nemovitost nebo její část neslouží ke komerčnímu užití. Stačí, když např. společenství vlastníků jednotek pronajímá určité prostory komerčním způsobem, na „D" pak ztrácí nárok a jednoznačně mu přísluší sazba C56d. Zjednodušeně se dá říct, že pokud tepelné čerpadlo slouží pouze na výrobu tepla pro bytové jednotky a společné prostory, nikoliv třetímu subjektu, má bytový dům nárok na sazbu D. Zdroj ERÚ.
Citace: Mařík Pavel 25.05.2019, 23:17
Pro všechny k zamyšlení, zkoušeli jste někdy u TČ hodit do kalkulačky, kolik ušetříte za nt, když je vysoká platba paušálu za tarif? Při minulé faktuře jsem tak učinil, po pravdě, byl jsem hodně zklamán.
A koukal jste na rozdíl za přenos NT vs. VT?
Lukáš Rotrekl:
Ale to je to co říkám od začátku, že zřídit D57 pro více jednotek tak jak je popsáno v původním dotazu je obcházení podmínek pro přiznání sazby. Dobře nebudem tomu říkat nelegální, ale na tom obcházení se snad shodnem, ne? Imho by to správně mělo být tak, že do čerpadlo bude mít samostatný odběr s D57 a dva RD s D0x.
Rozvodak:
Citace: Lukáš Rotrekl 26.05.2019, 07:41
Ale to je to co říkám od začátku, že zřídit D57 pro více jednotek tak jak je popsáno v původním dotazu je obcházení podmínek pro přiznání sazby. Dobře nebudem tomu říkat nelegální, ale na tom obcházení se snad shodnem, ne? Imho by to správně mělo být tak, že do čerpadlo bude mít samostatný odběr s D57 a dva RD s D0x.
Pokračování... .
Bytový dům s jednotlivými jednotkami nelze zaměňovat s „rodinným domem", který sice může být rozdělen na určité části, ale má jednu jedinou smlouvu na celý objekt. U „rodinného domu", pokud je mu přiznána D57d, je využívání dané sazby pro všechny spotřebiče v rámci objektu zcela správné a logické
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana