Co si počít pokud v novostavbě bytu máme nedostatečný počet jištěných obvodů?
Rozvodak:
Citace: Pavel Horský 19.05.2019, 16:32
Jak kde. V Praze? V Brně? V Plzni?
A kdo ji drží? Pár firem spolupracující s energetikou?
Normální firmě to nikdo nezaplatí. Já bych do toho určitě nešel.
Na bezproudí vám vždy přijede poruchovka distribuce, v případě závady na instalací odběratele se předá zákazníkovi zpět. A ano, pár firem co spolupracuje s energetikou vám vymění vypálený jistič, vodič atd.
Lidi když jsou v řiti zaplatí cokoliv, abyste věděl. A některé firmy z toho žijí, protože to nese víc než mlácení do majzlíku (dance)
Citace: Jan Franěk 19.05.2019, 17:47
Tak jednoduché to není. Jednak se nejedná o pouhou škodu, ale škodu značného rozsahu (nemám rád pokud se to cituje nepřesně = účelově) a když si najdete co je takovou škodou, nevidím ani špetku důvodu k vynechání PCH na zásuvce pro ledničku. Osobně to považuji za závadu a tak to píši i do revizních zpráv. Zrovna tak zásuvka pro PC v domácnosti, byť na tom PC pracujete pro svou firmu, nemůže být bez PCH. Pokud zde hrozí jakákoliv ztráta důležitých dat z důsledku výpadku napájení, tak jen pitomec nepoužije UPSku.
Osobně tvrdě vystupuji proti vynechávání PCH v těchto případech, protože jde o velmi hloupou argumentaci vedoucí ke snížování bezpečnosti u zásuvek obsluhovaných laiky. Zrovna lednice je velký spotřebič ve tř.I a s kompresorem který bývá častým zdrojem zahoření a požárů. Naopak o pár důvodů víc tam ten chránič nasadit. (norm)
Stejně jako se nám nelíbí že stále někdo dává vše pod jeden chránič, se vždy najde někdo kdo připojí lednici mimo... Navíc to někdo posvětí štemplem a život jde dál. Důležité je přeci to, že vyjímka existuje...
Citace: František Šohajda 19.05.2019, 20:51
Já bych zase použil kombinovaně... .
Jedno FI na světlo pokoje a u druhého pokoje zásuvky a obráceně!!Tak ,aby v jednom pokoji něco šlo, zásuvky nebo osvětlení ,pro případ poruchy.. ;)
Já bych se nebál zásuvkové vývody dát pod dva centrální chrániče a světla přes jističochránič e. V případě nejvyšší potřeby si provizorně natáhnou prodlužku ze zdravého chrániče.
Na druhou stranu, pokud instalací nedělal blb a nejsou někde navrtané kabely, zdrojem problémů jsou spotřebiče a prodlužky... Ty se dají vytipovat zkoušením a odstavit.
Citace: ACEOF ACES 19.05.2019, 22:23
Těmito jističi je možné odpojit vadný obvod a pak zapnout proudový chránič.
To je jedno z TOP řešení 8)
Milan Hudec:
Citace: Milan Hudec 19.05.2019, 12:22
Honzo asi si ne zcela rozumíme.
Takže otázka do fóra:
2 ks zás.okruhů všeobecných,
1 zás okruh koupelna
1 zás okruh kuchyň
2ks světelných okruhů
Jednofázový přívod od EM dejme tomu 25A
Za chrániče je "potřeba utratit" 9000-kč.
Kolik a jakých konkretních typů a výrobců bys nasadil?
Tak dám dvě možnosti k zamyšlení, obě stejně fin.náročná kolem vyřknuté částky.
6ks kombíků typu A, možná zároveň G, pro každý okruh jeden
6ks chráničů typu A, možná zároveň G, dva v serii, tj.vždy pro dva okruhy, vhodně nakombinované+ jistče odpojující N.
Které řešení bude bezpečnější?
Či které lépe využije investovanou částku.
Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk 19.05.2019, 17:47
Tak jednoduché to není. Jednak se nejedná o pouhou škodu, ale škodu značného rozsahu (nemám rád pokud se to cituje nepřesně = účelově) a když si najdete co je takovou škodou, nevidím ani špetku důvodu k vynechání PCH na zásuvce pro ledničku. Osobně to považuji za závadu a tak to píši i do revizních zpráv. Zrovna tak zásuvka pro PC v domácnosti, byť na tom PC pracujete pro svou firmu, nemůže být bez PCH. Pokud zde hrozí jakákoliv ztráta důležitých dat z důsledku výpadku napájení, tak jen pitomec nepoužije UPSku.
Osobně tvrdě vystupuji proti vynechávání PCH v těchto případech, protože jde o velmi hloupou argumentaci vedoucí ke snížování bezpečnosti u zásuvek obsluhovaných laiky. Zrovna lednice je velký spotřebič ve tř.I a s kompresorem který bývá častým zdrojem zahoření a požárů. Naopak o pár důvodů víc tam ten chránič nasadit. (norm)
Jaký je rozdíl v bezpečnosti spotřebiče pevně připojeného bez FI a lednice přes zásuvku bez FI?
Myšleno zásuvku k tomu určenou a jen pro lednici?
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 20.05.2019, 07:00
Jaký je rozdíl v bezpečnosti spotřebiče pevně připojeného bez FI a lednice přes zásuvku bez FI?
Myšleno zásuvku k tomu určenou a jen pro lednici?
Milane domnívám se že dobře znáš rizika spojená s provozem lednice. Na kompresoru se usazuje prach, kompresor dost hřeje a po pár letech provozu je riziko zahoření velmi vysoké. Navíc pokud se to spojí s nějkou závadou na lednici, nebo napájení. Také vznícení oleje v kompresoru po nějaké závadě není až tak neobvyklou závadou jak by se mohlo zdát. Na druhou stranu podobné riziko postrádám u sporáku, nebo například bojleru.
Mám sem vložit nějakou fotku lednice která byla odpovědná za požárem zničenou kuchyň, nebo se přestaneme handrkovat? Nějak nechápu o co ti jde. Nebo dle tvého názoru nemusí být lednička za chráničem že s tím máš takový problém? TeĎ jsem zvědavý na tvůj názor 8)
Ale upřímně už mě nebaví dokola obhajovat takovou banalitu, jakou je PCH na každé zásuvce v bytě ,nebo RD. Fakt na takové kraviny už nemám moc času. Pokud tam někdo nechce použít PCH, nese si za svoje rozuhodnutí plnou odpovědnost a je to jen jeho boj. Vlatně už mě ani tvůj názor na PC u lednice nezajímá, protože se jen těžko dozvím něco nového. JEště tak to vysvětlit zákazníkovi, nebo elektrikáři který nechodí na školení a nemá přehled, ale nechápu proč ztrácet čas vysvětlováním tohoto tobě, když to víš lépe než já.
Pavel Horský:
Citace: Jan Franěk 20.05.2019, 07:55
TeĎ jsem zvědavý na tvůj názor 8)
Já taky ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana