Co si počít pokud v novostavbě bytu máme nedostatečný počet jištěných obvodů?

<< < (10/16) > >>

František Šohajda:
Když jsme u pavidelného zkoušení FI....nesouhla sím....
U určitých výrobců nemusíte na chránič sáhnout (možná jeden dva za provoz vyskočili )20 let bez snížení bezpečnosti!
osobně jsem je zkoušel ,  nebylo jich málo po 20 letech instalace a všechny vypadli bez výjimek!Jsou  to stovky chráničů! Ne jednotky!! (dance)
(Asi 3 výrobci)

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  18.05.2019, 07:44

Provozní spolehlivost ovšem snižuje bezpečnost, chrániče nikdo nezkouší a ani nikdy nebude, takže občasný výpadek věci jen prospěje.

S tím sice mohu souhlasit, ale pak je otázkou co znamená občasný výpadek.Jednou týdně, měsíčně, nebo ročně? Kdo bude hlídat co je ještě ok kdy je potřeba zvolat elektrikář? Nehrozí například to že tyto výpadky budou častější a PCH skončí jako v mnou popisovaných případech, tedy vyřazené? Není toto riziko mnohem větší? Opravdu jsi přesvědčen o tom že jeden PCH je bezpečnější v instalaci než třeba tři PCH? Řekněme že z jednoho úhlu pohledu ano, ale co ty další pohledy? Například riziko úrazu při výpadku centrálního PCH, cestou k jeho nahození a další možná rizika. Třeba zvýšenéí riziko výpadku lednice, napájení pro akvárko nebo terárko během dovolené a podobně?

Mě zase přijde že jsi se upnul jen na jednu vlastnost a s tou operuješ jako s hlavní a jedinou  ;)  Taky samozřejmě nic proti tobě  ;)

Citace: Milan Hudec  18.05.2019, 07:44

Navíc Honzo nic proti, ale trpíš tak jako všichni profíci lékařským syndronem zlomené nohy, fakt ale fakt valná většina společnosti nepotřebuje momentálně dlahu (dance)

A já myslel že jsi pochopil z některých mých příspěvků, že se starám především o sebe a o to abych si odvedl svou práci v rámci možností co nejlépe. Se zachraňováním světa a těch co o to nestojí jsem skončil už dávno.  :-\  Myslím že jsem zde napsal dost příspěvků o tom, že každý má svou vlastní odpovědnost nejen za své činy, ale například i výběr řemeslníka, nebo to jestli má projekt, nebo si pozve RT který mu napíše jen bezcený papír vydávaný za revizi, či někoho kdo mu proklepne instalaci důkladně aby zjistil její skutečný stav z hlediska bezpečnosti.  ;)

Rozvodak:
Lednice za určitých podmínek nemusí být připojená přes FI.
Jaká rizika plynou z nahrazování centrálního FI?

Jak chráníte instalací proti výpadkům na HDV nebo distribuci?   

Pavel Horský:
Citace: Rozvodak  19.05.2019, 09:10

Lednice za určitých podmínek nemusí být připojená přes FI.   

Za jakých?

Když budu v mrazáku uchovávat odkaz pro další generace a nebo někoho z rodiny k oživení v příštím tisíciletí, pak je absence FI asi v pořádku. Když ale vezmeme v potaz skutečnost, že pak zařízení i s obsahem při požáru lehne popelem, stane se z pořádku rázem nepořádek.Citace: Rozvodak  19.05.2019, 09:10

Jaká rizika plynou z nahrazování centrálního FI?

Samotný centrální pr. chránič je tím nejmaximálnějš ím rizikem. Jeho nahrazování dalšími FI je jen vylepšení stavu bez navyšování rizik.
Jen se u návrhu musí přemýšlet a mě připadá, že dnes mnozí elektrikáři umí používat části mozku jen k řízením základních životních funkcí.Citace: Rozvodak  19.05.2019, 09:10

Jak chráníte instalací proti výpadkům na HDV nebo distribuci?   

A měla by se běžná instalace nějak chránit proti výpadkům?
Kolik těch výpadků za rok nastane a k jaké škodě u nich dojde?
Odpovím......v ýpadků minimum (např. u nás tak 3x do roka za bouřky) a škoda žádná.
Pokud budu PD maniak, tak si max. koupím UPSku.
Po odstranění poruchy na vedení pracovníky distribuce je pak opět vše v pořádku a běžný uživatel si prostě počká, až opět vše poběží.

V případě výpadku centrálního FI má pak laik problém, který neumí sám vyřešit. A nezřídka dnes elektrikáře sežene např. až po svátcích  ;)  Rázem je pryč veškerý komfort a do mysli takového uživatele se pak ihned dere myšlenka na toho hajzla elektrikáře, který mu tu instalačku tak zpackal.

Milan Hudec:
Honzo asi si ne zcela rozumíme.
Takže otázka do fóra:
2 ks zás.okruhů všeobecných,
1 zás okruh koupelna
1 zás okruh kuchyň
2ks světelných okruhů
Jednofázový přívod od EM dejme tomu 25A

Za chrániče je "potřeba utratit" 9000-kč.

Kolik a jakých konkretních typů a výrobců bys nasadil?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana