Co si počít pokud v novostavbě bytu máme nedostatečný počet jištěných obvodů?

<< < (8/16) > >>

David Hruda:
Citace: Pavel Horský  14.05.2019, 07:00

Samotný centrální proudový chránič je proti rozumu i proti ČSN. Porucha jednoho okruhu by neměla ovlivňovat jiný okruh, což je u centrálního FI jednoznačně porušeno.

Obávám se, že aplikace tohoto článku je diskutabilní.
Při jeho dodržení by musel mít každý okruh svůj proudový chránič, což je jistě hezká myšlenka, ale praxe je jiná.
Navíc se všechny okruhy potkají na hlavním jističi...
Takže ano, centrální proudový chránič je ne úplně dobré řešení, ale netroufl bych si ho označit za řešení v rozporu s normou.

Pavel Horský:
Citace: David Hruda  15.05.2019, 12:42

Obávám se, že aplikace tohoto článku je diskutabilní.

Já o tom více než v tomto příspěvku diskutovat ani nehodlám, protože tu o tomto problému bylo napsáno víc než dost. Kdo chce, pochopí, kdo nechce, chápat nikdy nebude.

Při jeho dodržení by musel mít každý okruh svůj proudový chránič, což je jistě hezká myšlenka, ale praxe je jiná.

Myšlenka podložená normativními doporučeními je nejen hezká, ale měla by být i velice jednoduše prakticky proveditelná. To, že to nějak dělají všichni neznamená, že to všichni dělají dobře, ba naopak, všichni to dělají špatně a měli by se za to stydět a ne tento šlendrián ještě skálopevně obhajovat v diskusíchCitace: David Hruda  15.05.2019, 12:42

Navíc se všechny okruhy potkají na hlavním jističi...

Ano, na hlavním jističi se potkají, ale my se tu bavíme o centrálním, společném, proudovém chrániči a to přece není co do citlivosti a funkčnosti to samé.

Takže ano, centrální proudový chránič je ne úplně dobré řešení, ale netroufl bych si ho označit za řešení v rozporu s normou.

A to já si zase klidně troufnu a označím ho za hanebnou chybu v návrzích i v samotném praktickém řešení.
Ke správnému návrhu se dá dojít např. při použití.......

ČSN 33 2000-1 ed.2 čl. 314 Uspořádání obvodů
ČSN 33 2000-5-53 ed.2 čl. 531.3  Proudové chrániče
531.3.2 Nežádoucí vypínání
531.3.3 Typy proudových chráničů

A jistě se najdou další a další. Na hledání už ale bohužel nemám tolik času. Kdo stojí o to, aby se sám přesvědčil o tom, že něco léta dělá špatně, si to určitě dohledá sám a bude pak o sobě trochu profesně přemýšlet.

Vy se tu neustále snažíte ušetřit investorům peníze a to ve většině případů na úkor komfortu a bezpečnosti. Nepřijde vám to divné? Mě tedy ano a moc. Zde neplatí "v jednoduchosti je síla" a to je potřeba si vždy uvědomit než něco začneme dělat.

To je asi tak vše, co jsem chtěl napsat a dál se již této problematiky nebudou mé myšlenky dotýkat. Je to zbytečné.

David Hruda:
Citace: Pavel Horský  15.05.2019, 14:25

A to já si zase klidně troufnu a označím ho za hanebnou chybu v návrzích i v samotném praktickém řešení.

Z toho tedy vyplývá, že jediné správné řešení je pro každý okruh samostatný proudový chránič.
Opravdu toto řešení používáš vždy a všude?

Milan Hudec:
Počet chráničů je spíše otázka citu pro hru, stejně jak počet knedlíků k omáčce.

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec  15.05.2019, 19:49

Počet chráničů je spíše otázka citu pro hru...

Tady je to hodně o tom, jaký dokáže "projektant" najít rozumný kompromis a jak to řešení dokáže prodat investorovi.
V každém případě 1 je dost málo, ale co okruh, to chránič je zase poněkud maximalistické řešení, které každý nebude chtít zaplatit

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana