Co znamená ve schématu vodorovná čárka nad/pod číslem?

(1/3) > >>

Petr k.:

Mám před sebou tohle schéma (náhodně vybrané) a nějak nevím co znamenají ty čísla s čárkou napravo, která jsou u některých uzlů. Snažil jsem se to někde najít a nebo to pochopit ze schématu, ale nic mě nenapadá. Nechám se podat i když vím, že to bude nakonec nějaká pitomost ...

Ižák Ctibor:
Číslo znamená, v ktorom riadku schémata sa nachádza kontakt tohoto relé, (stykača) a čiara  nad číslom je spínací kontakt, pod číslom je rozpínací kontakt. (Jedná sa o staršie líniové schématá).

Vašek Petr:
Číslo vpravo značí linii, ve které je použit pomocný kontakt té cívky, která je ve stejném řádku. Čili cívka stykače KM1 má využitý kontakt v linii 2, dále v linii 3 a 6. Čárka nad a pod číslem značí spínací nebo rozpínací kontakt

Petr K.L.:

Píšete, že se jedná o starý způsob kreslení liniových schémat, jak vypadá tedy současné provedení? Je někde dokumentace ze které lze čerpat? Mě přijde, že každé schéma je trochu jiné podle toho v jakém programu bylo kresleno, v jaké zemi... kdo se v tom má vyznat?

T. Málek:
Citace: Petr K.L.  12.05.2019, 14:35

Píšete, že se jedná o starý způsob kreslení liniových schémat, jak vypadá tedy současné provedení? Je někde dokumentace ze které lze čerpat? Mě přijde, že každé schéma je trochu jiné podle toho v jakém programu bylo kresleno, v jaké zemi... kdo se v tom má vyznat?

Příklad schématu vytvořeném v EPLAN. Pokud jde o výrobní dokumentaci, jsou navíc uvedeny svorky, průchodky atd.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana