Co způsobuje proud protékající technologickým potrubím a konstrukcí budovy?
Lukáš Láryš:
Byl jsem pozván do jedné výrobní firmy na kontrolu pospojování a uzemnění kovové konstrukce spojovacího koridoru mezi dvěmi výrobními halami. Spojovací koridor je kovová konstrukce opláštěná pur panely, slouží jako průchod mezi výrobními halami (délka cca 40m) a zároveň v jeho podhledu vedou technologická potrubí (voda, plyn, vytápění, požární trubka, kabelové rošty). Každá výrobní hala má své vlastní napájení z distribuční sítě 22kv/400kW. Haly byly postaveny s odstupem několika let. Elektroinstala ce těchto hal není propojena, jediným spojovacím prvkem je dostavěný koridor. V průběhu několika let došlo v koridoru k opakovanému poškození potrubí elektrokorozí. Provozovatel si myslel, že k poškození dochází vlivem nedostatečného pospojení jednotlivých částí, ale prohlídkou a měřením jsem zjistil, že pospojování je provedeno velice pečlivě. Bohužel jsem při měření také zjistil proud protékající vodičem pospojování (15mA), proto jsem začal měřit i jednotlivá potrubí a některé konstrukce. Naměřené hodnoty se pohybovaly od 20mA do 180mA. Součet proudů všech částí co se mi podařilo změřit je cca 1,3A. Na základě těchto měření jsem provedl měření i ve výrobních halách, ale tam je vše naprosto v pořádku. Dalším zjištěním bylo značně poškozené uzemnění kovové konstrukce směrem k druhé hale, z pěti vývodů uzemnění, které jsem zatím nechal odkopat, tři v podstatě zmizely a zbylé dva mají z původních 10mm tak 1mm průměr. Ostatní vývody jsou sice v pořádku, ale myslím, že po odkopání to bude vypadat stejně. Bohužel jsem zatím neměl přístup do hlavních rozvoden těchto hal. Jaká může být příčina protékajícího proudu ve spojovacím koridoru?
Peter Munka:
To miznutie uzemnenia vyzera na posobenie jednosmerneho prudu. Nie je blizko jednosmerna elektricka trakcia (vlak, elektricka) ?
Lukáš Láryš:
Koleje jsou asi 500m od té firmy, ale bez trolejí.
Milan Hudec:
Napovím...
Výrobní hala, významná složka DC proudu, budovy propojeny potrubím a náhodnou konstrukcí se zemniči....
Jinak to dopadnout ani nemohlo...
Neberte mě za slovou v průřzech, nicméně dokážu si představit že takové tři 150 zž paralelně mezi PE či PEN rozvaděčů situaci posunou.
Lukáš Láryš:
To byla první věc co mne napadla, ale nechtěl jsem to sem napsat, protože jsem chtěl znát názor od ostatních.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana