Proč má topné těleso dvakrát větší příkon, než jmenovitý?

(1/4) > >>

Daniel Reiský:
Sušička prádla, starší provedení bez tepelného čerpadla, přestala správně fungovat, prádlo bylo i po 2 hodinách stále vlhké. Po předběžné detekci závady jsem vyselektoval možný problém v ohřevu vzduchu. Po zapnutí sušičky se po chvíli sepne topné těleso, které však po několika - cca 15s vypne bezpečnostní termostat vlivem přehřátí, což se cyklicky opakuje. Topné těleso tedy procházející vzduch ohřeje pouze po dobu několika sekund, poté se těleso vypne, chladnutí trvá cca 1,5minuty a pak se děj opakuje. Topné těleso je tvořeno spirálovitě navinutým odporovým drátem v několika řadách, drát není opticky nijak porušen, ani nejsou jednotlivé sekce zkratovány. Přesto je čistý ohmický odpor cca 25 ohmů, což zhruba odpovídá příkonu 2.1kW za studena, vlivem ohřevu stoupne na cca 33 ohmů a příkon klesne na cca 1,6kW. Zajímavé je, že na tělese je štítek se jmenovitým příkonem 950W, což by odpovídalo odporu tělesa cca 56 ohmů.
Předesílám, že ventilátor chladí těleso řádně a tam problém není. Setkali jste se s tím, že by vlivem stárnutí odporového drátu, nebo jiné závady jeho odpor klesl na cca polovinu a příkon se zdvojnásobil. Předpokládám, že výrobce příkon uvádí za pracovní teploty a to i bez chlazení. Máte někdo obdobné zkušenosti?    

Peter Munka:
Neviem si fyzikalne predstavit dej, ktory zmeni odpor vodica o 100% starnutim. Foto by nebolo ? Ako je drot upevneny ? Nejake keramicke / sludove distancne prvky ? Kryt to ma aky ? Nemoze to mat zvod na kostru ?
Ak uz sa v tom hrabete, este mozete skusit merat napatie medzi jednym koncom a postupne sa dotykat hrotom multimetra odporoveho drotu. Bude to ako delic napatia, kde by malo napatie plynule stupat z 0 na 100% ako sa budete posuvat medzi koncami. Pre bezpecakov - nech to skusi pri napajani spiraly bezpecnym napatim cez oddelovacie trafo, povedzme sekundar 24V.

Daniel Reiský:
Citace: Peter Munka  08.05.2019, 10:12

Neviem si fyzikalne predstavit dej, ktory zmeni odpor vodica o 100% starnutim.

Já právě také ne. Výrobce podle mě uvádí příkon tělesa bez dalších vlivů (chlazení, průtok vzduchu atd.) Nafotím a pošlu. Ono v tělese jsou zanýtovány dva bezpečnostní termostaty v sérii s odporovým drátem a jeden NTC termistor, který je elektricky oddělený a slouží podle mě k triakové regulaci výkonu tělesa, řídící se změnou odporu termistoru. To by však nemělo mít vliv na celkový příkon tělesa.   

ACEOF ACES:
Podle mého názoru nefunguje regulace výkonu topného tělesa. Topné těleso pracuje na plný výkon a vypíná ho až bezpečnostní termostat, aby se nespálilo.

Daniel Reiský:
Citace: ACEOF ACES  08.05.2019, 11:34

Podle mého názoru nefunguje regulace výkonu topného tělesa. Topné těleso pracuje na plný výkon a vypíná ho až bezpečnostní termostat, aby se nespálilo.

Bude tam zřejmě triakové regulace, ale zarážejí mě ty jmenovité hodnoty. Myslíte, že by výrobce udával jmenovité parametry a udával by např. střední příkon tělesa na štítku? Měl jsem za to, že se jedná o maximální hodnoty, v tomto případě o 950W v případě neregulovaného příkonu, který se regulací maximálně sníží. Tedy, že těleso má příkon maximálně 950W a regulací lze libovolně snížit. Co by pak udával příkon celého spotřebiče na štítku?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana