Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jaký volíte doplňkový vypínač, co musí být u elektrokotle?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Jaký volíte doplňkový vypínač, co musí být u elektrokotle?  (Přečteno 12090 krát)
Jakub Trasoň
*
Offline Offline




« kdy: 02.05.2019, 23:28 »

Jak řešíte doplňkový vypínač co musí být u elektrokotle (Protherm Ray),  v požadavku výrobce je 4P vypínač těsně u kotle. Jaký používáte typ? Konkrétní výrobek. Kotel je v koupelně, zatím jsem našel verze jen 3P (ABB Pressto).
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*
Offline Offline



váš elektrikář a revizní technik


« Odpověď #1 kdy: 03.05.2019, 11:07 »

Jak řešíte doplňkový vypínač co musí být u elektrokotle (Protherm Ray),  v požadavku výrobce je 4P vypínač těsně u kotle. Jaký používáte typ? Konkrétní výrobek. Kotel je v koupelně, zatím jsem našel verze jen 3P (ABB Pressto).

Stáhnul jsem si návod a to že by měl být těsně u kotle tam nikde nevidím  Nerozhodný   jste si tím jist?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Vít Rotrekl
*
Offline Offline



« Odpověď #2 kdy: 03.05.2019, 12:13 »

No ja v tom navodu vidim neco o vypinaci. Ted je otazka jestli by tyto pozadavky nesplnil injistic v rozvadeci...


* IMG_20190503_121310.jpg (486.21 KB, 2190x1080 - prohlédnuto 659 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Mírně pokročilý RT Úsměv
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #3 kdy: 03.05.2019, 13:26 »

Nemám rád v koupelnách žádné přístroje, které tam nemusí být.
Nejsem ani nadšený z kotle v "malé" koupelně.

A protože ten kotel není ohřívač TUV, neplatí pro něj národní vyjímka, a měl by podle "701, ed.2" být připojen přes proudový chránič, a nad tím se nejeden elektrikář vzteká.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*
Offline Offline



váš elektrikář a revizní technik


« Odpověď #4 kdy: 03.05.2019, 14:03 »

A protože ten kotel není ohřívač TUV, neplatí pro něj národní vyjímka, a měl by podle "701, ed.2" být připojen přes proudový chránič, a nad tím se nejeden elektrikář vzteká.

Tématem je hlavní vypínač, který má být dle tazatele hned vedle kotle. Osobně nic takového v návodu výrobce nevidím. Tedy našel jsem pouze požadavek na vypínač, ne na jeho umístění hned u kotle. Proto se ptám kde k tomuto názoru, nebo požadavku výrobce tazatel došel. To bude asi ta stěžejní informace pro relevantní odpověď.
Umístění v koupelně je problematické jednak kvůli zónám, připojení, ochraně, nebo i třeba vlhkosti, která může poškodit elektroniku uvnitř kotle a výrazně tak zkrátit její životnost, tedy životnost celého kotle.



Taky máte pocit že výrobce trochu zaspal?  Mrknutí




* návod k instalaci RAY.PNG (10.89 KB, 324x75 - prohlédnuto 475 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz ,  revize@fraja.cz ,  tel: 728171585
Ivan Polínek
OSVČ
*
Offline Offline



Praha; působiště celá ČR


« Odpověď #5 kdy: 03.05.2019, 15:31 »

Je to na straně 10 návodu. Toto je ale dotaz na výrobce, protože takový paskvil se jen tak nevidí - viz bod 5.3.3 Smích Smích Smích

* Pages from 0020264719_01.pdf (685.18 KB - staženo 223 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT - E1/B; pro laiky: revizní technik bez omezení napětí i v prostředí s nebezpečím výbuchu
Jan Alin
*
Offline Offline



« Odpověď #6 kdy: 04.05.2019, 11:34 »

Jo 10cm je dobrý fór. Zřejmě to vzniklo v průběhu překladu, ale to tvůrce toho návodu neomlouvá. Bohužel je tento stav dnes celkem běžný a je to jeden z důvodů, proč ty návody skoro nikdo nečte.  Smutek
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Štefan Beláň
Karlovy Vary
*
Offline Offline



Chránič je chránič!


« Odpověď #7 kdy: 04.05.2019, 14:09 »

Nechápu názory zpochybňující instalaci hlavního vypínače do přívodu elektrokotle.

Pokud je kotel 3fázový, tak s 4pólovým vypínačem bude trochu problém. Trh nenabízí žádný vzhledný sporákový vypínač, který by vypínal i vodič N. Průmyslové vypínače se do bytových prostor moc nehodí.

Hlavní vypínač kotle je nutné umístit co nejblíže ke kotli a srozumitelně pro laickou obsluhu.
Pokud bude napájecí rozvaděč například před koupelnou nebo v těsné blízkosti umístění kotle, je možné využít lehce dostupný 4pólový vypínač (chránič) v rozvaděči.

Další možností je umístit "nevzhledný" 4pólový vypínač do samostatné rozvodnice, skříňky, krabice apod.

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Chránič chrání - jistič jistí.
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #8 kdy: 04.05.2019, 19:28 »

Jako že laik bude svůj čas trávit u kotle a hrát si s vypínačem?
Asi výrobek pro velice úzkou a specifickou skupinu uživatelů tanecek
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #9 kdy: 04.05.2019, 19:47 »

Akosi nechapem vyznam plynoveho ventilu blizko sporaku (revizaci plynu to pisu ako zavadu v bytoch),  rovnako ani vypinac cim blizie elektrokotla. Pri poziari alebo inej mimoriadnej udalosti moze byt problem dostat sa cez plamene / dym / horiaci olej v panvici k ventilu / spinacu. Vzdy mozem z bezpecia odstavit plyn v bytovom jadre alebo vypnut kotol v hlavnom rozvadzaci.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #10 kdy: 04.05.2019, 20:12 »

Jako že laik bude svůj čas trávit u kotle a hrát si s vypínačem?
Asi výrobek pro velice úzkou a specifickou skupinu uživatelů tanecek
A to se ještě nabízí otázka, jestli 4-pólový vypínač není málo.
Takový kotel by měl mít trvalý přívod a pak ještě minimálně 1 vodič, po kterém se podle stavu HDO ovládají výkonové okruhy, zatímco řídící okruhy, napájení čerpadla, případně dálkový přenos aktuální teploty,... by měly být nezávislé na stavu povelu HDO
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #11 kdy: 04.05.2019, 21:36 »


  Výrobce má dobrý úmysl, ale zapomněl říci, kde vhodný typ spínače vzít v takovém provedení, aby ho byl zákazník ochoten akceptovat, pokud zrovna není kotel ve sklepě. Další problém správně nastínil kol. Schwarz. Pokud by byl třeba ještě další pól pro ovládací obvod, tak je to řešitelné už jen pomocí jističe 3+N s pomocným kontaktem a vyrážecí cívkou v rozvaděči a vedle kotle umístit bezpečnostní tlačítko. To už je průmyslové řešení.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #12 kdy: 04.05.2019, 23:18 »

  Výrobce má dobrý úmysl, ale zapomněl říci, kde vhodný typ spínače vzít v takovém provedení, aby ho byl zákazník ochoten akceptovat, pokud zrovna není kotel ve sklepě. Další problém správně nastínil kol. Schwarz. Pokud by byl třeba ještě další pól pro ovládací obvod, tak je to řešitelné už jen pomocí jističe 3+N s pomocným kontaktem a vyrážecí cívkou v rozvaděči a vedle kotle umístit bezpečnostní tlačítko. To už je průmyslové řešení.
On by se dal složit vačkový.....
Nicméně se optám jak zjistit kolik mm mezery mají rozepnuté kontakty toho kterého prvku?
V katalozích toho moc nevidím...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Alin
*
Offline Offline



« Odpověď #13 kdy: 04.05.2019, 23:20 »

Nechápu názory zpochybňující instalaci hlavního vypínače do přívodu elektrokotle.


Mě překvapil ten požadavek na 10cm, docela by mě zajímalo jak vznikl. Jinak bych očekával že hlavní vypínač bude součástí elektrokotle.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jakub Trasoň
*
Offline Offline




« Odpověď #14 kdy: 05.05.2019, 08:26 »

požadavek je v návodu  strana 10. -  5.3

Připojte výrobek pomocí pevné přípojky a oddělovacího
zařízení s minimální vzdáleností kontaktů 3 mm (např.
pojistky nebo výkonové spínače) (→ Strana 24).
▶ Normovaný třífázový síťový připojovací kabel protáhněte
kabelovou průchodkou do výrobku.
– Síťové napájecí vedení: pružné vodiče
▶ Na přívodu proudu instalujte dodatečně vypínač (na
místě instalace) v bezprostřední blízkosti výrobku.
– Vzdálenost: 10 cm
▶ Zajistěte, aby vypínač úplně odděloval vedení L a N.
-------------------------------------

odpověď výrobce
,
v instalačním manuálu (dostupný na našich stránkách www.protherm.c z) je řečeno, že se má použít vypínač se vzdáleností kontaktů 3mm. Konkrétní typ by měl být určen projektantem elektro ,  nebo revizákem. Vzhledem k tomu, že bude kotel umístěn v koupelně ,  budou určitě navýšeny požadavky na tento vypínač i z hlediska vlhkosti.

S pozdravem Balusek
-------------------------------------
umístit kotel do koupelny jsem nevymyslel, ale když už tam bude..
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*
Offline Offline



Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B


WWW
« Odpověď #15 kdy: 05.05.2019, 14:11 »

A to se ještě nabízí otázka, jestli 4-pólový vypínač není málo.
Takový kotel by měl mít trvalý přívod a pak ještě minimálně 1 vodič, po kterém se podle stavu HDO ovládají výkonové okruhy, zatímco řídící okruhy, napájení čerpadla, případně dálkový přenos aktuální teploty,... by měly být nezávislé na stavu povelu HDO


Elektrokotel je napájen jedním napájecím kabelem. Dříve se pak přímo do kotle přivedl vodič od HDO. Dnes je potřeba do okruhového rozvaděče instalovat relé, které bude pomocí HDO spínat bezpotenciální kontakt v kotli. Není důvod se obávat jiného napětí po vypnutí napájecího přívodu kotle.
A jako možnost vypínání kotle bych viděl např. obyčejný spínač č.1 se signalizační kontrolkou, který bude ovládat 4 pólový stykač v rozvaděči (spínač umístěný v koupelně v odpovídající instalační zóně dle ČSN 33 2000-701 ed.2.)
Tím si pak může kotel uživatel vypnout mimo topnou sezónu. Servisák si pak jistě poradí tak, aby vypnutí kotle bylo pro jeho práci co nejbezpečnější .
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz
Jirka Š. Svejkovský
*
Offline Offline



Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5


WWW
« Odpověď #16 kdy: 05.05.2019, 19:57 »

Servisák je nesvéprávný a neumí si kotel vypnout jističem v rozvaděči?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov),  revizní technik E1A, E1B, E1-C5
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #17 kdy: 05.05.2019, 22:46 »


... jako možnost vypínání kotle bych viděl např. obyčejný spínač č.1 se signalizační kontrolkou, který bude ovládat 4 pólový stykač v rozvaděči (spínač umístěný v koupelně v odpovídající instalační zóně dle ČSN 33 2000-701 ed.2.)
Tím si pak může kotel uživatel vypnout mimo topnou sezónu ...


Stykač poběží několik měsíců vcelku - to nevidím jako dobré. Zbytečná spotřeba, zbytečné teplo v rozvaděči, postupně začne stykač dělat hluk.

Výrobce si zjednodušuje práci na úkor zákazníka. Proč neosadí zařízení vačkovým spínačem, jak zmínil kol. Hudec, ale již přímo v kotli. Rozhodně šikovnější a estetičtější řešení než další krabice se spínačem vedle kotle. Pro práce na přívodu by pak stačil vypnout jistič, což nebude časté. 
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

 Musí mít rozvaděč hl.vypinač?
 Musí být hlavní vypínač u strojů vždy červené barvy?
 Môže byť hlavný vypínač rozvádzača uzamykateľný aj v polohe "zapnuté"?
 2) Je možno použít jako hlavní vypínač stroje vidlici přívodu?
 3) Co patří mezi hlavní požadavky, které musí splňovat hlavní vypínač pracovního stroje?
 Je možno nahradit hlavní vypínač v rozvaděči jističem?
 Nevíte která ČSN řeší, že rozvodnice do 25A nemusí mít hlavní vypínač?
 Řeší některá norma barevné provedení hlavních a servisních vypínačů?
 Musí být hlavní vypínač stroje jištěn proti přetížení?
 Musí být hlavní vypínač v běžné zásuvkové skříni 230/400V?
 Jaký použít vypínací prvek v podružném rozvaděči?
 Hlavni jistič u antona je 3x25A, je možné v bytě udělat ten sami?
 Která norma řeší umístění STOP tlačítka hlavního vypínače rozváděče?
 Musí hlavní vypínač vypínat všechny pracovní vodiče?
 Jak musí být označen hlavní vypínač?
 Může hl. vypínač odpojit jističe ve vedlejším rozvaděči také s hl. vypínačem
 Može byť prúdový chránič ako hl. vypínač bez predradeného ističa?
 Musí být v převozní buňce v plastové rozvodnici hlavní vypínač?
 Jak vyřešit hlavní vypínač pro činžovní dům bez peněz?
 Jak musí být proveden hlavní vypinač u starších strojů?
 Je problém s chrániči, když se použijí jako hlavní vypínač?
 Jak nejlépe vyřešit zapojení hlavního jističe závodu?
 Dá se válcový vypínač VS16 použít jako hlavní vypínač v rozvaděči pro stroj?
 Lze vačkový vypínač 63A použít jako hlavní vypínač rozvaděče?
 Jak lze splnit požadavek na uzamykatelný hlavní vypínač?
 Musí být podružný rozvaděč osazen znovu hlavním vypinačem?
 Jak zapojit hlavní vypínač v rozvaděči v TN-S?
 Kam správně umístit hlavní vypínač v rozvaděči?
 Musí být umístěn hl.vypínač v rozvaděči jednofázového rozvodu v betonové chatě?
 Existuje Hlavní vypínač vody ?
 Je možne použit miesto hlavného vypínača chránič?
 Vadí ČSN hlavní jistič v uprostřed rozvaděče?
 Musí mít el. přístroj hlavní vypínač?
 Je to červeno/žluté a má to 3 polohy. Co je to?
 Může být hlavní vypínač u pracovního stroje umístěn na dveřích rozvaděče?
 Ako je definovaný hlavný vypínač?
 Může být hlavní vypínač umístěn v rozváděči uprostřed mezi jističi?
 Mohu použít jistič místo hlavního vypínače?
 Může být hlavní vypínač umístěn na dveřích rozvaděče?
 Mám na vstupu do bytové rozvodnice použít hlavní vypínač nebo hlavní jistič?
 Jak se určí hodnota hlavního vypínače za jističem?
 Lze použít stykač jako dálkově ovládaný hlavní vypínač strojního zařízení?
 Může sloužit chránič jako hlavní vypínač instalace?
 Lze použít 3f proudový chránič zároveň jako hlavní vypínač ?
 Mohou být hlavní jističe všech bytů v uzamčené nepřístupné místnosti?
 Je možné mít hlavní vypínač pro rozvaděč umístěný uvnitř rozvaděče?
 Kde je umístění hlavního vypínače u stroje správné?
 Kdo vyrábí jednomodulové hlavní vypínače?
 Může hlavní proudový chránič plnit i funkci hlavního vypínače?
 jak zabezpečit jistič/hlavní vypínač EZS proti nežádoucímu vypnutí?
 Je u spínaného zdroje pro LED nutné vypínačem přerušovat oba póly?
 Musí mít elektrokotel dosažitelný hlavní vypínač ve stejné místnosti?
 Koľko hlavných vypínačov môže mať jeden rozvádzač?
 Hlavní jistič ve strojích?
 Kde sehnat vypínač, který se musí po obnovení elektřiny vždy zapnout ručně?
 Je možno uzamknout vypínač čerpadla v poloze zapnuto ?
 Hlavní vypínač v bytovém rozvaděči?
 Je možný proudový chránič jako hlavní vypínač?
 Jak budete vyslovovat název odpínače ONE 20?
 Lze uzamčít pouze hlavní vypínač nebo musí být uzamčen celý Antoníček?
 Musí se gastrospotřebiče v restauraci vypínat samostatným vypínačem na přívodu?
 Je možné mít hlavní vypínač na každé patro RD zvlášť?
 Hlavní vypínač, spínač zařízení a požadavky
 Jakou barvu páčky by měl mít hlavní vypínač?
 Lze použít hlavní vypínač pro odpojení rozvaděče zároveň od 230V AC a 24V DC?
 Jak je spínač namáhán při vypínání a zapínání?
 Je možné hlavním vypínačem vypínat s fázemi i PEN?
 Může být hlavní vypínač na rozvaděči také ve funkci přepínače sítě?
 Jak vyřešit dva hlavní vypínače u jednoho stroje?
 Existuje alternativa jednomodulového čtyřpólového vypínače?
 Je dle ČSN 33 2130 7.16.15 nutný hlavní vypínač?
 Jak řešit hlavní vypínač rozvaděče, napájeného z více míst?
 Jaká pravidla pro umístění hlavního vypínače v rozvodnici používáte?
 Může být hlavní vypínač (tlačítko) rozvaděče umístěn mimo něj?
 Kde nasazujete překlápěcí výkonové vypínače?
 Nač pamatovat, pokud navrhujeme hlavní vypínač rozvaděče?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.055 sekund, 22 dotazů.