Co delat, kdyz mesto nechce povolit vedeni el. pripojky pres jejich pozemek?
Robert Gregor:
Mam pozemek, kde bych chtel stavet maly rod. domek.
Soused, ktery je v rade mesta a zna se se starostou stavbu nechce a tak mi mesto blokuje zrizeni el. pripojky prez jejich pozemek.
Jedna se o zhruba 5 m pod mistni komunikaci - vedeni by se resilo podvrtem pod komunikaci. Vsichni to tak maji resene.
Mesto mi ale nechce dat souhlas a vymysleji si ruzne nesmysly, napr. ze by kabel metr pod zemi branil ukladani snehu a pod.
Jak se v takovem pripade branit a je mesto povinne mi pripojku pres jejich pozemek umoznit?
Jiří_Hrubý:
Neznáme místní situaci. Někdy je problém v kabelu vedoucím přes pangejt, který je při jeho frézování vytržen a pak je starost.
Obecně každý má právo bránit se zřízení věcného břemene.
Pak za jeho zřízení buď dostane kompenzaci, nebo na to nepřistoupí nebo dojde k vyvlastnění, které ovšem v případě jedné přípojky nepadá v úvahu.
Není možnost připojení z jiné strany, případně vzduchem?
Další věc je, že když někdo nechce vedle pozemku sousedy a má možnost, bude se bránit a škodit, což se bude dít nejspíš ještě intenzivněji, když tam ty sousedy proti své vůli mít bude. A komplikacemi se stavbou to teprv začne...
To jen podotek z vlastní zkušenosti...
Jan Franěk:
Neměl by to řešit na hranici vašeho pozemku, k elektroměrové skříni, váš distributor?
Jiří_Hrubý:
S tou hranicí pozemku je takový všeobecně zažitý mýtus, protože ono to tak většinou udělat lze. Ovšem ani EZ, ani vyhl 16/2016 Sb to nenařizuje.
Takže to může skončit svodovou přípojkou přes cestu a zřízení HDV bude boj odběratele.
Navíc tazatel neuvedl, zda již podal žádost o připojení.
Případný požadavek distributora na protlak by měl větší váhu.
Robert Gregor:
ja jsem ve fazi vyrizovani stavebniho povoleni. Tedy o pripojku jsem jeste nepozadal, jelikoz nemam stavebni povoleni. Mesto mi blokuje stavebni povoleni tim, ze nechce povolit el. pripojku. Kabel vede v zemi na opacne strane mistni komunikace - sirka cca 3 m. Tedy staci jen protlak pod komunikaci. Nadruhou stranu, ja si mohu zridit pripojku na pozemek i beztoho, abych na nem neco stavel. Tedy jak pisete, mohu pozadat o pripojeni a oni by meli vse vyridit?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana