Jaká je maximální délka prodlužky pro 400V/10A?
Majik Kuzmik:
Plánuji řezat panel v mém bytě a firma co to bude realizovat vyžaduje přípojku 400V/10A (PM: 380V v ČR už není více, jak 20 roků. Tak to těžko může někdo požadovat). Nejbližší je však ve sklepě domu ve vedlejším vchodě. Celkově to je přibližně 80-90m. Zajímá mě jestli mohu použít prodlužovací kabel(y) pro tak velkou délku a jaké parametry by měl kabel mít. Vypůjčil bych to na ten jeden den někde v stavebninách. Byl bych moc vděčný i za odkaz na konkrétní vhodný kabel.
.
Jiří Schwarz:
Měli jsme "českou" normu, která doporučovala maximální dílku prodlužovacího kabelu 50m
Pak jsme převzali evropskou, harmonizovanou normu, která doporučuje max. 30m
Možná nebude jednoduché tak nestandardní kabel sehnat, takové dálky se někdy řeší tím, že se použije "silnější" kabel, ukončený staveništním rozvaděčem.
Tím netvrdím, že to nejde, ale tahat tak dlouhý kabel z jiného domu nebo jiné části objektu není standardní řešení.
Zapojovat více prodlužovacích kabelů "za sebe" také není dobré řešení.
Očekával bych, že máte do domu, do části, kde je váš byt, přívod 3x400/230V
Takže já bych spíše doporučoval oslovit nějakého místního elektrikáře, určitě by se našlo řešení jak zřídit dočasný 3f vývod s požadovanými parametry ve vašem domě nebo v té části, kde potřebujete.
Jiří_Hrubý:
V paneláku budou 3 fáze určitě, otázkou je přístupnost a jak rychle to potřebuje tazatel vyřešit.
Možná má 3f přívod soused a pokud s ním dobře vychází, elektrikář by si snadno poradil.
Varianta s krátkodobým odběrem zase je trochu náročnější na čas.
Než shánět 100m kabelu a rozvaděč, je v nejhorším případě jednodušší půjčit 3f centrálu...
Rozvodak:
Pokud nikdo ve vchodě nemá 3f měření, je i varianta se stavebním odběrem (dočasným) v elektroměrové skříni. Akorát to není za dara a hned, ale 100m prodlužky je šílenost.
Borci co to budou dělat, mají většinou svůj způsob řešení, který je v rozporu se zákonem....
Martin Novák:
Pujcit si v teto situaci na jeden den 10kW 3f elektrocentral u se mi jevi jako nejjednodussi a nejlacinejsi legalne reseni...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana