Vyhovuje použití černé smršťovací bužírky na PE vodiči?

<< < (5/6) > >>

Miroš Jan:
Milane, tak to slyším poprvé. :o

Nojo, pořád se učím, a pořád nic neumím o:-)

Jan Bocek:
Když již to tak po svátcích pitváme, tak se zeptám:

1)  Proč je ta sběrná PE černá?

2)  Proč jsou přístrojové lišty propojené tak silným zž lanem?

3) Zž koncovky kabelů jsou opatřeny smršťovačkou, ale koncovka přívodního kabelu ošetřená není......

Přidávám se k názoru, že ty "černé bužírky" u PE vodičů nemají žádný význam a je to zbytečná práce. Jiná situace je u silových vodičů.....kde jsou oka.

Vít Rotrekl:
Citace: Jan Bocek  23.04.2019, 11:01

1)  Proč je ta sběrná PE černá?

Já myslím, že černá není a je to jen "optický" klam při odlesku. Zase mě nenapadá materiál ze kterého je vyrobena, že se tak leskne, leda pocínovaná/poniklovaná/pokadmiovaná měď?

Jakub Hasala:
Ano, ta černá bužírka má funkci estetiky.
Vyhotovit kladnou revizi nemám problém a použití mě nemate.

Přesně i tato myšlenka mě napadla s dutinkami a plastovým límcem.
Taky jsem slyšel/četl, že z průchozích ok a dutinek má něco málo trčet.

Sběrnice není černá, ale je to poniklovaná měď.
Stroj se u nás skládá, prozatímní přívod zde neřeším.

Mám informaci z elektromontáže, že zákazník z Francie se svým kontrolorem chtěl tyto konce pouze zeleno-žluté. Plastové límce museli na elektromontáži oddělat. Proto do toho rejpu.

Žádná norma toto řešení teda nezakazuje. Všem jsem vděčný za názor.

Ivan Taraba:
Dle mého názoru ta bužírka má bránit případnému ohybu v místě přechodu. Kdyby to mělo být pevné a ještě estetické, dala by se přes černou nasadit zeleno/žlutá.

Kdyby měly všechny barevné límce na dutinkách stejnou barvu, museli by montéři při lisování různých průměrů dávat větší pozor aby nevzali o stupeň větší velikost. Škoda, že různí výrobci mají různé sady barev, asi jim to žádná EU nenařídila  ;).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana