Ako vyhodnotiť zistenia a meranie stroja počas OPaOS v zmysle EN60204?

<< < (4/6) > >>

Jan Bocek:
Citace: Rozmahel Vladimír  09.04.2019, 14:11

Měřit izolační odpor rozsáhlejšího pracovního stroje jako celek je nesmysl.
Pokud měřit,  tak po částech.

Ano, tak je to v praxi a také z hlediska pochopení, co normy doporučují.
Pokud měřit, pokud je to vůbec technicky možné, tak V Protokolu o zkoušce uvedeme obvody, které jsme ověřili. Je to již uvedeno v příspěvku číslo 3 a také v tom odkazu.
Jsou důležitější úkony při ověřování funkční zkoušky, než měření izolačního stavu za každou cenu.

Při periodické revizi strojního zařízení zásadně nic neodpojujeme a nerozpojujeme. Po takových úkonech se stává, že je zařízení neprovozuschop né. Je dobrým zvykem po ukončení kontroly provést funkční zkoušku obsluhou. Ušetříte si problémy.

Jiná situace je měření Ris po zatopení, vytopení, po povodni, po hasičském zásahu....při vysoušení EZ až k přijatelným hodnotám. Ale toto obvykle není při periodické revizi.

V  dotazu je ale otázka izolačního odporu jen jedna z dalších, jsou tam podstatnější otázky. 

Mimo jiné 0,02 MOhmů není 200 ohmů ale to je jen přehlédnutí těch megaohmů, bylo by to v pořádku, kdyby to byly kiloohmy.

Rozmahel Vladimír:
Díky, to je ta provozní slepota.

Jan Bocek:
Citace: Ladislav Husár  09.04.2019, 09:55

Čo by ste mi poradili....  Je možné podľa vás, že práve FM mi na RISO meraniach vykazujú hodnoty RISO 0,02MΩ a podobne? Je možné v závere správy napísať, že v zariadeniach sa nachádzajú FM a impulzné zdroje, ktoré môžu obsahovať  citlivé prvky a ochranya preto bolo meranie RISO vynechané? Aký je váš názor na to. Ďakujem pekne.

Při zapnutém stroji změříme unikající proud v PE vodiči. Pokud naměříme hodnoty
v rozsahu 50 - 100 mikroamperů, tak bude Riso v rozsahu 4-8 Megaohmů a vyhovuje.
Někdy se stane, že bude okolo 10 miliampérů. Ale to již musíme zhodnotit podle dokumentace. Ale i 40 kiloohmů může být hodnota vyhovující v určitých případech.

To je jen odpověd na to, že měření Riso se nevynechává, ale je více metod jak jej prověřit. V elektrickém měření jsme se učili, že jsou metody přímé a nepřímé. Proč je nevyužit? Při měření výpočetní techniky používáme zásadně metodu nepřímou. Občas je vhodné zopakovat školu měření.

Na příklad proudový chránič obvykle vypíná při proudu 26 mA. To znamená, že se mu nelíbí Riso o hodnotě 8K8

Miroš Jan:
Osobně mám vyzkoušené a i změřené, že každý FM, bez ohledu na výrobce, má unikající proud na vodič PE.
FM  7,5kW, má unikající (zemní),  proud na vodiči PE, 17,8 mA.
 :)

Jan Bocek:
Citace: Miroš Jan  11.04.2019, 08:40

Osobně mám vyzkoušené a i změřené, že každý FM, bez ohledu na výrobce, má unikající proud na vodič PE.
FM  7,5kW, má unikající (zemní),  proud na vodiči PE, 17,8 mA.
 :)

Každý FM měnič má na vstupu filtr, kde jsou kapacity proti zemi. A každá kapacita při měření procházejícího proudu má tři složky. Dielektrickou, odporovou a povrchovou.
Ta první převažuje. Pořád je to Ris cca 22,5 kiloohmů. A proto tam je to pospojování
jak nám napovídá 411.3.2.6 ČSN 332000-4-41 ve všech edicích a také A.1.3  v normě živitelce pro pracovní stroje neboli pro strojní zařízení

Proto je to v pořádku, ověřili jsem isolační stav malého celku a to je jen FM. Při výchozí revizi ověřujeme každý obvod. Zde máme možnost vše rozpojovat. Při následné revizi není možno obvody rozpojovat. Měříme jen to, co je možné měřit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana