Ako vyhodnotiť zistenia a meranie stroja počas OPaOS v zmysle EN60204?
Ladislav Husár:
Bol som požiadaný pri revíziách spotrebičov aj o revízie strojných zariadení a potreboval by som help a počuť názor starších na tieto zistenia počas revízie.
1. Počas merania izolačného stavu na prívode L1-L2-L3 voči PE mi skoro všetky navíjacie strojné zariadenia vykazovali hodnotu izolačného stavu 0,03MΩ. Netuším prečo to tak je, meral som túto hodnotu dvomi prístrojmi. Jedno zariadenie dokonca podobné hodnoty vykazovalo na všetkých troch fázach.
Môže takéto hodnoty vykazovať meranie ak sú v rozvádzači frekvenčné meniče?
...lebo zariadenie, ktoré má veľmi nízke hodnoty na kostre voči všetkým fázam má práve osadené meniče. Ostatné strojné zariadenia ale meniče nemajú, ale zasa majú impulzné zdroje, ktoré sú pripojené niekde medzi L a N, a napadá ma, že v rozvádzači je pri sústave TN-S spojená prípojnica N na PE v bode rozdelenia sústavy. Lebo na týchto zariadeniach zasa nizka hodnota izolačného stavu voči kostre bola iba na L1, L2a L3 boli hodnoty v poriadku. A ak má impulzný zdroj taktiež ochrany na vstupe môžem pri meraní L voči kostre uzatvárať vlastne merať izolačný stav práve cez spojený PE a N vodič cez rozvádzač. Možno som mal počas merania odpojiť vodič N, nenapadlo ma to na mieste... (uvažujem nahlas...)
Ako meriate izolačné stavy na strojných zariadeniach, kde sú rozvádzače plné elektroniky?
2. Ako vyhodnocujete napríklad poškodené signálky? Myslím, že to nieje na nevyhovujúci stav ale do závad to píšem.
3. Taktiež som narazil na stroje, ktoré majú pripojenie pre 5 vodičové prívody, ale v prevádzke sa nachádzali staršie zásuvky s 4 vodičovým prívodom. Údržba jednoducho vymenila na zariadení vidlicu na 4 pólovú. Je to stav na závadu? prípadne na nevyhovujúcu správu o OPaOS?
4. Norma 60204-1 hovorí o testovaní tlačidiel núdzového zastavenia, niektoré stroje ale tieto zariadenia nemajú.
Ak od výroby nieje na zariadení tlačidlo STOP je jeho absencia podľa normy v poriadku?
Meranie spojitosti ochranného vodiča je v poriadku u každého zariadenia.
O chýbajúcej dokumentácii a schémach ani nehovorím radšej,...
Jan Bocek:
Co to jsou za zkratky OP a OS ve smyslu ČSN EN 60204-1 ?
( odborná prohlídka, odborná zkouška...?)
Ladislav Husár:
Citace: Jan Bocek 07.04.2019, 20:52
Co to jsou za zkratky OP a OS ve smyslu ČSN EN 60204-1 ?
( odborná prohlídka, odborná zkouška...?)
Áno p.Bocek, tak som to myslel Odborná prehliadka a odborná skúška.
Jan Bocek:
1) Měření izolačního stavu u strojního zařízení
V době minulé nebyly u strojů žádné elektronické a ochranné prvky, které by bylo možné poškodit měřením izolačního stavu pomocí Megmetu ( 100, 500, 1000 V). To bylo výbavou elektrikářů v průmyslu, kdy se měřily odpory v rozsahu 100-2000 Megaohmů.
Většina měřicích přístrojů dneska měří vysokými měřicími proudy a je schopno poškodit měření předměty.
Měření Ris je nemožné provést bez zásahu do elektrického zapojení. K tomu ale potřebujete dobrou dokumentaci a zkušenost co odpojit. Často je to zcela neřešitelné jak z hlediska technického nebo i provozního. Zásahy mohou způsobit poškození nebo poruchu řídícího systému. U některých obvodů lze provést měření Ris pouze v případech montáže.
Když se podíváte do normy živitelky 60204-1 tak máte provést ověření, že EZ odpovídá tech. dokumentaci skutečného stavu podle §3(1)a podle NV 378/2001 Sb.
Pak provést z k o u š k u izolačního stavu.
Ale zcela prakticky. Měřím pouze hlavní obvody, pokud je to vůbec možné a ovládací obvody, pokud je přítomná svorka XB. V opačném případě je to riziko a hazard. Již jsem "opravoval" a uváděl do provozu stroje, kde revizní technici měřením Riz ledaco zničili a dostali se ve firmách na "black" listinu. Prostě "pospojovači a měřiči izolačního stavu" za každou cenu jsou obvykle RT začátečníci a dělají obrovské škody.
Za pozornost stojí velice fundovaný článek zde na elektrice:
https://elektrika.cz/data/clanky/mereni-izolacniho-odporu/view
PS Normotvůrci za posledních 30 roků význam Riz velice podcenili a všichni se nějak bojí k tomu vyjádřovat....
Jan Bocek:
2) Poškozené a nefunkční signalizační i ovládací prvky.
Jsou to závady s poznámkou, že je porušený zákon ( NV 378/2001 Sb.)
3) To co uvádíte je "prasárna". Není možné vyměnit zástrčku 5P za 4P
a propojit N+PE dohromady. Správně je vyměnit zásuvku 4P za 5P.
Je to bezpečnostní závada a pak záleží v souhrnu, jaký bude závěr RZ.
Přikláněl bych se za nevyhovující.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana