Jaký je vzorec pro výpočet poloměru chráněného objektu u hromosvodu?

(1/5) > >>

Jaroslav Matějka:
Jaký je vzorec pro výpočet poloměru chráněného objektu u hromosvodu? Pánové prosím poraďte už koukám hodinu do normy ČSN 34 1390 a nemohu se nějak dobrat jak správně spočítat poloměr chráněného prostoru ve výšce hx dle obr. 1 v ČSN 34 1390. 

Daniel Veceřa:
Nemám onu normu, ale pokud si vzpomínám, je chráněný prostor skryt pod kuželem s vrcholovým úhlem 120°. Pokud to platí, je polovina úhlu 60°,  a protilehlou odvěsnu pomyslného pravoúhlého trojúhelníku vypočteme jako tangens 60°,  což je cca 1,73. Tímto koeficientem vynásobíme výšku jímače hx a je to. (Pokud je úhel jiný, je potřeba přepočítat.)

Jaroslav Matějka:
Tak úhel je z normy 56stupňů.
Mate mě když si stáhnu program od pana Klimši Davida tak má pro každou úrověň ohrožení jiný stupeň, ale norma udává jen jeden úhel.
Pro příklad:
Budova je vysoká 18,5m, jímače budou využity 1,5m (nebo chtěl bych je tedy využít pokud bude možno) ,  jaké potom bude tedy ochranné pásmo kolem jímače?

Jaroslav Matějka:
Dle obr. 2-1 ochranný prostor jednoho tyčového jímače, jsem došel k tomuto výpočtu. Přijde mě to, že někde dělám diametrální chybu. Prosím mrkněte na to, přikládám obrázek ve formátu pdf.  :'(

Jaroslav Matějka:
Ještě jeden obrázek pro doplnění. Je přiložen řez domu, na který je potřeba udělat hromosvod.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana