Mají se uzemňovat kovové rámy oken?
Miroslav Minařík:
Citace: Jan Hájek 04.04.2019, 08:19
Každý kousek kovu na stavbě, který není uzemněn, je promarněná šance.
... bych preferoval pouze takové výrobce, kteří to umožní.
V té souvislosti mne napadá, zda má výrobce při výrobě kovové, vodivé části budovy nějakým předpisem nebo normou uvedeno, že by měl také myslet na bod pro pospojování. Protože v mnohých případech by to bylo již o zasahování do výrobku a ztrátu záruky.
Existuje takový předpis, resp. vyplývá to z některých?
Javorsky:
I kdyby... :-), parametry uzemneni kazdeho kousku kovu na stavbe pripojeneho ke vnejsi ochrane pred bleskem musi prece vyhovet pozadavkum na svedeni bleskovych proudu do zemnice, i kdyz dilcich.
Nebylo by tech "svodu" trochu moc?
Ted nemam na mysli zrovna zelezobetonove ho faradaye.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jan Hájek 04.04.2019, 08:19
Pokud je budova železobetonová a je volena varianta neizolovaného hromosvodu, tedy Faradayova klec, je napojení rámů nutnost.
A k tomu mě napadá jen, HVI je hrozně jednoduchá a levná varianta provedení hromosvodu.
Pavel Horský:
Citace: Lukáš Rotrekl 04.04.2019, 08:52
A k tomu mě napadá jen, HVI je hrozně jednoduchá a levná varianta provedení hromosvodu.
Stejně tak tomu je u plechových střech..... a že se jich teď dělá.....a já z toho šílím. Navrhnu HVI, pak přijde jouda a provede hromosvod po svém vodičem AlMgSi. Pak si na to ještě sám napíše revizi. Projektant je za drahého debila a montér odchází ze stavby jako vítěz. Když se ho pak ptám, proč nedodržel PD, obdržím velice pohotovou odpověď "dělám to takto 30 let". Zřejmě netuší, že to celou kariéru dělá špatně, jinak by se touto větou nikdy neohrazoval.
Vít Rotrekl:
Citace: Pavel Horský 04.04.2019, 09:21
Stejně tak tomu je u plechových střech..... a že se jich teď dělá.....a já z toho šílím. Navrhnu HVI, pak přijde jouda a provede hromosvod po svém vodičem AlMgSi. Pak si na to ještě sám napíše revizi. Projektant je za drahého debila a montér odchází ze stavby jako vítěz. Když se ho pak ptám, proč nedodržel PD, obdržím velice pohotovou odpověď "dělám to takto 30 let". Zřejmě netuší, že to celou kariéru dělá špatně, jinak by se touto větou nikdy neohrazoval.
No a tak si tu žijeme, a je mě to úplně ukradený ;D
Teď jsem byl odmítnut na jeden hromosvod, že jsem prej moc drahej. Tak ať tam někdo udělá nefunkční nesmysl za pár kaček. Mě to netrápí, práce je dost od lidí, kteří mě chtějí zapaltit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana