Mají se uzemňovat kovové rámy oken?

(1/4) > >>

Igor Molák:
Představme si cihlovou nebo betonovou budovu s okny 5x4 m v hliníkových rámech. Mají se tyto rámy připojovat na zemní potenciál? Nevšiml jsem si, že by to někde bylo provedeno. Proto mne zajímá, jestli to má smysl? Buďto z pohledu ochrany před bleskem (např. v blízkosti svodu hromosvodu) nebo z pohledu ochrany před úrazem elektrickým proudem (např. na okně je připevněn osvětlený reklamní poutač, pohon žaluzií, zásuvka pro vánoční osvětlení nebo telefonní kabel od sloupu). Je lepší se při bouřce držet od takových oken dál?

Miroslav Minařík:

Vzpomínám si na diskusní téma o pospojení odpadu ve sprše.
Doplňující otázky zní: Je dveřní rám schválen pro ČR? Má bod pro pospojení? V případě vrtání do rámu, neporušíte záruční podmínky?

Radek Červený:
Pokud bude v přeskokové vzdálenosti svodu, tak by logicky přizemněný být měl. Na straně druhé, už vidím výrobce či TDI, jak mají protáhlý ksicht jak indiánské stařeny prsa.
Takže dobrý projektant s ohledem na znalost místních podmínek naprojektuje svody v HVI a má relativně klid.

Javorsky:
Ty okna ve vasi predstave jsou dost rozmerne na to, aby se v jejich blizkosti, nebo rovnou na nich jak uvadite, mohla nachazet uzemnena vodiva cast. To je pak jiste lepsi preskoku zabranit nezli okno pripojit a prohnat bleskovy proud neznamo kam.
Pokud by ale slo pouze o teoretizovani, tak proc by treba blesk skakal na okno ze ktereho nema zadneho pokracovani do zeme? Zakulati se snad na nem :-) ?

Jan Hájek:
Každý kousek kovu na stavbě, který není uzemněn, je promarněná šance.

Normativně to potřeba není (zatím jsem na to bohužel, jako ortodoxní pospojovač nenarazil),  ale z výše uvedených důvodů bych preferoval pouze takové výrobce, kteří to umožní.

Pokud je budova železobetonová a je volena varianta neizolovaného hromosvodu, tedy Faradayova klec, je napojení rámů nutnost.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana