Je kabel CYKY ve starých térových trubkách ve zdi dnes již špatné řešení?
MartinZámek:
Rekonstruuji starší rodinný dům ve kterém byla elektroinstala ce samostatnými hliníkovými vodiči vedená v terpapírových chráničkách trubkách. Při výměně kabelu se dalo postupovat uvázáním jednoho konce hlinkového vodiče ke kabelu CYKY a protáhnout klidně celý kabel bez jediného seknutí do zdi. Existuje něco podobného dnes a může se vůbec kabel do chráničky trubky dát z důvodu jeho zahřívání?
Pavel Tater:
Tak podle zpusobu ulozei se urci mox zatizitelnost, jisteni a pak to neni nic proti nicemu. Ale spis predpokladam, ze vysledek nebude vyhovujici dnesnim potrebam - mnozstvi a umisteni zasuvek,...
Ižák Ctibor:
Nechce sa mi veriť, že do tých trubiek dostanete toľko láblov, aby ste spravili celú inštaláciu. Skôr by som povedal, naťahať tam Y vodiče. Ja to riešim tak. Mimochodom. " A čo na to projekt?"" ;)
Radek Červený:
Pokud se budeme bavit o jednom kabelu CYKY který je správně dimenzován, tak by to neměl být problém. V domovní instalaci by to mělo vyjít.
Pokud tam potřebujete protáhnout více kabelů, tak to bude marný boj. STejně tak, jako když bude trubka někde ve zdi poškozená. Každopádně doporučuji vyměnit krabičky za nové.
A jak jinak, správnost tohoto uložení závazně určí projektant, kterého jste jistě oslovil.
Jiří Schwarz:
Už jsem párkrát "zachraňoval" nějakou instalaci tím, že jsem tam místo Al vodiče zatáhl Cu...
Ale protáhnout kabel CYKY nějakým obloukem je docela makačka...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana