Je nutné chatu bez přípojky, pouze s fotovoltaikou, zemnit?

(1/4) > >>

Martin Ostarek:

Chata v přírodě, cca ve vzdálenosti 5km od nejbližšího kabelu s el. vedení(el. přípojka se neplánuje).
Chata je cca 4m vysoká s plechovou střechou jinak ze dřeva bez jakéhokoliv zemění v okolí jsou stromy převyšující chatu min o 4-5m, chata je pod kopcem.

Přemýšlel jsem o instalaci jednoho či dvou FV panelů na střechu ,  které by neustále jely a nabíjely baterky ,aby se naakumulovaná energie dala o víkendech využít, na chatu se v sezóně jezdí cca 1x za týden asi na 1-2 dny.
Rozvody jsem chtěl pouze dělat na světla ve 12V (chata je malá, max délka kabelu třeba do 3m) + něco třeba na nabíjení telefonů, případně dočasné zapojení měniče 12V DC -> 230V AC na příležitostné zapojení nějakých nenáročných spotřebičů.

Jde hlavně o to, zemnit nebo nezemnit, případně jaký způsob by byl doporučován na uzemění něčeho takového.
Všechny el. součásti systému (kromě baterií) jsem plánoval dát do starého plechového racku, takže jde i o jakousi ochranu osob co se tam budou vyskytovat.

Jaroslav Juha:
Asi vám nebudu schopný dát přesnou odpověď, proto se o ni ani nebudu pokoušet... Vidím zde jisté náznaky izolované soustavy, kde by zemnění opravdu MOŽNÁ nemuselo být nutné... Tady bych se ale pouštěl na tenký led.
Řekl bych jen to, že rozhodně jedním z limitujících faktorů budou podmínky výrobce případného střídače. Pokud ten bude k instalaci a provozu vyžadovat uzemnění, bude asi rozhodnuto...

Martin Ostarek:
Pouze pro potřeby přizemnění toho přístroje(+ racku),  bude v tomto případě dostačující třeba zemnící tyč ukotvená vedle chaty ,  ze které si vyvedu drát dovnitř objektu, kde si udělám svorkovnici a potřebné přístroje jen pospojuji drátem?

Václav Třetí:

Já bych začal úvahou o hromosvodu a jeho uzemnění.

Máte plechovou střechu, na ni namontujete FV panely a jejich kabeláž svedete do chaty, to je velmi dobrá cesta pro atmosferická přepětí. Na stromy v okolí ani na kopec nespoléhejte, ty vás neochrání.

Jan Hájek:
Určitě zemnič vybudovat. Před lety jsem řešil něco v podstatě identického v rámci stávající aplikace v Africe a tam vyhazovali panely i měniče když šla bouřka pouze okolo.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana