Jak ochránit správně pohon vjezdové brány před přepětím?

(1/8) > >>

Jaroslav Juha:
Řeším instalaci nového přívodu k pohonu vjezdové brány (původní byl řešený velmi nevhodně). Jedná se o stavbu rodinného domu (bez hromosvodu) s přívodem TN-C, kde v hlavním rozvaděči, umístěném v suterénu objektu, je hned standardně provedeno rozdělení PEN na PE a N.

Z tohoto rozvaděče má být vyveden přívod pro pohon vjezdové brány. Přijde mi rozumné pohon opatřit svodičem přepětí, vzhledem k tomu, že pohon brány je venku, je pochopitelně nutné zapojení za proudovým chráničem. Obecně se jedná o "výjimku",  kdy je svodič přepětí zapojen mimořádně až za proudovým chráničem (přepětí je uvažováno na spotřebiči, nikoliv ze sítě). Proudový chránič se v takovém zapojení doporučuje typu G nebo S.

Můj dotaz se týká použitého typu svodiče. Jelikož se jedná o přechod mezi LPZ 0 a LPZ 1, je zde podle mě relevantní jedině typ SPD1. Když se podívám do katalogu Salteku, vidím zde ale tuto informaci:
"Jestliže je nutné umístit přepěťovou ochranu do obvodu proudového chrániče, je potom nutné použít proudový chránič typu S případně typ G. I v tomto
případě je třeba si uvědomit, že odolnost i těchto proudových chráničů není velká (5 až 8 kA ve vlně 8/20 μs) a tak nelze do obvodu proudového chrániče
použít libovolnou přepěťovou ochranu. Pokud nechceme, aby proudový chránič typu S nebo G, při zareagování přepěťové ochrany, vybavil, lze v obvodu
proudového chrániče použít pouze ochrany SPD typ 3."

SPD typu 3 mi ale v tomto případě nedává žádný smysl, jinou Saltek v zapojení za fí nepřipouští... Mohl by, prosím, někdo do tohoto problému vnést nějaké lepší světlo?

Fuk Tomáš:
Pokud považujete vybavení proudového chrániče za vážnější problém než exploze poddimenzované přepěťové ochrany...

Jiří Schwarz:
Není ochrana jako ochrana.
Neměl bych strach za chráničem mít přepěťovou ochranu v konfiguraci 3+1. kde je modul N-PE tzv. součtové jiskřiště.

Když už by tam prošla taková pecka, že by zareagoval chránič, je otázkou jestli by na to nereagovalo i něco jiného...

Patrik Dedík:
Ano existuju aj 3+1 vid prispevok kolega Schwarz. Osobne moj nazor je ze ja by som to tam nedaval resp este som sa s tym nikde a nikdy nestretol.

Jaroslav Juha:
Citace: Fuk Tomáš  27.03.2019, 20:40

Pokud považujete vybavení proudového chrániče za vážnější problém než exploze poddimenzované přepěťové ochrany...

Naprosto s Vámi souhlasím. Pravě proto mě překvapuje, že použití správně dimenzovaného svodiče přepětí společně s proudovým chráničem není vlastně oficiálně podporovanou konfigurací. Přitom obojí do obvodu celkem logicky patří pro dosažení odpovídající bezpečnosti. Nakonec podobných příkladů, kdy je instalace vyvedena ke spotřebiči mimo objekt ven by se našla celá řada...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana