Mohou být zalisovány tři vodiče různých průřezů v jedné dutince?

(1/4) > >>

filip14:

Nějak se nemůžeme shodnout, jestli v jedné dutince mohou být zalisované tři vodiče různých průřezů (dá se označit za mechanicky pevný spoj) a pak tato dutinka připojena do šroubové svorky. Dva na sobě nezávislí zkušebáci, to nijak nerozporují, ale jeden nejmenovaný zákazník (jejich zkušebák) říká, že je to nepřípustné, ale už neříká, dle čeho tak usuzuje ...
Dle našeho názoru je nepřípustné připojit např. dva různé průřezy vodičů ve dvou různých dutinkách do jedné svorky.

Řeší to nějaká norma?

Miroslav Minařík:
technický přesun

Jiří_Hrubý:
Řeší to určení výrobcem.
Je-li dutinka, či jakákoliv svorka určená výrobcem pro daný počet vodičů daného průřezu, je jiné užití v rozporu s určením.
Ono se nemusí stát nic a bude to fungovat, spousta věcí lze použít jinak, než výrobce zamýšlel, ale při prvním průseru se bude zkoumat proč to bylo jinak, než by to mělo být. Ona i ta dutinka je dimenzována na daný průřez s tím, že při vyplnění vnitřního prostoru daným průřezem, dojde při lisování k mačkalismu výrobcem předpokládaném u a nebude docházet k např. praskání kovu přemáčknutím, či nedolisování.

Peter Munka:
Ta dutinka pri vyplneni zodpovedajucom prierezu vodica na aky je urcena nema sancu vediet, ci je v nej 100 drotikov z jedneho CYA 10mm2 alebo 40 + 40 + 20 drotikov povedzme z 4mm2 + 4mm2 + 2.5mm2

Skor vidim problem v pokracovani za dutinkou, izolacia lankovych vodicov ich bude odtlacat od seba alebo jej bude kusok chybat. Druha vec, vznika takto spoj vodicov s nedefinovanymi vlastnostami, najma prechodovym odporom a zatazitelnosto u.

Radek Červený:
Je to dotaz spíše na výrobce dutinek, ale jejich odpověď se dá předvídat. K čemu je dutinka určená, na kolik vodičů a jaký průřez?
Na straně druhé, pokud mám nalisováno tisíce dutinek, mám to v rukách a dokáži reálně odhadnout velikost dutinky a pevnost po slisování, vodiče jsou stejného materiálu a neprotéká tam nějaký šílený proud, tak bych to v nouzové situaci také risknul. U některých konstrukcí svorek nemusí být ani problém nedotažený izolovaný krček k izolaci vodiče, stejně tak to může být dutinka neizolovaná.

Zaujalo mě slovo "zkušebáci".... Prošlo vám to zkušebnou? Pokud ano, tak bych to neřešil.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana