Je možné udělat revizi na elektroinstalaci bez hromosvodu?

<< < (3/3)

Pavel Horský:
Citace: Jan Hájek  10.04.2019, 08:17

Pokud děláte revizi elektrické instalace, musíte ji posoudit i z hlediska ČSN 33 2000-4-443 ed. 3, zda jsou potřeba svodiče bleskových proudů a přepětí. To je samozřejmě povinnost i když dům nemá LPS dle ČSN EN 62305. Součástí ČSN 33 2000-4-443 ed. 3 je i , ,analýza rizika,,  se stejnou logikou (o ca 98 stránek kratší) jako je v ČSN EN 62305-2.

Proč by toto měl zjišťovat RT?
Toto je práce projektanta, stejně jako provedení analýzy rizika.
Nechcete toho po RT už takhle náhodou trošku moc?

Výchozí revize se provádí s projektovou dokumentací, kde by mělo být vše uvedeno. Pokud není, mám to já jako RT suplovat a doplňovat?
Honzo, myslím.....jse m pevně přesvědčený o tom, že ne. Nehledě na to, že to spousta RT ani neumí.

Vít Rotrekl:
Já do revize píši, mimo jiné:
 - Tato revizní zpráva neřeší ochrannu před bleskem a přepětím ve smyslu ČSN 62 305 1-4, v aktuálně platné edici.

A myslím, že jsem toto konzultoval i s pány na TIČR, když jsem byl naposledy na přezkoušení. A říkali, že je to v pořádku.

Jan Hájek:
Podle ČSN 33 2000-4-443 ed. 3 musí být SPD součástí elektrické instalace, kde jsou spotřebiče třídy I./II.. To znamená, že nelze vystavit vyhovující výchozí revizi na takovou instalaci, kde nejenom nejsou ve smyslu této normy použity svodiče, ale kde podle této normy chybí i analýza jaké.

No a pokud se už někdo bude patlat s analýzou dle ČSN 33 2000-4-443 ed. 3, bude určitě rozumnější místo ní udělat analýzu dle ČSN EN 62305-2, kterou by měl při změnách objektu udělat tak jako tak.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana