Může měření izolačního odporu vyšším napětím poškodit motor/izolaci ?
Tomas M.:
Při posuzování izolačního stavu 3F motorů (L-PE a L-L) (3x400V, výkonově jednotky kW, izolace třídy F) používám zkušební napětí 500/1000 V DC, nicméně se občas stane, že i když se izolace tváří OK (naměřeny desítky MOhm), je proražená a zjistím to až při připojení napájení. Z tohoto důvodu jsem pořídil měřák izolačního stavu s rozsahem 500/1000/2.5kV/5kV. Při zkratování měřících svorek je schopen tento měřák dát asi 1.4 mA (vyzkoušeno).
Chci se zeptat, zda je možné, že bych při jednorázovém změření izolačního stavu nějakým způsobem poškodil izolaci motoru měřením například napětím 2.5 kV ?
V normách se uvádí doporučené napětí 500V DC, v návodech výrobců jsem se vždy dočetl k dané tříde izolace hlavně tepelné limity, ale hodnotu izolačního napětí ne. Z některých obecných materiálů k této problematice jsem našel, že izolační pevnost by měla být přibližně 2 násobek amplitudy provozního napětí, což by bylo přibližně 1.3 kV, ale je to taková obecná neuchopitelná informace.
Když jsem měřil ponorné čerpadlo, které má proraženou izolaci na kostru, tak při 1000V DC mi FLUKE 1503 indikuje 38 MOhm, při 2.5kV tímto druhým měřákem indikuje 0.5 MOhm.
Jiné - zdravé čerpadlo indikuje až do 5kV hodnotu odporu v giga-ohmech. Z toho mi vyplývá, že měření vyšším napětím pro mě smysl má, jen si nejsem úplně jistý, že bych tím nemohl izolaci poškodit.
Hynek Čermák:
Nejlépe dle předpisu výrobce ale jinak dle ČSN331600 ed.2 popř. ČSN332000-6 ed.2 viz:
Radim Strycharski:
Citace: Tomas M. 25.03.2019, 12:27
Chci se zeptat, zda je možné, že bych při jednorázovém změření izolačního stavu nějakým způsobem poškodil izolaci motoru měřením například napětím 2.5 kV ?
Ano, může. Proto je předepsáno měřit max. 500 V a v jiných případech i menším napětím. Je to invazivní metoda, a proto by se mělo vždycky měřit s rozmyslem a určitě nepřekračovat normativní hodnoty.
Jiří Schwarz:
Ono je pak otázkou jaké impulzy a špičky se tam mohou objevit, pokud je osazena ochrana SPD2, případně 3 a nebo pokud tam nikde (blízko) není.
Jirka Š. Svejkovský:
Ještě, že mi měřák ukáže napětí, na kterém ukončil měření po dosažení 1mA. Jak je to okolo 277V, hledám přepěťovku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana