Vyplatí se pro byt 2+1 třífázový příkon?

<< < (2/5) > >>

Javorsky:
Citace: _SEth_  19.03.2019, 01:10

Teď mi jde primárně o to, jestli pro "běžný byt"(upřesním!),  bude stačit 1x25A, jako mám v bytě kde jsem teď,

V bytě kde jsem teď je v podstatě pračka, lednice, mrazák, televize, počítač (notebook, žádná herní stanice),  elektrická trouba, občas si někdo vyfénuje hlavu, uvaří vodu v rychlovarce, něco rozmixuje, vyluxuje, přivrtá ...

V novém bytě plánuji skoro totožné spotřebiče, bez mrazáku, ale navíc myčku s tím, že uvažuju o ohřevu TUV plynem (nebo se to v dnešní době nevyplatí?).

Nezažil jsem, že by tady vybavil jistič kvůli spotřebičům. Takže mi něco řiká, že by to prostě mělo bez problémů stačit, když bych neměl bojler, tak navíc poměrně velkou položku ve spotřebě vyškrtnu.

Vypada to, ze dobre vite co chcete, a v takovem pripade vam zcela staci 1-f 25A.
Neuskodi ovsem myslet i trochu dopredu nejen u sporaku, a nechte si udelat 3-f privod taky od ER do bytu.
Pripravit byt na 3-f a uzivat jej na 1-f bude pri celkovych nakladech na rekonstrukci predstavovat minimalni rozdil.

Jan Bocek:
Citace: _SEth_  19.03.2019, 01:10

Maturitu z elektra mám, takže spočítat si to dokážu, nikdy jsem se tím ale neživil, takže dám přednost zkušenostem.

1) 3F je dnes standard
2) Rekonstrukce elektriky v bytě se dělá na dalších 40 roků ( 1-2 generace)
3) Rozdíl v ceně za jeden ampér u 1F a 3F je sice lákavý, ale je to relativní
4) Naprojektujte více zásuvek a více okruhů rozdělených do 3F než bývá zvykem

P.S. V důchodu občas servisují přístroje, které mají 3F a tak jsem rád, že ty 3F mám, mimo to, že je napojený sporák na 3f přesto, že máme plyn. Dokonce provozují přístroje, které vyžadují přívod ze dvou fázi 230V. Co víte co bude za rok za deset....

Vít Rotrekl:
Letmo jsem proletel prispevky, a pujdu trosku "proti proudu".
Pokud uvazujete vareni, topeni a ohrev TUV plynem,  a dal budete mit bezne domaci spotrebice, tak vam bude 1x 25A stacit.

Nicmene elrktromerovy rozvadec, asi bude jeden pro vsechny tri OM, bych nechal urcite vyrobit trojfazovy. Vcetne privodu do bytu.

Jan Franěk:
Promiňte, mě samotná otázka připadá nesmyslná. Co to znamená vyplatí se? Jde o investici do technologie, topení a podobně, abych řešil návratnost?

Nic osobní. Čtu zde samozřejmě i to že připravíte třífázový přívod ke možnému budoucímu sporáku (varné desce) a snad i přívod do bytu, což samozřejmě považuji za velmi rozumné.

V případě vaření na plynu i přípravy TUV plynem, nevidím mnoho důvodů proti 1x25A předjištění domácnosti. To samozřejmě může změnit výbava kuchyně spolu se zvyky (vařením) kuchařky, nebo vybavení náročnější pracovny. Rozhodně by se mohlo prát vaření nedělního oběda spolu s těžbou kryptoměn  (dance)  ale to už si z toho dělám trochu srandu.  ;)

Vladimír Štemberg:
Jak psali již někteří kolegové přede mnou, pro byt, kde se elektřinou netopí, nevaří a neohřívá voda, stačí hlavní jistič 1x25 A. Je ale téměř jisté, že v budoucnosti bude spotřebičů více a budou mít větší příkon, a proto počítejte s možností přechodu na 3f. Pokud budou kabely ve zdi dostatečně dimenzované, je výměna elektroměru, hlavního jističe a přepojení bytového rozvaděče v případě potřeby většího příkonu relativně jednoduchá záležitost.
Při rekonstrukci počítejte s pětivodičovým kabelem dostatečného průřezu (nejméně 5x6 mm2, radši 5x10 mm2) a dalším ovládacím kabelem 3x1,5 mm2 pro HDO mezi elektroměrovým a bytovým rozvaděčem. Příprava třífázového přívodu 5x2,5 mm2 do kuchyně pro možnost připojení el. sporáku je také velmi rozumná. Kromě toho přiveďte do kuchyně nejméně 2 samostatné kabely 3x2,5 mm2 pro zásuvkové okruhy 230 V. Spotřebičů s větším příkonem v kuchyni stále přibývá a 2 zásuvkové okruhy jsou standard již dnes. Další spotřebiče, které by měly mít samostatnou zásuvku 230 V jsou pračka, sušička a myčka. Pokud velikost bytu umístění těchto spotřebičů umožňuje, připravte pro ně samostatné okruhy, a to i v případě, že je v nejbližší době neplánujete. Nezapoměňte také na dostatečně velký bytový rozvaděč, aby v něm zůstaly volné pozice pro možnost zřízení dalších okruhů v budoucnu.
Při přeměně jednoho odběrného místa na 3 je pro vás finančně výhodnější požádat rozvodné závody jen o 2 nová odběrní místa a stávající s jističem 1x25 A ponechat beze změny, a to i v případě, že se bude přemísťovat elektroměrový rozvaděč. Distributor energie po vás pravděpodobně bude požadovat umístění elektroměrů tak, aby je bylo možné odečítat z veřejně přístupného místa.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana